W Morawicy pod Krakowem otwarto pierwszy w powojennej Polsce koszerny hotel

W podkrakowskiej Morawicy w pobliżu autostrady A4 i Międzynarodowego Lotniska Kraków-Balice ruszył 3-gwiazdkowy hotel Polin. W 38-pokojowym hotelu serwowane są wyłącznie koszerne posiłki, obiekt posiada także m.in. windy zaprogramowane do użytku w szabat bez łamania żydowskiego prawa religijnego.


Certyfikat koszerności nadał hotelowi naczelny rabin Polski Michael Schudrich. W celu wystawienia certyfikatu rabin bada pochodzenie wszystkich produktów używanych do wytworzenia żywności, sposoby ich przetwarzania i łączenia oraz prawidłowość przeprowadzonego uboju w przypadku produktów mięsnych. W każdym wypadku muszą być spełnione wymogi przewidziane przez Torę.

W kuchni stosowane są wyłącznie koszerne produktu, a nad procesem przygotowywania potraw czuwa meszgijach, czyli osoba bezpośrednio nadzorująca przygotowywanie posiłków.

W przyszłości na terenie hotelu ma powstać synagoga i mykwa.
Dyrektorem hotelu został Tomasz Małodobry, natomiast inwestorem jest niezależny, lokalny przedsiębiorca który w budowę obiektu zainwestował około 2,5 mln zł. Model biznesowy hotelu opierać ma się na rosnącym ruchu między Izraelem a Polską.


Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

1 komentarz do “W Morawicy pod Krakowem otwarto pierwszy w powojennej Polsce koszerny hotel

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *