Mirosław Jabłoński z Vienna House Andel’s Łódź do Belmonte w Krynicy

Mirosław Jabłoński, szef kuchni hotelu Vienna House Andel’s Łódź od otwarcia w 2009 r., objął funkcję chef de cuisine w nowym 5-gwiazdkowym hotelu Belmonte w Krynicy-Zdroju. Swój kulinarny warsztat doskonalił w Instytucie Paul Bocuse w Lyonie. Przed dołączeniem do zespołu Belmonte przez 13 lat związany był z hotelem Vienna House Andel's w Łodzi.

Tworzył tam menu inspirowane kuchnią czterech kultur: polską, niemiecką, rosyjską i żydowską oraz regionalnymi smakami województwa łódzkiego. Wcześniej, w latach 1999-2005, pracował jako szef kuchni restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich. W hotelu Belmonte tworzy restaurację Aura, która ma łączyć europejską kuchnię górską z tym, co unikatowe w regionalnej kuchni Beskidu Sądeckiego, z szacunkiem dla lokalności i sezonowości. – Podstawą moich działań jest proste i zrównoważone menu, wyczulone na maksymalne wykorzystanie produktów. Zawsze staram się myśleć, jak dany składnik można wykorzystywać wielopłaszczyznowo, w wielu różnych daniach – opowiada o swoim pomyśle na menu Mirosław Jabłoński

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *