Od 15 maja bufety mogą funkcjonować w ogródkach restauracyjnych   KORONAWIRUS

Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego otrzymała z Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii interpretację rozporządzenia dotyczącego funkcjonowania bufetów po 15 maja 2021 roku.

fot. AdobeStock

Z otrzymanej interpretacji wynika, że:

  • od 15.05 bufety (tzw. szwedzkie stoły) mogą funkcjonować w ogródkach restauracyjnych, pod warunkiem zapewnienia osoby do ich obsługi (zakrywanie nosa i ust przez obsługę).
  • od 28.05 bufety będą mogły funkcjonować również wewnątrz restauracji, pod warunkiem zapewnienia osoby do ich obsługi (zakrywanie nosa i ust przez obsługę), a goście zobowiązani są do zakrywania maseczką nosa i ust w trakcie wyboru dań do czasu zajęcia miejsca przy stoliku.

Przypomnijmy, że od 8 maja ustawodawca zezwolił na ponowne otwarcie hoteli (udostępnione może być maksymalnie 50 proc. pokoi), jednak bez gastronomii (tylko room service) z zamkniętymi strefami wellness/spa i basenami.

Od 15 maja gastronomia może funkcjonować w ogródkach restauracyjnych, a od 29 maja zezwolone ma być również funkcjonowanie restauracji pod dachem w reżimie sanitarnym (co drugi stolik, odległość 1,5 metra), a także stref spa, basenów i spotkań do 50 osób, które odbywają się na otwartym powietrzu albo w lokalu.


Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *