Mistrzowie smaku

Międzynarodowe Targi Gastronomii Gastro Trendy, odbywające się w dniach 14-17 września w Poznaniu będą pełnić rolę miejsca prezentacji gastronomicznych trendów i rynkowych nowości.

 


Wzorcowa kuchnia i restauracja


Po raz pierwszy na targach, w ramach projektu Idealna Kuchnia, profesjonalistom z branży (kucharzom, inwestorom, projektantom, pracownikom SANEPiDu) zaprezentowana zostanie nowocześnie wyposażona, zgodna z najnowszymi trendami światowymi oraz spełniająca wszystkie europejskie standardy profesjonalna kuchnia. Z Idealną Kuchnią sąsiadować będzie Wzorcowa Restauracja. Przepięknie zaaranżowana sala restauracyjna zostanie wyposażona w stoliki z pełną zastawą i kartą menu, skomponowaną specjalnie na potrzeby targów Gastro Trendy. Co godzinę odbywać się będą 30-45 minutowe pokazy, prelekcje lub dyskusje ekspertów, podczas których zaproszeni klienci zamawiać będą dania z menu.

 


Mistrzowskie gotowanie, czyli Kulinarny Puchar Polski 2009


16 września będzie dniem pełnym emocji dla najlepszych szefów kuchni, jak i kucharzy stawiających pierwsze kroki w zawodzie. Tego dnia podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii Gastro Trendy zostanie rozstrzygnięty najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w kraju – Kulinarny Puchar Polski. Udział w finałowym starciu wezmą zwycięzcy ośmiu renomowanych konkursów. Przed dwuosobowymi drużynami złożonymi z szefa i pomocnika stoją dwa zadania: przygotowanie podawanej na ciepło przekąski z szyjek rakowych z dodatkiem świeżych kurek, szpinaku i skórki z cytryny oraz dania głównego, którego głównym składnikiem będzie polędwiczka z dzika, a także konfitura z głogu, świeża dynia i lubczyk.

 


Słodkie arcydzieła


Złoto Majów to hasło trzeciej edycji Mistrzostw Polski Cukierników
w Kategorii Desery. Uczestnikami tegorocznego konkursu będzie dziesięć dwuosobowych ekip reprezentujących najlepsze polskie hotele, cukiernie i restauracje, m.in.: Hotel Jan III Sobieski, Cukiernię Kachliccy, Hotel Haffner oraz Kawiarnię Lodziarnię Świat Lodów. O zwycięstwo walczyć będą w trzech kategoriach: deser na talerzu, torcik deserowy oraz eksponat z czekolady nawiązujący do tematu mistrzostw.

 


Olimpiada Kawy


Bariści reprezentujący sieci kawowe: Coffeeheaven, Green Coffee, i-coffee, MK Cafe, Świat Lodów zmierzą się w Poznaniu 14 i 15 września w czterech dyscyplinach:

„Latte art ®” – najlepsze latte i macchiato pod względem smakowym i wizualnym

“Coffee in good spirits ®” – najlepsza kawa w połączeniu z alkoholem

„Cup tasting ®” – rozpoznanie różnych gatunków kawy poprzez smak i zapach

„Espresso na czas” – perfekcyjne przygotowane espresso na czas

Każda dyscyplinę oceniani zespół sędziów akredytowanych przez SCAE (Speciality Coffee Association of Europe).

 

 

Więcej na: www.gastrotrendy.pl

 


Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *