Na co zwracać uwagę przy wyborze sprzętu pralniczego dla hotelu?

Autor: Janusz Stankiewicz. Autor pełni funkcję area managera na Europę Środkowo-Wschodnią w Electrolux Professional Laundry Systems
Coraz więcej renomowanych sieci hotelowych, takich jak Hilton Worldwide, AccorHotels czy Hyatt, wybiera dostawców zwracających uwagę na ideę zrównoważonego rozwoju. Pragną wyposażać swoje obiekty w urządzenia odznaczające się wysoką wydajnością i jak najniższymi kosztami eksploatacji. Zrównoważony rozwój (ekologia) i ekonomia są ze sobą całkowicie powiązane. Właściciel hotelu wybierający sprzęt pralniczy musi być w pełni świadom tego, jakie koszty operacyjne będzie ponosił w perspektywie funkcjonowania wewnętrznej pralni hotelowej. Wiele firm popełnia błąd, zakupując najtańsze maszyny, które już w krótkiej perspektywie (dwa lata) przynoszą im straty. Ekonomiczny sprzęt charakteryzuje się następującymi wskaźnikami przy standardowych (pełnych) załadunkach bębna: – niskie zużycie wody (maksymalnie 9 l/kg) i energii w pralnico-wirówce, – wysoki stopień odwirowania wody w pralnico-wirówce dzięki optymalnej perforacji bębna i sile odśrodkowej, co przynosi znaczne oszczędności w procesie suszenia, – niskie zużycie energii, krótki cykl suszenia dzięki efektywnemu przepływowi gorącego powietrza i pełnej kontroli pozostałej wilgoci. Według naszych analiz, pralnie hotelowe na ogół nie wykorzystują w 100 proc. pojemności bębna w pralnico-wirówkach, zużywając w ten sposób niepotrzebnie do 40 proc. więcej wody, energii i detergentów. Inteligentne rozwiązania służące optymalizacji kosztów operacyjnych przy niepełnych i niewyważonych załadunkach to m.in.: – urządzenia, które ważą wsad i odpowiednio dostosowują ilość potrzebnej wody oraz energii, co pozwala na znaczne oszczędności przy niepełnym załadunku; – systemy automatycznego doboru detergentów do rzeczywistej wagi załadunku, co pozwala na znaczną oszczędność detergentów; – dynamiczne wyważanie nierównowagi w bębnie, co optymalizuje końcową zawartość wilgoci po wirowaniu, dając oszczędności w procesie suszenia, – systemy kontroli wilgoci w cyklu suszenia, co daje oszczędność energii i czasu. In [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *