Ruszyła restauracja Nobu Warsaw. Nobu Hotel rusza 3 sierpnia

Dzisiaj otwarta została restauracja Nobu Warsaw w Hotelu Nobu, który pierwszych gości przyjmie 3 sierpnia. Szefem kuchni jest Yannick Lohou, który swoje doświadczenie zdobywał m.in. w Nobu Hotel Barcelona. Warszawska restauracja jest 46 lokalem gastronomicznym tej luksusowej marki lifestylowej założonej przez szefa kuchni Nobu Matsuhisę, aktora Roberta de Niro i producenta Meira Tepera.

Koncepcja warszawskiej restauracji Nobu, zgodnie z ideą marki, oparta jest na nowatorskiej kuchni szefa Nobu – to klasyczna kuchnia japońska stworzona ze składników pochodzących z Ameryki Południowej. W menu znaleźć można dania, które charakteryzują markę Nobu, takie jak jak Toro Tartar z Kawiorem czy Wołowina Toban-Yaki. W menu dostępna jest również sekcja Nobu Now, gdzie zawarte będą najlepsze przepisy szefów kuchni restauracji Nobu na całym świecie. Dopełnieniem kulinarnych wrażeń ma okazać się wielodaniowe menu degustacyjne Omakase, które goście zamawiać będą w ciemno.

Podążając za historią smaków marki, można odkryć sekrety powstania jej najbardziej rozpoznawalnych dań.

NEW STYLE SASHIMI Pierwsza restauracja Nobu Matsuhisa otwarta w 1987 r., miała tylko 38 miejsc, a większość jej gości decydowała się na dania spoza ogólnego menu. Pewnego dnia klientka poprosiła szefa Nobu o przygotowanie niespodzianki. W efekcie otrzymała świeże sashimi z łososia, które odrzuciła twierdząc, że nie będzie jeść surowej ryb. Szef Nobu zabrał z powrotem danie i nie chcąc go zniszczyć, polał sashimi gorącą oliwą z oliwek, która akurat stała na kuchni. Dzięki temu ryba nie była surowa, ale też nie gotowana. W ten sposób New Style Sashimi stało się jednym z klasyków dostępnych w restauracjach Nobu.

BLACK COD MISO Po otwarciu restauracji Matsuhisa w Beverley Hills w latach 80, szef Nobu każdego ranka udawał się na targ rybny, aby kupić świeże produkty dla swoich gości. Jedną z powszechnie dostępnych ryb był czarny dorsz, którego prawie nikt nie używał wtedy w kuchni, przez co charakteryzował się bardzo niską ceną. Szef Nobu, zainspirowany tradycyjną japońską metodą marynowania świeżych ryb w miso, postanowił stworzyć własną specjalną marynatę i opracował przepis właśnie z tą rybą na Black Cod Miso, które jest klasykiem Nobu po dziś. Jednym z wielbicieli tego dania został Robert De Niro, co okazało się być początkiem długotrwałej przyjaźni, a zarazem powodem do otwarcia pierwszej restauracji Nobu w Nowym Jorku.

YELLOWTAIL JALAPENO Pewnego razu szef Nobu udał się na Hawaje jako gościnny kucharz na dużej imprezie. Po wyjściu gości wszyscy pracownicy byli głodni. Każdy szef kuchni obecny na wydarzeniu postanowił przygotować proste danie dla personelu. Szef Nobu posiadając trochę świeżej ryby zdecydował się na zrobienie sashimi. Okazało się jednak, że w kuchni nie było soi ani wasabi, które zwykle podaje się z sashimi, co skłoniło go do użycia obecnego tam jalapeño.  Pokroił je i podał wraz z francuskim czosnkiem i cytryną. Danie szybko stało się na tyle popularne, że później szef Nobu odtworzył je z yuzu zamiast cytryny i podaje je do dziś w swoich restauracjach.

„SQUID” PASTA Pewnego razu do restauracji Matsuhisa przeszedł chłopiec który nie lubił owoców morza. Kiedy Nobu San zapytał go, co mu smakuje, powiedział „makaron”. Ponieważ była to japońska restauracja, szef Nobu nie zamierzał się poddawać i zrezygnować z japońskiej kuchni. Zamiast tego wpadł na pomysł pocięcia kalmarów w kształcie makaronowych muszelek i usmażenia ich. Zainspirowany sytuacją, szef Nobu nazwał to danie Squid „Pasta”. Do tej pory jest ono podawane z lekkim sosem czosnkowym we wszystkich restauracjach Nobu na całym świecie.

O otwarciu samego hotelu więcej pisaliśmy TUTAJ


Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *