Na co zwracać uwagę przy wyborze sprzętu pralniczego dla hotelu?

Coraz więcej renomowanych sieci hotelowych, takich jak Hilton Worldwide, AccorHotels czy Hyatt, wybiera dostawców zwracających uwagę na ideę zrównoważonego rozwoju. Pragną wyposażać swoje obiekty w urządzenia odznaczające się wysoką wydajnością i jak najniższymi kosztami eksploatacji. Zrównoważony rozwój (ekologia) i ekonomia są ze sobą całkowicie powiązane.

Właściciel hotelu wybierający sprzęt pralniczy musi być w pełni świadom tego, jakie koszty operacyjne będzie ponosił w perspektywie funkcjonowania wewnętrznej pralni hotelowej. Wiele firm popełnia błąd, zakupując najtańsze maszyny, które już w krótkiej perspektywie (dwa lata) przynoszą im straty. Ekonomiczny sprzęt charakteryzuje się następującymi wskaźnikami przy standardowych (pełnych) załadunkach bębna: – niskie zużycie wody (maksymalnie 9 l/kg) i energii w pralnico-wirówce, – wysoki stopień odwirowania wody w pralnico-wirówce dzięki optymalnej perforacji bębna i sile odśrodkowej, co przynosi znaczne oszczędności w procesie suszenia, – niskie zużycie energii, krótki cykl suszenia dzięki efektywnemu przepływowi gorącego powietrza i pełnej kontroli pozostałej wilgoci. Według naszych analiz, pralnie hotelowe na ogół nie wykorzystują w 100 proc. pojemności bębna w pralnico-wirówkach, zużywając w ten sposób niepotrzebnie do 40 proc. więcej wody, energii i detergentów. Inteligentne rozwiązania służące optymalizacji kosztów operacyjnych przy niepełnych i niewyważonych załadunkach to m.in.: – urządzenia, które ważą wsad i odpowiednio dostosowują ilość potrzebnej wody oraz energii, co pozwala na znaczne oszczędności przy niepełnym załadunku; – systemy automatycznego doboru detergentów do rzeczywistej wagi załadunku, co pozwala na znaczną oszczędność detergentów; – dynamiczne wyważanie nierównowagi w bębnie, co optymalizuje końcową zawartość wilgoci po wirowaniu, dając oszczędności w procesie suszenia, – systemy kontroli wilgoci w cyklu suszenia, co daje oszczędność energii i czasu. In [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne rabaty na szkolenia organizowane w ramach Akademii Hotelarza
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Autor: Janusz Stankiewicz. Autor pełni funkcję area managera na Europę Środkowo-Wschodnią w Electrolux Professional Laundry Systems

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *