Zmiany – jak się odnaleźć

Podzielę się z państwem tematem, który mnie fascynuje. Fascynacja moja polega na tym, że ja wewnętrznie mam ogromną potrzebę zmian i nowości (dosyć szybko nudzę się tzw. status quo i rutyną), a inni nie. Funkcjonuję w otoczeniu, które w większości skutecznie broni siebie i swojego miejsca przed modyfikacjami – i nie jest to cecha jakiegoś konkretnego miasta, kultury, narodu, ale ludzi w ogóle. I pomimo wielu lat świadomego zarządzania zmianami organizacyjnymi, strukturalnymi, kultury pracy, za każdym razem, gdy zaczynam rozglądać się za powiewem świeżości, wpadam w osłupienie w konfrontacji z dobrze zorganizowaną obroną większości interesariuszy danej sytuacji.

Wszystkie animozje wewnętrzne w zespole nagle znikają, następuje połączenie sił i alianse na zasadzie: nareszcie jest wspólny wróg, przeciw któremu można się przyjaźnić.

PROCES ZMIAN

Dlaczego zmiana wywołuje taki dyskomfort, że zamiast zobaczyć potencjał rozwoju i nowe możliwości, jakie ona niesie ze sobą, widzimy same zagrożenia? Moje osobiste odniesienie do zmiany to możliwości otrzymania innych, lepszych rezultatów nie tylko w kontekście finansów, ale przede wszystkim rozwoju potencjału zespołu i ludzi. Najbliższe mi jest motto Alberta Einstaina: „Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać innych rezultatów”. Szczególnie w hotelarstwie ludzie stanowią krytyczny element, niezbędny do wprowadzania zmian, a dynamika zmian demograficznych, technologicznych, oczekiwań, kultur nie pozostawia złudzeń i wymaga od nas coraz większego poziomu adaptacji. Przyjrzyjmy sią zatem procesowi, jaki zachodzi w trakcie zmian i może wówczas łatwiej będzie świadomie zarządzać i sobą i innymi, aby zminimalizować pokłosie negatywnego nastawienia. Są trzy podstawowe etapy procesu zmian, które mają swoją charakterystykę i wymuszają nowe zachowania uczestników procesu. Zanim zaczniemy coś nowego, najpierw musimy zakończyć to, co jest/było. Między tymi etapami jest tzw. czas przejściowy.

Faza pierwsza: COŚ SIĘ KOŃCZY

Zanim wejdz [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne rabaty na szkolenia organizowane w ramach Akademii Hotelarza
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Autor: Lidia Wiszniewska, dyrektor generalna Radisson Blu Kraków (i konsul honorowa Szwecji w Krakowie)

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *