Wellness & Spa – Dla zdrowia i urody

Autor: Agnieszka Grzegorczyk
Hotele Spa we Włoszech

Dużym zainteresowaniem w dzisiejszych ośrodkach Spa cieszą się wszelkie dalekowschodnie techniki relaksujące. Tradycyjne metody leczenia pozostają domeną lekarzy, medycyna niekonwencjonalna przenosi się do luksusowych ośrodków, których każdego roku przybywa na całym świecie

Hotelarstwo europejskie ponownie odkryło Thalassoterapię. Jej korzenie sięgają 1700-ego roku, kiedy to angielski lekarz Richard Russel zastosował w leczeniu naturalne czynniki pochodzenia morskiego tj.: słońce, piasek, jod oraz podgrzewaną wodę morską. Wyrażenie thalassoterapia pochodzi od greckiego słowa "thalassa" oznaczającego morze; czyli tzn. kuracja morska. W 1899 r. w Roscoff we Francji doktor Louis Bagot założył pierwsze Centrum Thalassoterapii.

Ośrodki Spa prześcigają się w swych ofertach. Jednymi z bardziej oryginalnych są: winoterapia i czekoladoterapia. Winoterapia bazuje na zastosowaniu winogron w zabiegach leczniczych, tak jak wykorzystuje się wodę, zioła czy olejki aromatyczne w Thalassoterapii czy tradycyjnych terapiach termalnych.

W ramach winoterapii można skorzystać z kąpieli w kadziach z winem, kompresów i okładów oraz masaży z użyciem pestek winogron. Znajdujące się w ziarnach owoców polifenole pobudzają mikrokrążenie, wzmacniają układ krążenia, zapewniają odpowiedni poziom elastyny i kolagenu we włóknach skóry oraz zwalczają wolne rodniki zapobiegając starzeniu się skóry.

Dodatkowo produkowane są kosmetyki z winogron i ich pestek, używane do maseczek, peelingów twarzy jak i całego ciała. Z kolei czekolada spore zainteresowanie zawdzięcza bogatemu kompleksowi składników, wśród których wyróżnia się: żelazo, magnez, fosfor, wapń, potas, witaminy. Ich działanie uwalnia i likwiduje wolne rodniki, dzięki czemu skóra zachowuje swój zdrowy i młody wygląd. Głównymi zabiegami z użyciem czekolady są:
  • rewitalizacja i zmiękczenie skóry;
  • stymulacja anty - wiekowa;
  • drenaż usuwający cellulit i obrzęki;
  • odżywianie i nawilżanie skóry;
  • zabiegi utwardzające i tonizujące;
  • terapia detoksująca i przywracająca równowagę skóry.
Według ekspertów tak duży sukces terapii czekoladowej ma ścisły związek z faktem, że kakao posiada zdolność pobudzania produkcji endorfiny. Subs
[...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *