Hotel Bornit na kulinarnym szlaku

Cała Polska w jednym regionie – Kotlina Jeleniogórska ma oferować turystom dodatkową atrakcję w postaci Kulinarnego Szlaku Turystycznego. Od sierpnia rusza specjalny projekt marketingowy, mający promować region oraz narodową kuchnię polską. Swój udział zadeklarował już należący do INTERFERII hotel Bornit w Szklarskiej Porębie.

 


 

Pomysł narodził się w głowach właścicieli firmy Sudety IT, organizujących od 14 lat różnorodne imprezy kulinarne w Polsce (m.in. Mistrzostwa Polski w Grillowaniu czy Festiwal Kuchni Kresowej). Uznali oni, że jedną z większych, aczkolwiek niedostatecznie promowanych wartości narodowych jest polska kuchnia oraz związane z nią zwyczaje, charakterystyczne potrawy i składniki, jak również sztuka serwowania dań. Projekt marketingowy „Kulinarnego Szlaku Turystycznego” postanowili zaszczepić na Dolnym Śląsku, bardzo popularnym wśród polskich i zagranicznych turystów.

 



Kulinarny szlak tworzyć będą obiekty turystyczne serwujące tradycyjną kuchnię polską. Ale każdy z hoteli czy restauracji będzie proponował inny region naszej narodowej kuchni, a więc inny zestaw dań (w specjalnej karcie, będącej uzupełnieniem dotychczasowego menu). Turyści będą mogli zakosztować potraw z całej Polski w miarę podróżowania po Karkonoszach. Powstało już logo akcji, w  planach jest także zorganizowanie akcji promującej projekt oraz specjalne oznakowanie obiektów na szlaku. Klienci będą mogli również skorzystać z karty rabatowej.



 

W „Kulinarnym Szlaku Turystycznym” nie zabraknie należącego do spółki INTERFERIE hotelu Bornit, malowniczo położonego w Szklarskiej Porębie u stóp Szrenicy. Ten czterogwiazdkowy obiekt oferuje swoim gościom zarówno komfortowo wyposażone pokoje, jak i doskonałą restaurację (ze słonecznym tarasem z widokiem na panoramę Karkonoszy) i bar usytuowany w urokliwym ogrodzie zimowym. Za przygotowywanie menu odpowiedzialna jest wykwalifikowana ekipa, która ostatnio szykowała m.in. specjalny obiad dla mistrzyni świata Justyny Kowalczyk oraz ministra sportu Mirosława Drzewieckiego. Zespół kucharzy z Bornitu startował w różnych prestiżowych konkursach, zajął m.in. pierwsze miejsce w regionalnych eliminacjach "IX Mistrzostwach Polski w Grillowaniu" w kategorii profesjonaliści, a w samym finale uplasował się na drugim miejscu. Zdobył także tytuł mistrzów Polski w potrawach z grzybów i dziczyzny.

 



- Będziemy serwować naszym gościom potrawy kuchni śląskiej, bardzo charakterystycznej i smacznej. Przygotujemy osobną, specjalną kartę, a nasi kelnerzy będą informować gości o tych daniach – mówi Robert Szuber, dyrektor hotelu Bornit.

 



To nie wszystko – w ramach „Kulinarnego Szlaku Turystycznego” współpracujące w projekcie obiekty będą wdrażać także cykl spotkań z osobami związanymi z danym regionem Polski. Oprócz tego mają szkolić obsługę w zakresie informowania turystów o tym regionie, o jej tradycjach, atrakcjach czy kulturze. Uczestniczące w programie hotele i restauracje znajdują się w Jeleniej Górze, Karpaczu, Kowarach, Szklarskiej Porębie i Świeradowie Zdroju.

 



Oficjalne otwarcie szlaku zaplanowane jest na sobotę 1 sierpnia. Projekt objął patronatem marszałek województwa dolnośląskiego oraz starostwo jeleniogórskie. Na wdrożenie całości projektu i skoordynowanie działań wszystkich 13 obiektów potrzebnych będzie co najmniej kilka miesięcy, sami organizatorzy na wypromowanie marki dali sobie pięć lat.

 


Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *