Café Bristol w nowej odsłonie

Café Bristol, kawiarnia w warszawskim hotelu Bristol, a Luxury Collection, przeszła renowację i po dwumiesięcznej przerwie, została ponownie otwarta dla gości.  Odświeżone zostało nie tylko wnętrze, ale również menu.


Café Bristol działa od 1901 roku i przez ten czas stała się wyjątkowym miejscem spotkań w Warszawie. Od ponad wieku na kawę, ciastko, śniadanie, lunch lub lampkę wina umawiają się tu zarówno mieszkańcy stolicy, jak i odwiedzający ją turyści. Legendarna kawiarnia zyskała sobie grono wiernych fanów, którzy cenią ją za kulinarną ofertę, niepowtarzalną atmosferę, a także niesamowite wnętrza. – Chcemy zadbać o to, by nasza ikona pozostała służyła kolejnym pokoleniom warszawiaków i podróżników z całego świata. Wielbiciele dotychczasowego wystroju Café Bristol na pewno się nie zawiodą – mówi Roman Goetsch, dyrektor generalny Hotelu Bristol, Warsaw.

Wszystkie działania zostały przeprowadzone z szacunkiem dla historycznych wnętrz. Pieczołowicie zostały odświeżone takie elementy jak legendarna i charakterystyczna dla kawiarni podłoga, niepowtarzalne, kryształowe lampy, kinkiety i żyrandole oraz ogromne, dekoracyjne lustro w klimacie wiedeńskich kawiarni, które nadal będzie integralną częścią baru.  Archiwalne zdjęcia oraz ilustracje w dalszym ciągu będą zdobiły ponad 100-letnie ściany, ale w nowej odsłonie pojawi się ich jeszcze więcej niż przed renowacją. Wszystkie ramki zostały wykonane na specjalne zamówienie, a każda jest inna. Największe zmiany to elegancka szatnia, która znajduje się tuż obok wejścia do kawiarni oraz nowe meble, a wśród nich komfortowe kanapy, stylowe loże, marmurowe stoliki i witryny na ciasta. Autorem projektu jest Studio Sagrada.

Zmianom wnętrza towarzyszyło również odświeżenie menu, ale charakterystyczne dla kawiarni smaki zostały zachowane. W karcie nadal widnieje legendarny szncel Café Bristol. Wśród nowości pojawiła się bogatsza oferta śniadaniowa, a w niej królują lokalne akcenty jak na przykład Polskie Śniadanie, czyli jajecznica z jaj zielononóżki, smażona domowa kiełbasa, ser koryciński, chutney z pigwy, jabłka i suszonej śliwki. W porze lunchowej Szef Kuchni kusi lekkimi i kreatywnymi daniami, jak napoleonka z wędzonym łososiem, szpinakiem, jajkiem w koszulce i sosem holenderskim, bądź gofr tymiankowy z kurczakiem, serem Bursztyn, pikantną marmoladą z dyni i cebuli. Wśród zup znalazły się m.in. zupa pomidorowo-paprykowa z pierożkami z serem, gruszką, orzechami pekan oraz crème fraîche i oliwą curry.

Przestronne witryny skrywają zarówno tradycyjne ciasta i ciastka, które znajdują się w ofercie od lat, jak i zupełnie nowe propozycje, w dużej mierze inspirowane nowoczesnymi trendami. Nie zabraknie uwielbianego przez warszawiaków specjału Mistrzów Cukierni, czyli Waniliowego Sernika z Białą Czekoladą, a także czekoladowego ciasta Black Forest, skrywającego aromatyczne wiśnie marynowane w wiśniówce. Nowości wśród ciast to między innymi Tort Mango z musem cytrynowym, kremem mango i kokosowym dacquoise, a także Tort Limonkowo-Karmelowy z galaretką z czarnej porzeczki i dacquoise migdałowym.  Natomiast wśród ciastek smakosze słodkości znajdą czekoladowo-pralinowe z masą orzechową, porzeczkowo-kawowe z czekoladowym biszkoptem, mus jogurtowy z jagodową panna cotta, czy tartaletkę z zapiekaną gruszką i musem waniliowym.

Od 14 grudnia w kawiarni można kupić limitowaną, zimową edycję Tortu Bristol. Wyjątkowy tort został zaprojektowany przez Gosię Baczyńską, a jego design był inspirowany elementami dekoracyjnymi widocznymi w kolekcjach słynnej projektantki: plisami, riuszkami oraz rozetami. Deser ukryty w unikatowym pudełku, numerowanym i podpisanym przez designerkę, to edycja limitowana. Stworzonych zostanie jedynie 99 sztuk, każda w cenie 208 zł.


Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *