Portale internetowe Polskich Wydawnictw Specjalistycznych ProMedia sp. z o.o. korzystają z ciasteczek COOKIES, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika. Jeśli nie zgadzają się Państwo na zostawianie ciasteczek prosimy o wyłączenie obsługi ciasteczek w konfiguracji Państwa przeglądarki stron internetowych i dalszą wizytę na stronie. Przeczytaj całość, Zamknij to okno informacyjne


O nas    Prenumerata    Kontakt  
        




HOTELARZ » KOMUNIKATY BRANŻOWE » Bursztyn Szefa i Szafir Szefa – nowe produkty dla HoReCa

Bursztyn Szefa i Szafir Szefa – nowe produkty dla HoReCa

Premierę nowych serów podczas Kongresu Szefów Kuchni zapowiedziała Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego. Bursztyn Szefa i Szafir Szefa to wyjątkowe produkty, które mają szansę podbić serca szefów kuchni i ich gości. Ich walory będzie można poznać wyłącznie w dobrych, polskich restauracjach.

Polskie sery klasy premium zostały wyprodukowane specjalnie z myślą o szefach kuchni i prowadzonych przez nich restauracjach.
Sery długodojrzewające pod marką Skarby Serowara spotkały się z ogromnym uznaniem konsumentów indywidualnych oraz branży gastronomicznej.
– Historia sera Bursztyn sięga 2002 roku, ale w ciągu kilku ostatnich lat obserwujemy satysfakcjonujące zainteresowanie naszymi produktami ze strony profesjonalistów. A mam na myśli szefów kuchni, kucharzy, restauratorów, organizatorów ważnych dla branży eventów. W konsekwencji, nasze sery długodojrzewające są obecne podczas wielu wydarzeń i konkursów kulinarnych. A co ważniejsze – wkroczyły na zaplecza kuchenne polskich restauracji. – tłumaczy Emilia Pożarowszczyk, Kierownik Działu Marketingu i PR firmy Spomlek.

Wychodząc naprzeciw bardzo wysokim wymaganiom szefów kuchni, Spomlek podjął unikatową na skalę kraju decyzję o produkowaniu wyjątkowych pod względem jakości serów: Bursztyn Szefa oraz Szafir Szefa. Jest to rodzaj sera dedykowany wyłącznie sektorowi HoReCa, a co za tym idzie – niedostępny w sprzedaży detalicznej dla konsumentów indywidualnych. Ich walory będzie można poznać wyłącznie w restauracjach, w których szefowie kuchni zdecydują się je serować jako dodatek do deski serów lub składnik przygotowywanych potraw. O tym, w czym tkwi wyjątkowość tych serów opowiada Monika Grzeszuk, Specjalista B&R Spomleku:

- Skarby Serowara to sery długodojrzewające, a przykładem jest nasz Bursztyn, który dojrzewa minimum pół roku zanim trafi do sprzedaży. Dzięki temu ma tak kruchy miąższ z charakterystycznymi kryształkami i intensywnym aromatem. Z kolei Bursztyn Szefa i Szafir Szefa dojrzewają aż 15 miesięcy! To naprawdę wyjątkowy produkt, który ma sporą szansę podbić serca szefów i ich gości. Jest kruchy, wyraźny w smaku, a wspomniane kryształki aminokwasów są wyczuwalne podczas gryzienia.

Warto przypomnieć, że długodojrzewające sery Spomleku są produkowane ze starannie wyselekcjonowanego, polskiego mleka o wysokiej i powtarzalnej jakości. Co ciekawe, po uformowaniu każdy krąg trafia do 30-letniej solanki, a następnie na kilka miesięcy do dojrzewalni, gdzie jest ręcznie masowany przez dedykowane temu zadaniu „pielęgniarki”.

Producent zapowiedział premierę serów: Bursztyn Szefa oraz Szafir Szefa na 9 października 2018 roku. Odbędzie się ona podczas Kongresu Szefów Kuchni w Warszawie w EXPO XXI. Wydarzenie nie zostało wybrane przez przypadek, jest to bowiem największe spotkanie szefów kuchni w Polsce, a organizatorzy przewidują w tym roku udział nawet dwóch tysięcy uczestników. Celem kongresu jest z jednej strony wymiana poglądów oraz doświadczeń między profesjonalistami w branży gastronomicznej, a z drugiej: możliwość przedstawienia swojej oferty produktowej najlepszym szefom kuchni w kraju. W programie przewidywane są zatem prelekcje, warsztaty produktowe oraz tak zwana „Strefa Dostawców”, gdzie Spomlek zaprezentuje nowe sery. Swoją obecność potwierdziło wielu znakomitych mistrzów kulinarnych, a w tym: Robert Sowa (kucharz, restaurator, juror „Top Chef Polska”), Jarosław Uściński (szef kuchni Moonsfera i Olkuska 7, prezes OSSKiC), Robert Skubisz (uznany za jednego z najwybitniejszych szefów kuchni w Polsce), Krzysztof Szulborski (Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i właściciel firmy consultingowej). Wśród prelegentów i panelistów nie zabraknie także Jarosława Walczyka, który jest szefem kuchni i właścicielem restauracji Pink Lobster, prezesem Klubu Szefów Kuchni oraz ambasadorem sera Bursztyn.

Skomentuj artykuł


Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.

Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Orbis z kolejnym hotelem w Rumunii

Grupa Hotelowa Orbis – największy operator na rynku hotelarskim w Europie Wschodniej i strategiczny partner AccorHotels, podpisała umowę na kolejny hotel w Rumunii – ibis (...)

Warszawa: ruszył Arche Hotel Krakowska z 344 pokojami. W condo

Na przełomie września i października otwarty został 4-gwiazdkowy Arche Hotel Krakowska na granicy Ochoty i Włoch. Oferuje 344 pokoje, w 13 apartamentów, oraz 15 sal (...)

Jak utrzymać deklarowaną jakość hotelu na trudnym rynku pracy?

Obecnie największym problemem branży hotelarskiej jest absolutny brak pracowników, gdy na generalny spadek bezrobocia nałożył się jeszcze boom inwestycyjny w hotelarstwie. W efekcie nie ma (...)

Revenue management w Akademii Hotelarza

W czwartek 11 października w hotelu Courtyard by Marriott w Warszawie odbyło się kolejne z tegorocznych seminariów szkoleniowych w ramach Akademii Hotelarza, tym razem poświęcone (...)

Orbis wchodzi do Chorwacji

Orbis S.A. – wyłączny licencjodawca marek AccorHotels w Europie Wschodniej, podpisał z chorwacka spółką Rox umowę o zarządzanie hotelem w Zagrzebiu pod marką Novotel. Będzie (...)

Bezpłatny newsletter
Z Branży
więcej...

Na piszemy:







Nasze serwisy


ProMedia www.pws-promedia.pl     Restauracja www.e-restauracja.com

Rynek Turystyczny www.rynekturystyczny.pl     Polski Jubiler www.polskijubiler.pl    

Nowoczesna Stacja Paliw www.e-stacjapaliw.pl
REKLAMA