Kawa w hotelu na różne sposoby

Autor: Anna Jabłońska
Polacy piją średnio trzy filiżanki kawy dziennie, więc zwracają uwagę na jej jakość. A w hotelach piją ją podczas śniadań, konferencji, w kawiarni i restauracji. Sposobem na jej jakość jest odpowiedni dobór samej kawy i urządzenia, w którym będzie parzona. Goście mają coraz większe wymagania, jeśli chodzi o jakość naparu, dlatego też oprócz starannego doboru rodzaju mieszanki trzeba postawić na odpowiedni ekspres, który szybko przygotuje wyśmienite espresso. O ile łatwo jest wybrać urządzenie tylko do kawiarni czy restauracji, w przypadku hotelu nie jest to już takie proste. Może okazać się, że potrzebne będą co najmniej dwa zupełnie różne urządzenia, bo inaczej parzoną kawę trzeba będzie podawać podczas śniadań i konferencji, a inną gościom indywidualnym przy obiedzie czy ciastku. Na rynku oferowanych jest wiele rodzajów profesjonalnych ekspresów. Różnią się sposobem parzenia, mocą, wydajnością i możliwościami podłączenia do bieżącej wody. Te najbardziej zaawansowane technologicznie mają także opcje Wi-Fi i możliwość zdalnego programowania. Zanim więc zapadnie ostateczna decyzja, jaki ekspres do kawy będzie najlepszy w hotelu, trzeba zastanowić się nad wieloma aspektami, jak np. jego wydajność, rodzaj – czy ma być kolbowy, przelewowy, na kapsułki czy automatyczny itd. Warto także odpowiedzieć sobie na pytania, gdzie będzie stał, kto będzie go obsługiwał oraz jak wygląda późniejszy serwis sprzętu. Ekspres za barem Za najbardziej profesjonalne, używane zwykle w hotelowych kawiarniach i barach, uznawane są ciśnieniowe ekspresy kolbowe. Sprawdzą się wszędzie tam, gdzie goście oczekują powtarzalnego, doskonałej jakości naparu. Umożliwiają zrobienie mocnego espresso, na bazie którego powstają inne kawy. Takie urządzenia są zwykle wyposażone w spieniacz do mleka. Do profesjonalnego ekspresu kolbowego najczęściej potrzebny jest też dobrej jakości młynek żarowy, który w szybkim czasie zemle ziarna na odpowiednią grubość. W gastronomii musi być taki, który daje się bez trudu kalibrować. Niektóre ekspresy kolbowe mają już wbudowany młynek, funkcję automatycznego napełniania bojlera i podgrzewacz do filiżanek. Profesjonalne ekspresy kolbowe podłącza się do bieżącej wody, a dzięki grzałce o wysokiej mocy są one bardzo wydajne i umożliwiają obsłużenie wielu gości. Ale muszą być obsługiwane przez osobę przeszkoloną, która nie tylko doskonale zna zasady obsługi, ale wie, jak skalibrować [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *