Jak prawidłowo przechowywać młode warzywa? W odpowiedniej chłodziarko-zamrażarce

Co zrobić, aby goście hotelowej restauracji mogli się cieszyć smakiem świeżych warzyw przez cały rok, także poza sezonem. Należy pomyśleć o ich odpowiednim zamrożeniu i przechowywaniu –oczywiście w odpowiedniej chłodziarko-zamrażarce.


Jak prawidłowo przechowywać młode warzywa?
– Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o tym, że młodych, delikatnych warzyw nie należy przechowywać w foliowych torebkach bez dostępu do tlenu. Zaraz po zakupach trzeba je wyjąć z opakowania i umieścić na dolnej półce lodówki lub w specjalnej komorze BioFresh – radzi Krzysztof Wasilewski, ekspert marki Liebherr.

Szparagi najlepiej przechowywać w lodówce, wcześniej zawijając pędy w wilgotną ściereczkę. W ten sposób zachowają one doskonały smak przez około 3 dni. Jeżeli chcemy zachować świeżość szparagów na dłużej, to warto skorzystać z technologii BioFresh firmy Liebherr. Świeżo zebrane szparagi przechowywane w komorze BioFresh zachowają w świeżość przez ponad dwa tygodnie.

Aby właściwie przechować młodą marchewkę, należy najpierw odciąć jej zielone części, w przeciwnym razie w ciągu kilku dni liście zwiędną i zaczną pobierać wilgoć z samego korzenia, który stanie się pomarszczony, brzydki i miękki. Najlepiej wiec schować marchew do lodówki, w komorze BioFresh będzie ona świeża nawet przez 80 dni.

Zielona sałata to prawdziwa bomba witaminowa, lecz żeby zachowała swoje właściwości należy przechowywać ją w chłodnym miejscu. W zwykłej lodówce może być przechowywana do 5 dni, z kolei w szufladzie BioFresh nawet do 13 dni.

Świeże zioła można umieścić w naczyniu z wodą. Jednak, by przedłużyć ich świeżość, powinny być przechowywane w szufladzie BioFresh. Przy odpowiednim ustawieniu wilgotności świeże zioła mogą być przechowywane nawet przez dwa tygodnie.


PRZECHOWYWANIE PRZEZ ZAMRAŻANIE

Wariantem dobrze zachowującym składniki odżywcze jest też zamrażanie. Szparagi można przechowywać w ten sposób aż do 6 miesięcy. Dla uzyskania jak najlepszych efektów, pędy należy najpierw obrać, a następnie włożyć ostrożnie do torebki na mrożonki, jednocześnie usuwając z niej jak największą ilość powietrza. Jeśli chcemy ugotować nasze szparagi, wystarczy wyjąć pędy prosto z zamrażarki i włożyć je bezpośrednio do wrzącej wody.

Mrozić możemy również zioła. Wystarczy je posiekać i umieścić w foremce na kostki lodu, następnie zalać wodą i włożyć do zamrażarki. Dzięki temu będą podzielone na wygodne do użycia porcje. Do mrożenia szczególnie nadają się pietruszka, szczypiorek, koper, bazylia, tymianek, estragon i melisa. Świetnym pomysłem jest również połączenie mięty i kostki lodu w jednym.

– Przy zamrażaniu żywności kluczowym jest odpowiednie opakowanie. W przypadku nieszczelności wysuszenie mrożonek następuje dużo szybciej. Idealnie do mrożenia są więc szczelne pojemniki lub torebki. Poprzez wypompowanie powietrza przed mrożeniem i dokładne zamknięcie opakowania, żywność będzie chroniona przed wysuszeniem, utlenieniem oraz przed wnikaniem drobnoustrojów w czasie przechowywania w zamrażarce – podkreśla Krzysztof Wasilewski.

TWOJE CENTRUM ŚWIEŻOŚCI

W odpowiednim przechowywaniu i mrożeniu produktów z pewnością pomoże także odpowiednia chłodziarko-zamrażarka marki Liebherr z linii French Door CBNes 6256. Pojemność użytkowa tej chłodziarko-zamrażarki to ponad 470 litrów, a wygodę użytkowania – oprócz dwuskrzydłowych drzwi, zapewniają m.in. dwie w pełni wysuwane szuflady BioFresh. Nawet, gdy szuflady są wypełnione ciężkimi produktami, w ich płynnym otwieraniu pomoże system szyn teleskopowych.

Zamrażarka wyposażona jest także w funkcję NoFrost, dzięki któremu produkty zamrażane są obiegowym powietrzem chłodzącym, a wilgoć odprowadzana jest na zewnątrz. Niezbędne produkty są zawsze pod ręką. Co istotne, w przypadku awarii prądu mrożonki są bezpieczne. Zamrażarka utrzyma odpowiednią temperaturę aż do 45 godzin. Zamrażać można bez ograniczeń, French Door CBNes 6256 pomieści 114 litrów. Zdrowo, sezonowo, lokalnie i szybko.

I jeszcze jedno – design. Dla wielu z nas poza funkcjonalnością kuchennych urządzeń, ważne jest to, by dobrze prezentowały się w mieszkaniu. Chłodziarko-zamrażarka French Door CBNes 6256 została uhonorowana jedną z najbardziej prestiżowych nagród w dziedzinie wzornictwa przemysłowego – Red Dot Award. Na pewno będzie to element kuchennego wyposażenia, który przyciągnie niejedno spojrzenie.

Chłodziarko-zamrażarka CBNes 6256 – cena 16 999 zł brutto.


Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *