POD PATRONATEM HOTELARZA Najsławniejsi hotelarze wszech czasów

Autor: Robert Woliński
Kiedy w 2003 r., jako pracownik branży z 10-letnim stażem, napisałem swój pierwszy artykuł dotyczący Kemmonsa Wilsona, opublikowany w magazynie „Hotelarz” pod tytułem „Rewolucyjna podróż”, przeciętny polski hotelarz nie znał tej postaci. W odróżnieniu od takich znanych nazwisk w przemyśle hotelarskim jak Hilton czy Marriott, mało kto łączył Wilsona z Holiday Inn – do lat 70. najszybciej rozwijającą się marką hotelową na świecie. Sam przyznaję się, że wcześniej również był mi obcy, dopóki nie przeczytałem jego nekrologu w jednym z amerykańskich serwisów informacyjnych. Wertując zasoby internetu (wtedy jeszcze nie tak bogate jak dzisiaj), z wypiekami na twarzy odkrywałem życie i dokonania tego wybitnego hotelarza. Mój artykuł chyba wzbudził zainteresowanie, bo z czasem jego przedruki znalazły w podręcznikach szkolnych dla adeptów zawodu. Analogiczna sytuacja miała miejsce po opublikowaniu biografii Billa Marriotta Jr. Podbudowany, postanowiłem szukać materiałów o kolejnych hotelarzach – najpierw w języku polskim. Niestety ku mojemu zdziwieniu w powszechnym obiegu natknąłem się wyłącznie na dwa krótkie rozdziały autorstwa śp. Tadeusza Tulibackiego poświęcone Cesarowi Ritzowi i Conradowi Hiltonowi. Wtedy to zdałem sobie sprawę, jak w Polsce mało wiemy o wybitnych osobowościach hotelarstwa. Aby wypełnić tę lukę zacząłem gromadzić wszelkie informacje o hotelarzach z różnych okresów i części świata oraz analizować ich wkład w rozwój profesji i całego przemysłu gościnnego. W efekcie powstały kolejne krótkie biografie. W końcu wpadłem na pomysł, aby dotychczas luźne artykuły wzbogacić kolejnymi postaciami i połączyć w większą pozycję książkową. Pierwotnie zakładałem życiorysy 16 hotelarzy, jednak sukcesywnie jej objętość zwiększała się, dochodząc do 36 rozdziałów. Ostateczna wersja książki, powstawała prawie 15 lat. Chciałem stworzyć wartościowe kompendium wiedzy, gdzie każdy zamieszczony fakt miałby swoje wiarygodne źródło. Przez lata zgromadziłem i przeczytałem dziesiątki książek obcojęzycznych oraz tysiące artykułów odnalezionych w sieci, w tym wiele zdigitalizowanych wycinków prasowych nawet z pierwszej połowy XX wieku. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ok. 500-stronnicowa książka „Najsławniejsi hotelarze wszech czasów” to prywatne przedsięwzięcie jego autora – Roberta Wolińskiego, który planuje wydać ją własnym sumptem. Część środków chciałby pozyskać poprzez platformę crowdfundingową zrzutka.pl. Liczymy, że wśród czytelników magazynu „Hotelarz” również znajdą się chętni do finansowego wsparcia tego ambitnego przedsięwzięcia. Zachęcamy zatem do odwiedzenia strony na https://zrzutka.pl/fyga9c  a poprzez adres email famoushoteliers@gmail.com do składania zamówień przed oficjalnym wejściem książki na rynek, które planowane jest na listopad/grudzień 2021 r. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Część napisanych już wcześniej rozdziałów wymagała późniejszej korekty, kiedy natknąłem się na kolejne, istotne informacje lub niektórzy z moich bohaterów odeszli z tego świata. Dzięki temu książka została „dopieszczona” w najdrobniejszych szczegółach. Ponadto będąc na bieżąco z tego typu literaturą branżową dodam nieskromnie, że powstała prawdopodobnie najbardziej kompleksowa na świecie publikacja o wybitnych hotelarzach. Książka„Najsławniejsi hotelarze wszech czasów” składa się z 36 rozdziałów o niezwyklych historiach 41 hotelarzy. Wśród nich znajdują się budowniczowie, konstruktorzy, deweloperzy, właściciele i managerowie hoteli, szefowie kuchni i gastronomii, kreatorzy marek hotelowych i twórcy całych łańcuchów. Z książki można dowiedzieć się, jak powstały korporacje i sieci hotelowe m.in. Ritz, Hilton, Marriott, Radisson, Holiday Inn, Sheraton, Accor, Four Seasons, Days Inn, Hyatt, Best Western itd. Sporo miejsca poświęciłem prawdziwym pionierom, którzy odeszli już w zapomnienie, ale mają olbrzymi wkład w rozwój profesjonalnego hotelarstwa. Potrafili stawiać wyjątkowe obiekty w trudno dostępnych miejscach, umiejętnie nimi zarządzać, wdrażać nowatorskie pomysły i standardy stosowane po dzień dzisiejszy, a przede wszystkim dać społeczeństwu dobrą jakość usługi hotelarskiej. Te wybitne osobistości niewątpliwie podniosły rangę zawodu hotelarza i poprawiły prestiż całego przemysłu. Chciałbym zatem, aby ta książka stała się hołdem oddanym prawdziwym legendom światowego hotelarstwa, które na trwale zapisały się na kartach historii. Oto wstępy poszczególnych rozdziałów, prezentujących sylwetki hotelarzy z ok. 400-stronnicowej książki. Johannes Baur – Prekursor zawodowego hotelarstwa Otwarcie w 1838 r. jego pierwszego hotelu stało się historycznym zwiastunem przejścia od tradycyjnych zajazdów i domów gościnnych do nowoczesnych hoteli. Johannes Baur przez niektórych uznawany jest za twórcę profesjonalnego hotelarstwa. Zapoczątkował on mianowicie nową generację szwajcarskich hotelarzy z wyjątkowymi umiejętnościami zarządzania świeżo wybudowanymi, dużymi obiektami noclegowymi, o których sława roznosiła się po całej Europie. Henry Flagler – Budowniczy hoteli na Florydzie Amerykański przedsiębiorca, który stworzył Standard Oil – jedną z najbardziej dochodowych korporacji XIX wieku na świecie, zdecydował zaangażować się w całkiem inne branże i to w odległym, niedostępnym miejscu. Henry Flagler stał się symbolem Florydy, przyczyniając się do jej turystycznego rozkwitu. Tam, gdzie docierała jego kolej, pomagał wznosić miasta oraz budował hotele i ściągał do nich bogatych gości. Czy jednak luksusowe hotele, które funkcjonowały jedynie przez trzy miesiące w roku, faktycznie przynosiły dochód, czy może były kosztownym kaprysem ekscentrycznego milionera? George Pullman – Konstruktor hoteli na kołach Ten amerykański przemysłowiec i konstruktor zasłynął jako twórca luksusowego hotelu na kołach. Jego koncepcja zrewolucjonizowała podróżowanie koleją na długich dystansach i stała się kołem napędowym dla takich przedsięwzięć jak Orient-Express, Train Bleu czy Golden Arrow. Jednak na kartach historii zapisał się również jako bogaty kapitalista, którego duma i pragnienie pełnej kontroli nad wszystkim przyniosły mu sukces w biznesie, ale zniszczyły reputację i zdrowie. Obecnie jego nazwisko kojarzone jest przede wszystkim z marką hoteli Pullman. Franz Josef Bucher – Hotelarz i władca szczytów Był doskonałym przykładem, jak bez edukacji szkolnej, ale z determinacją, odwagą do podejmowania ryzyka i nosem do zyskownych inwestycji, można zostać wielkim przedsiębiorcą. Okazał się przy tym odważnym budowniczym, konstruktorem i wytrawnym hotelarzem, który potrafił stawiać swoje hotele na niedostępnych szczytach gór i dowoził do nich gości samodzielnie zaprojektowaną koleją linową. Zasłynął również z umiejętnych przejęć, modernizacji i budowy luksusowych obiektów noclegowych w centrach miast, stając się jedną z kluczowych postaci w historii szwajcarskiego hotelarstwa. Fred Harvey – Dżentelmen, który ucywilizował Dziki Zachód Mówiono o nim, że był Rayem Kroc przed McDonaldsem czy J.W. Marriottem Jr. przed Marriott Hotels. Stworzył on bowiem pierwszy w Stanach Zjednoczonych łańcuch restauracji i hoteli, dla którego ustanowił wysokie standardy jakości. Fred Harvey był wizjonerem i misjonarzem kulinarnym szerzącym kulturę jedzenia i higienę w miejscach, gdzie restauracjami dotychczas nazywano baraki z obrzydliwym żarciem, a hotele stanowiły chatki z kojcami. Amerykański Zachód zawdzięcza mu jednak nie tylko doskonałą kuchnię, ale również żony. To przyjeżdżające do pracy legendarne Dziewczęta Harveya, osiedlając się tutaj, przyczyniły się do rozwoju cywilizacji na tym „dzikim” obszarze. William Waldorf Astor i John Jacob Astor IV – Bogaci fundatorzy luksusowych hoteli Dwaj kuzyni, którzy stali się spadkobiercami olbrzymiego majątku, rywalizowali między sobą o pozycję lidera w nowo powstającej amerykańskiej arystokracji. Jednym z najbardziej widocznych obszarów tej prywatnej wojny było hotelarstwo. Obaj budowali hotele, ale jeden chciał mieć je lepsze od drugiego. Dzięki temu w ciągu zaledwie kilkunastu lat Nowy Jork wzbogacił się o kilka eleganckich obiektów, które odcisnęły piętno na stylu architektonicznym Manhattanu. Ich j [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *