Portale internetowe Polskich Wydawnictw Specjalistycznych ProMedia sp. z o.o. korzystają z ciasteczek COOKIES, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika. Jeśli nie zgadzają się Państwo na zostawianie ciasteczek prosimy o wyłączenie obsługi ciasteczek w konfiguracji Państwa przeglądarki stron internetowych i dalszą wizytę na stronie. Przeczytaj całość, Zamknij to okno informacyjne






O nas    Prenumerata    Kontakt  
        




HOTELARZ » 12/2014, TECHNOLOGIE I WYPOSAŻENIE » Ubrać hotel w światło

Ubrać hotel w światło

Oświetlenie zastosowane w hotelu nie może być przypadkowe, powinno tworzyć integralną całość oraz spełniać podstawowe funkcje, takie jak zapewnienie odpowiedniego natężenia i równomierności oświetlenia w miejscach szczególnie istotnych, np. stanowisko recepcji. Oświetlając wnętrze hotelu należy przede wszystkim kierować się funkcjonalnością. Oświetlenie powinno być dostosowane do wnętrza w taki sposób, aby ułatwiało, a nie utrudniało przebywanie w nim i poruszanie się po nim.



Jakie po winny być parametry oświetlenia w hotelu? Większość zaleceń dokładnych parametrów oświetleniowych, jakie muszą zostać spełnione w danym miejscu (recepcja/ korytarz/pokoje itp.) znajduje się w Normach oświetleniowych dotyczących miejsc pracy we wnętrzach (PN-EN12464). Rozmieszczenie i parametry opraw powinny spełniać wymagania norm, niemniej jednak trzeba pamiętać także o kilku dodatkowych aspektach.



Jak tworzyć klimat światłem

Światło powinno tworzyć pewien klimat, zgodny z wystrojem architektonicznym danego wnętrza i jego przeznaczeniem. Odpowiednie dobranie parametrów światła w danym pomieszczeniu potrafi stworzyć o wiele przyjemniejszą atmosferę. Jaka barwa światła pasuje do jakich kolorów w wyposażeniu? Ogólnie przyjętym kryterium dobierania barwy światła do wystroju wnętrza jest: ciepłe światło do ciepłych kolorów – zimne światło do zimnych kolorów.

Należy pamiętać o tym, że barwa światła wpływa na samopoczucie gości i pracowników. Chłodne światło mobilizuje nas do działania, ciepła barwa światła powoduje uczucie odprężenia, kojarzy się z zachodem słońca czy też og [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.



Dostęp dla prenumeratorów Hotelarza
Użytkownik:
Hasło:
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne rabaty na szkolenia organizowane w ramach Akademii Hotelarza
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


Autor: Paweł Czaiński

Skomentuj artykuł


Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.

Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Nowy dyrektor Hamptona by Hilton Gdańsk Old Town

Daniel Danielewicz, przez ostatnie pięć i pół roku dyrektor generalny Golden Tulip Gdańsk Residence (o zmianie na tym stanowisku pisaliśmy TUTAJ), objął stanowisko dyrektora generalnego (...)

Jacek Florczuk dyrektorem Hamptona by Hilton Gdańsk Oliwa

Jacek Florczuk, ostatnio dyrektor gastronomii w Doubletree by Hilton Warszawa, został dyrektorem generalnym hotelu Hampton by Hilton Gdańsk Oliwa. Zastąpił Magdalenę Suligę, która została dyrektorem (...)

Najnowszy „Hotelarz” w opakowaniu zastępczym :)

Na okładce najnowszego „Hotelarza” laureat naszego konkursu „Hotel z Pomysłem 2018″. Który hotel zdobył to prestiżowe wyróżnienie nasi Czytelnicy przekonają się już niebawem. O czym (...)

Pracujwhoreca.pl – nowy serwis dla branży hotelowej i gastronomicznej

Największym problemem branży Horeca, co potwierdzają na każdym kroku inwestorzy, właściciele i managerowie hoteli i restauracji, jest brak pracowników – od najwyższego do najniższego szczebla.  (...)

Ruszył ibis Poznań Centrum pod jednym dachem z Novotelem

Zakończył się trzyletni proces modernizacji hotelu Novotel  Poznań Centrum, w wyniku którego w tym samym budynku otwarty został na sześciu niższych piętrach ibis Poznań Centrum (...)

Bezpłatny newsletter
Z Branży
więcej...

Na piszemy:







Nasze serwisy


ProMedia www.pws-promedia.pl     Restauracja www.e-restauracja.com

Rynek Turystyczny www.rynekturystyczny.pl     Polski Jubiler www.polskijubiler.pl    

Nowoczesna Stacja Paliw www.e-stacjapaliw.pl
REKLAMA