Szef kuchni Hiltona Gdańsk wygrał konkurs Archimagirus

Paweł Stawicki, szef kuchni Mercato, restauracji znajdującej się w hotelu Hilton Gdańsk, zdobył pierwsze miejsce w prestiżowym konkursie kulinarnym Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność.

Paweł Stawicki (pośrodku)

Korzystając z regionalnych przepisów i łącząc je z najnowszymi technikami kulinarnymi z całego świata kuchnia Mercato doskonale wpisuje się w trend poznawania nowych miejsc poprzez jedzenie.

– Turyści jeżdżąc po świecie poznają nowe kraje również poprzez lokalną kuchnię – mówi Urszula Wiśniewska, specjalista ds. marketingu i PR-u z hotelu Hilton Gdańsk. – W Mercato dużą część klientów stanowią goście hotelowi, dlatego musimy pamiętać, by umożliwić im poznanie Polski również poprzez doświadczenie gastronomiczne. Filozofia Mercato bazuje na tradycjach kulinarnych regionu, więc pozwala nam spełniać oczekiwania turystyczne gości.

Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność to ogólnopolski konkurs dla kucharzy i cukierników. To pierwszy konkurs kulinarny w Polsce, który oceniał nie tylko smak podanych dań, ale również proces ich tworzenia oraz skuteczność zarządzania drużyną przez lidera. Ideą współzawodnictwa jest nie tylko promowanie tradycji kulinarnych, ale również docenienie kultury pracy, czystości i dbałości o surowce. Drużyny ścierają się ze sobą w trzyosobowych zespołach, przygotowując 60 talerzy: 20 przystawek, 20 dań głównych i 20 deserów. Ich zmagania ocenia jury, składające się z najwybitniejszych szefów kuchni w Polsce, którym przewodził szef kuchni restauracji Sens w Warszawie, zdobywca gwiazdki Michelin, Andrea Camastra.  


Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *