L’Art de la cuisine Martell 2010 Hotel ZAMEK RYN

W dniach 05-07 marca 2010 roku  XIV-wieczny Zamek w Rynie gościć będzie uczestników jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce.  Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej  L’Art de la cuisine Martell od kilku lat organizowany jest w tym wyjątkowym miejscu, w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich.  


W konkursie bierze udział 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej
z najlepszych restauracji w Polsce.


Potrawy konkursowe oceniane są przez dwa zespoły jury – pierwszy to JURY DEGUSTACYJNE, złożone z gwiazd estrady i ekranu oraz JURY TECHNICZNE,
w którym zasiądą największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce.


Tegorocznym tematem konkursu jest ryba - troć norweska. Każda drużyna uczestnicząca w konkursie musi obowiązkowo  wykonać potrawę w formie dania głównego dla 10 osób podanego wyłącznie na talerzach.  Do jej przygotowania konieczne będzie użycie fileta z troci norweskiej ,, Ryby Szefa Kuchni’’, kapusty (białej, czerwonej lub kiszonej), kaszy  (jaglanej, pęczak lub gryczanej)  oraz oliwy z oliwek „Rocchi”.  Do przyrządzania potrawy nie wolno użyć koniaku Martell,  jednak po  jej wykonaniu każda ekipa będzie musiała dobrać odpowiedni rodzaj Martell-a  harmonizującego ze smakiem potrawy.  Wszystkie prace konkursowe powinny być wyjątkowo oryginalne, jednocześnie bardzo eleganckie i wykwintne.


Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymują dyplomy za uczestnictwo oraz drobne upominki a ekipa,  która zdobędzie pierwsze miejsce otrzyma Puchar przechodni, nominację do Kulinarnego Pucharu Polski oraz wiele atrakcyjnych nagród.  Zwycięska drużyna  ma także prawo wzięcia udziału w kolejnej edycji konkursu
bez wstępnych eliminacji.


W poprzednich edycjach konkursu w szranki stawały ekipy z wielu znamienitych restauracji. Wśród uczestników i laureatów konkursu znaleźli się młodzi adepci sztuki kulinarnej z hoteli Le Meridien Bristol, Sheraton Warsaw Hotel, Hotel CROCUS Zakopane,  Copernicus Kraków. Mamaison Le Regina, Hotel Park Olsztyn,  Hotel Mariott, Hotel Zamek Baranów Sandomierski czy też Hilton Warsaw Hotel.


Sam konkurs, a także pięknie wyeksponowane na zadaszonym zamkowym Dziedzińcu stoiska sponsorów odwiedzane są  zazwyczaj przez  800-1000 osób.  Właściciele restauracji, menedżerowie i szefowie kuchni  mogą zdobyć tu znakomite doświadczenie, skorzystać z ciekawych prezentacji, ale także wziąć udział w bezpłatnych, specjalnie dla nich przygotowanych szkoleniach i seminariach, odbywających się podczas Konkursu.


Wszystkie zainteresowane zespoły prosimy o przesyłanie formularza zgłoszeniowego  faxem pod nr 089/642 70 13 lub mailem na adres d.strucinski@hotelanders.pl


Szczegółowych informacji dotyczących konkursu i pakietów sponsorskich udziela Dariusz Struciński – Szef Kuchni Hotelu ANDERS****Resort& Spa pod nr telefonu 089/642 70 32    lub e-mail d.strucinski@hotelanders.pl



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *