Targi EuroGastro/WorldHotel już 25-27 marca w Nadarzynie

Oferta ponad 300 wystawców z 20 krajów, cykle szkoleniowe, a także konkursy i pokazy, w których organizację angażują się znani ze szklanego ekranu mistrzowie – to propozycje 24. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro i 13. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel. Te najważniejsze w Polsce wydarzenia branży HoReCa odbędą się już 25-27 marca 2020 r. Ich patronem jest „Hotelarz”.

Targi EuroGastro i WorldHotel to miejsce do zapoznania się z ofertą rynku – nowościami i sprawdzonymi rozwiązaniami niezbędnymi do prowadzenia biznesu gastronomicznego i hotelarskiego. Wystawcy zaprezentują propozycje obejmujące wyposażenie zaplecza kuchennego, np.: piece konwekcyjno-parowe, maszyny i urządzenia gastronomiczne, filtry do wody, rozwiązania wentylacyjne, grzewcze i chłodnicze, a także ofertę dla cukiernictwa, lodziarstwa i piekarstwa. Na stoiskach znajdą się produkty i półprodukty spożywcze dla wszystkich sektorów, napoje alkoholowe i bezalkoholowe oraz kawy i herbaty. Pokazane zostaną również meble restauracyjne, sprzęt cateringowy czy akcesoria dla HoReCa.

W części WorldHotel wystawcy przedstawią pełen asortyment dla obiektów noclegowych i konferencyjnych o różnym standardzie. Począwszy od wyposażenia, poprzez galanterię hotelową nadającą charakter wnętrzom, odpowiednio zaprojektowaną odzież dla pracowników, po środki czystości. Uzupełnienie powyższej oferty dla nowoczesnego obiektu noclegowego stanowią systemy, rozwiązania telekomunikacyjne i zabezpieczenia, a także oferta infrastruktury rekreacyjnej spa i wellness.

Na gości EuroGastro i WorldHotel obok kompleksowej oferty targowej, czekać będzie bogaty merytorycznie program edukacyjno-szkoleniowy. Dla tych, którzy chcieliby poszerzyć wiedzę w zakresie ekonomii, zarządzania restauracją i personelem, marketingu, a także obsługi klienta w lokalu gastronomicznym przygotowano program „Profesjonalny Menedżer Restauracji”. Uczestnicy dwudniowego szkolenia będą mogli poznać trendy w gastronomii i mechanizmy rynkowe, które wpływają na sukces lokalu gastronomicznego. Prelegenci podzielą się doświadczeniami dotyczącymi organizacji eventów w restauracji i efektywnej współpracy z klientem biznesowym. Doradzą, jak skutecznie komunikować lokal w mediach społecznościowych. Eksperci podpowiedzą, jak utrzymać ponadprzeciętny serwis w obsłudze, rozmawiać z niezadowolonym klientem oraz zdradzą zasady postępowania w sytuacjach kryzysowych. Na szkoleniu poruszone zostaną również zagadnienia związane z prawnymi aspektami zarządzania personelem, budowania zespołu oraz zwiększania zysków, dzięki wykorzystaniu cech i zalet wchodzących na rynek pracy pokoleń.

Ważny punkt programu targów stanowić będą również warsztaty „Efektywny hotel - od koncepcji do sukcesu” przygotowane przez IGHP. Ich zakres tematyczny koncentruje się na pomocy dla inwestora i omawianiu profesjonalnego poprowadzenia procesu inwestycyjnego. Uczestnicy będą również mogli pogłębić swoją wiedzę dotyczącą przygotowania hotelu do otwarcia i wprowadzenia go na rynek oraz optymalizacji zysków. Każde z czterech spotkań kierowane jest zarówno do doświadczonych, jak i początkujących hotelarzy. Prowadzić je będą uznani inwestorzy, konsultanci i praktycy branży. Omówią chronologicznie poszczególne etapy życia projektu, zaczynając od stworzenia przemyślanej koncepcji budowy lub transformacji hotelu, przez fazy realizacji projektu i przygotowania obiektu do rozpoczęcia działalności, aż po zapewnienie mu niezbędnego know-how dla efektywnego funkcjonowania. W programie targów znajdą się również konferencje i szkolenia propagujące aktualnie istotne trendy, takie jak ograniczanie marnotrawstwa żywności w gastronomii zgodnie z zasadą zero waste oraz zmianę nawyków żywieniowych i otwarcia na kuchnię opartą o produkty roślinne.

Podnoszeniu kwalifikacji służą również prestiżowe, a jednocześnie widowiskowe konkursy i pokazy, w których organizację angażują się znani ze szklanego ekranu mistrzowie. Theo Vafidis propagować będzie tradycyjne potrawy i produkty z południowego krańca Półwyspu Bałkańskiego podczas Festiwalu Kuchni Greckiej. Robert Sowa z innymi wybitnymi szefami kuchni wyłoni najbardziej obiecujących, młodych adeptów sztuki podczas zawodów Kulinarny Talent. Jerzy Pasikowski wraz z Nestle Professional zorganizują International CHEF Culinary Cup dla doświadczonych kucharzy z Polski i zagranicy. Jarek Walczyk, prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni przygotował konkurs Smart Cuisine – dania dietetyczne, gdzie w szranki staną mistrzowie kulinarni, którym przyświeca idea smacznego i zdrowego gotowania. Andrzej Bryk, Szef Kuchni pięciogwiazdkowego hotelu Renaissance Warsaw Airport zaprezentuje pokaz gotowania dań ze starych, polskich receptur w nowoczesnym wydaniu; opowie także o tym, czym charakteryzuje się kuchnia hoteli przylotniskowych. Paweł Mieszała zorganizuje Debic Pastry Cup, konkurs dla szefów cukierni. W jego trakcie zostaną zaprezentowane słodkie i słone odsłony wyśmienitych dań, wykonane przez mistrzów z całej Europy. Marcin Szachowicz przygotuje pokazy „Naturalny wybór roślinnych mięsożerców”. Nowością podczas EuroGastro będzie wydarzenie zorganizowane przez Giancarlo Russo wraz z firmą Winterhalter Piazza Italia – kuchnia włoska bez barier, gdzie zaplanowano między innymi live cooking z udziałem mistrzów kulinarnych oraz gwiazd telewizyjnych.


Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *