Wrzesień upłynie gościom i stałym bywalcom warszawskiego Hotelu Bristol w otoczeniu meksykańskiej kultury i kuchni. To szczególny miesiąc dla społeczności meksykańskiej na całym świecie – 15 września Meksykanie celebrują odzyskanie niepodległości i na pamiątkę tych wydarzeń świętują przez cały miesiąc. Bristol jest partnerem tegorocznych obchodów organizowanych przez Ambasadę Meksyku w Polsce.
4 września po wakacyjnej przerwie powraca niedzielny brunch – tego dnia w wyjątkowej odsłonie. Meksykański Brunch swoją obecnością uświetni Daniel Ovadia, jeden z najbardziej znanych osobistości kulinarnych w Ameryce Łacińskiej. Wielokrotnie nagradzany szef kuchni i właściciel restauracji od ponad 20 lat współtworzy najciekawsze kulinarne adresy w mieście Meksyk. Podczas brunchu zabierze on gości w podróż po kulinarnych tradycjach Meksyku. Autorskie menu przygotowane specjalnie na tę okazję oparte będzie na klasyce kuchni meksykańskiej ze szczyptą awangardy. Smaki Meksyku zagoszczą w hotelu Bristol nie tylko podczas inauguracyjnego brunchu. Daniel Ovadia wraz z zespołem Bristolu przygotuje specjalne menu, które będzie można skosztować w restauracji Marconi od 5 września do końca miesiąca.
Od 8 września będzie można obejrzeć na hotelowym patio wystawę fotografii poświęconą pobytowi w Bristolu wybitnych meksykańskich pisarzy – Sergio Pitolowi i Elenie Poniatowskiej. Dołączą również do grona wyróżnionych gości na Ścianie Sław Hotelu Bristol. Przebywający w Warszawie w latach 60. XX wieku Sergio Pitol, m.in. laureat literackiej Nagrody Cervantesa i dyplomata zatrzymał się w Bristol i mieszkał tu przez trzy lata. W 1965 roku Elena Poniatowska, młoda meksykańska dziennikarka i pisarka, późniejsza laureatka Nagrody Cervantesa, odwiedziła po raz pierwszy i jedyny swój rodzinny kraj. Jej spotkania z Sergio Pitolem w Hotelu Bristol zaowocowały dwoma wywiadami dla czołowych meksykańskich tytułów, w których nie zabrakło wzmianek i opisów hotelu-ikony.
Dodaj komentarz