Gdańsk: powstaje MONTOWNIA ze 114 loftami pod wynajem na terenach postoczniowych

Na terenach postoczniowych w Gdańsku, tuż przy Europejskim Centrum Solidarności, rozpoczyna się realizacja wielofunkcyjnej inwestycji DOKI. W jej ramach odrestaurowana zostanie zabytkowa hala montażowni U-Bootów, która – pod nową nazwą MONTOWNIA – zyska nowe funkcje. Powstanie w niej 114 loftów inwestycyjnych pod wynajem oraz część konferencyjna i restauracyjna w formule food hall. Inwestycja realizowana jest przez spółkę Euro Styl z grupy Dom Development.

Budynek MONTOWNI  zlokalizowany jest w sąsiedztwie historycznej Bramy nr 2 Stoczni Gdańskiej i Sali BHP, stanowiących obowiązkowy punkt programu wszystkich grup turystycznych. – Dzięki wyjątkowej lokalizacji MONTOWNIA wpisze się w historycznie ważną dla gdańszczan przestrzeń terenów dawnej Stoczni Gdańskiej, a jej unikalne połączenie funkcji pozwoli wykorzystać biznesowo-turystyczny potencjał aglomeracji – uważa Mikołaj Konopka, prezes zarządu spółki Euro Styl, członek zarządu Dom Development.

Rewitalizowany historyczny budynek montażowni silników U-Bootów ma blisko 12 tys. m kw. powierzchni. Na parterze znajdzie się strefa restauracyjna (ponad 2 tys. mkw.) z restauracjami, kawiarniami i barami, którą dopełni funkcja konferencyjna. Na wyższych piętrach ulokowane zostaną lofty o powierzchni ok. 45 m kw. każdy, do których prowadzić będzie lobby recepcyjne z 24-godzinną obsługą. Apartamenty będą miały otwartą przestrzeń i podział na części dzienną i nocną. Ich oferta ma łączyć hotelową jakość obsługi z domową wygodą. We wnętrzu każdego loftu znajdować się będzie aneks kuchenny i  designersko zaprojektowana łazienka.

W budynku zachowały się elementy pamiętające jego pierwotne przeznaczenie, m.in. suwnice z kabiną operatora czy tory, które zostaną odrestaurowane i wkomponowane we wnętrza. Food hall będzie oddzielony od wyższych pięter szklanym stropem i doświetlony światłem dziennym pochodzącym ze świetlika na ostatniej kondygnacji. Między częścią gastronomiczną a salami konferencyjnymi znajdą się schody amfiteatralne i zielona ściana z naturalnej roślinności.


Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *