Hotelarstwo to najciekawsza i najbardziej różnorodna branża – Aneta Lewandowska w programie Heart of Hospitality Accoru

Aneta Lewandowska, dyrektor generalna Sofitela Warszawa Victoria, była kolejną bohaterką kampanii Heart of Hospitality. To branżowy program Accoru, w ramach którego ukazywane są historie z życia w branży hotelarskiej, pokazujące ludzi, którzy pasję do gościnności noszą w sercu.

Fot. Katarzyna Paskuda

„Hotelarstwo to wspaniała branża, która stwarza możliwości dla wielu profili, charakterów i osobowości. Najciekawsza i najbardziej różnorodna. Najwięcej możemy zaoferować kandydatom, którzy nie lubią rutyny i nudy. Jestem w tej branży od 20 lat i przez te ponad 7000 dni nie nudziłam się nigdy i żaden dzień nie był taki sam jak inny. To jest jeden z piękniejszych aspektów pracy w charakterze hotelarza” – opowiadała Aneta Lewandowska.

Zaczynała pracę w 2001 r. jako recepcjonistka w hotelu ibis Warszawa Ostrobramska, w 2012 r. została jego dyrektor generalną, potem dyrektor operacyjną Mercure Grand Warszawa, a od 2018 r. zarządza flagowym hotelem sieci Accor/Orbis w Polsce – Sofitelem Warszawa Victoria.  „Ta różnorodność doświadczeń pozwoliła mi rozwijać się jako lider i kształtować swoją karierę w oparciu o swoje preferencje. Jestem pierwszą kobietą i pierwszą Polką, która pełni funkcję zastępcy dyrektora generalnego i dyrektora generalnego w Sofitel Warsaw Victoria. Dyrektorzy w 5-gwiazdkowych hotelach w Warszawie spotykają się regularnie i kiedyś byłam jedyną kobietą-dyrektorem generalnym na tych spotkaniach. Teraz to się zmienia i kobiety w branży mogą rozwinąć skrzydła w każdym segmencie”.

Jakie dodatkowe możliwości i doświadczenia zapewnia praca w hotelarstwie? „Kocham muzykę – a właśnie skończył się Festiwal Beethovena, którego jesteśmy partnerem, naprzeciwko jest budynek Opery Narodowej, którego jesteśmy »przyjacielem«, Na korytarzach lub w naszej sali balowej często rozbrzmiewa muzyka artystów, których gościmy. To przepiękne momenty. Hotelarstwo idzie nierozłącznie w parze z F&B – bierzesz udział w tworzeniu arcydzieł sztuki kulinarnej, największe Gale, gwiazdkowi Szefowie, nagrody w gastronomii, które napędzają do dalszych wysiłków, celebracja i czerpanie z życia tego co w nim najpiękniejsze – na to wszystko pozwala praca w hotelarstwie. Hotele prezentują też wyjątkowe wnętrza, przy tworzeniu których mogłam uczestniczyć. Remontowaliśmy nasze najpiękniejsze apartamenty, w tym prezydencki – jeśli pasjonujesz się designem, ta cząstka ciebie też może znaleźć wykorzystanie w naszej branży”.

 A co jest największym kosztem pracy w hotelarstwie? „To, że pracy nie można zostawić w hotelu, który, jak szpital, jest otwarty 24 /7. Ciągle czuję, że mogłabym lepiej pogodzić życie rodzinne z zawodowym, a także zachować własne siły”.

Jakiej rady udzieliłaby osobie szukającej pierwszej pracy w hotelarstwie? „Młodym ludziom, którzy dopiero zaczynają powiedziałabym  -  poznaj i zrozum siebie, a jeśli to masz już za sobą to znajdź miejsce, w którym będziesz mógł w naturalny i niewymuszony sposób wykorzystywać swoje talenty, pasje czy zainteresowania. Jeśli znajdziesz takie miejsce, a może jeszcze osobę, która wesprze cię na twoje drodze - na takim gruncie jesteś w stanie odnosić sukcesy, które pozwolą Ci czerpać radość i satysfakcję z tego czym zajmujesz się zawodowo”.


Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *