Portale internetowe Polskich Wydawnictw Specjalistycznych ProMedia sp. z o.o. korzystają z ciasteczek COOKIES, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika. Jeśli nie zgadzają się Państwo na zostawianie ciasteczek prosimy o wyłączenie obsługi ciasteczek w konfiguracji Państwa przeglądarki stron internetowych i dalszą wizytę na stronie. Przeczytaj całość, Zamknij to okno informacyjne


O nas    Prenumerata    Kontakt  
        




HOTELARZ » Z Branży » Uroczysko Siedmiu Stawów z prestiżowym wyróżnieniem

Uroczysko Siedmiu Stawów z prestiżowym wyróżnieniem


Uroczysko Siedmiu Stawów jest pierwszym w Polsce luksusowym hotelem i restauracją serwującą dania mięsne, która otrzymała prestiżowe odznaczenie V-Label. Certyfikat przyznano za wegański bufet śniadaniowy i wegańskie pozycje w sezonowym menu.



Jest to pierwsze tego typu miejsce w Polsce, w którym serwowane są dania mięsne oraz dania wegańskie z pełnym zachowaniem zasad obowiązujących przy prowadzeniu tego typu kuchni.

„Po raz pierwszy przyznaliśmy certyfikat V-Label tak zwanej restauracji mieszanej – to znaczy takiej, która w swojej ofercie posiada dania mięsne i gwarantuje nie tylko doskonałą jakość i smak dań wegańskich i wegetariańskich ale przede wszystkim zapewnia właściwy sposób ich przechowywania, przygotowania i wydawania. Nie ma możliwości, aby potrawy wegańskie, czy wegetariańskie miały jakąkolwiek styczność z produktami mięsnymi, stały obok siebie, czy były gotowane w tych samych garnkach, bądź były krojone przy użyciu tych samych noży.” – mówi Przemysław Chojnicki z V-Label Polska.

„Cieszę się bardzo, że mogłam przeprowadzić audyt w takim miejscu”- podkreśla Katarzyna Gubała, audytor marki V-Label oraz koordynatorka ogólnopolskiej kampanii „Zostań wege na 30 dni” fundacji Viva. –„Marzę, aby takich miejsc w Polsce powstawało coraz więcej. To niesamowite, że restauratorzy rozumieją klientów na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, dostrzegają ich i proponują im menu na naprawdę wysokim poziomie. Takie miejsca, jak Uroczysko to liderzy trendu, który w Polsce trwa już od lat: zdrowej, roślinnej kuchni opartej na sezonowych, lokalnych produktach.” – dodaje Katarzyna Gubała.

Do tej pory znakiem V-Label w Polsce zostały wyróżnione miejsca, które prowadzą kuchnię czysto wegańską. Okazuje się jednak, że można prowadzić restaurację mieszaną, z pełnym poszanowaniem zasad przygotowania produktów wegetariańskich i wegańskich, które całkowicie odzwierciedlają filozofię wege.

„V-Label to dla nas wyjątkowe wyróżnienie i ważny krok w rozwoju Uroczyska Siedmiu Stawów. Cieszymy się, że organizacja V-Label doceniła nasze starania, ponieważ propagowanie zdrowej, roślinnej diety jest dla nas ważne, również z powodu osobistych przekonań” - dodają właściele Uroczyska Siedmiu Stawów – Anna i Marek Gendaj. „Stąd też pomysł, aby to, do czego jesteśmy przekonani, i w co wierzymy, udało się zaszczepić w Uroczysku Siedmiu Stawów, które coraz częściej odwiedzane jest przez gości, którzy szukają właśnie miejsc oferujących zdrową dietę i organiczne produkty. Tym bardziej jesteśmy dumni, że możemy być pierwsi i tym samym wytyczać szlak kolejnym restauracjom” – podsumowują właściciele.

Wydawać by się mogło, że dania wegańskie mogą stawiać wiele ograniczeń przed szefami kuchni – ale to pozory – zapewnia Damian Chajęcki, szef kuchni Uroczyska Siedmiu Stawów. „Wystarczy wyposażyć się w odpowiednią wiedzę, a kreatywność uruchomi się automatycznie. Dania kuchni wegańskiej mają ogromny potencjał, a posiadając zaplecze w postaci własnych, ekologicznych upraw, mogę decydować o każdym najmniejszym detalu, również tym smakowym” – dodaje. „Mam nadzieję, że szybko znajdą się naśladowcy i będziemy tworzyć coraz to wyższe standardy odpowiadające naszym gościom”.

Skomentuj artykuł


Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.

Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Warszawa: ruszył Arche Hotel Krakowska z 344 pokojami. W condo

Na przełomie września i października otwarty został 4-gwiazdkowy Arche Hotel Krakowska na granicy Ochoty i Włoch. Oferuje 344 pokoje, w 13 apartamentów, oraz 15 sal (...)

Jak utrzymać deklarowaną jakość hotelu na trudnym rynku pracy?

Obecnie największym problemem branży hotelarskiej jest absolutny brak pracowników, gdy na generalny spadek bezrobocia nałożył się jeszcze boom inwestycyjny w hotelarstwie. W efekcie nie ma (...)

Revenue management w Akademii Hotelarza

W czwartek 11 października w hotelu Courtyard by Marriott w Warszawie odbyło się kolejne z tegorocznych seminariów szkoleniowych w ramach Akademii Hotelarza, tym razem poświęcone (...)

Orbis wchodzi do Chorwacji

Orbis S.A. – wyłączny licencjodawca marek AccorHotels w Europie Wschodniej, podpisał z chorwacka spółką Rox umowę o zarządzanie hotelem w Zagrzebiu pod marką Novotel. Będzie (...)

Sukces kolejnej edycji HMC

POD PATRONATEM HOTELARZA Jedna konferencja – kilkadziesiąt godzin spędzonych ze specjalistami, tysiąc uczestników, mnóstwo pozytywnych emocji. Tak w skrócie można podsumować Hotel Marketing Conference 2018 (...)

Bezpłatny newsletter
Z Branży
więcej...

Na piszemy:







Nasze serwisy


ProMedia www.pws-promedia.pl     Restauracja www.e-restauracja.com

Rynek Turystyczny www.rynekturystyczny.pl     Polski Jubiler www.polskijubiler.pl    

Nowoczesna Stacja Paliw www.e-stacjapaliw.pl
REKLAMA