Portale internetowe Polskich Wydawnictw Specjalistycznych ProMedia sp. z o.o. korzystają z ciasteczek COOKIES, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika. Jeśli nie zgadzają się Państwo na zostawianie ciasteczek prosimy o wyłączenie obsługi ciasteczek w konfiguracji Państwa przeglądarki stron internetowych i dalszą wizytę na stronie. Przeczytaj całość, Zamknij to okno informacyjne






O nas    Prenumerata    Kontakt  
        




HOTELARZ » 12/2018, ZARZĄDZANIE I MARKETING » Jak dbać o podłogi hotelowe, aby łatwo było je utrzymać w czystości

Jak dbać o podłogi hotelowe, aby łatwo było je utrzymać w czystości

Na co zwracać uwagę podczas wyboru środków czystości do podłóg i wykładzin hotelowych? Generalnie hotel może być wyposażony w kilka rodzajów podłóg: gres polerowany, marmur, granit, płytkę lastrykową, wykładzinę dywanową, linoleum, tarket. Dlatego, żeby osiągnąć zadowalający efekt czystej podłogi, trzeba spełnić kilka wymogów: profesjonalny, przeszkolony personel, właściwy dobór urządzenia/narzędzia oraz profesjonalny środek chemiczny

Zacznijmy od podłóg twardych: gres, marmur, granit, płytka lastrykowa. Podłogi te powinny być zabezpieczone już fabrycznie specjalnym impregnatem, który sprawia, że codzienna pielęgnacja jest dużo łatwiejsza i mniej pracochłonna.

Podłogi twarde : zalety impregnacj i i froterowania

Zaletą impregnacji jest to, że są zamykane pory, w ten sposób brud nie wnika głęboko w strukturę płytki. Wtedy zamiast gruntownego doczyszczania za pomocą urządzenia szorującego i agresywnego pada, można zastosować zwykłą metodę codziennej pielęgnacji, wykorzystując mycie mopem z mikrofazy (nie pozostawia smug) lub automatem szorująco-zbierającym wyposażonym w biały lub czerwony pad oraz środek neutralny. Dla lepszego efektu posadzkę można przefroterować urządzeniem wysokoobrotowym (minimum 1500 obr./min.) wyposażonym w biały pad z domieszką naturalnego włosa, w ten sposób uzyska się efekt połysku. Ostatnio dość często stosowaną metod [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.



Dostęp dla prenumeratorów Hotelarza
Użytkownik:
Hasło:
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne rabaty na szkolenia organizowane w ramach Akademii Hotelarza
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


Autor: Lech Szelemet

Skomentuj artykuł


Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.

Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Orbis z umową na hotel Mercure w Sosnowcu

Grupa Orbis zawarła umowę franczyzy na 120 pokojowy hotel Mercure Sosnowiec. Inwestorem jest Glare Global Sourcing Faruque sp.j. Od l. Gilles Clavie, Orbis i Mohhamed (...)

Pracujwhoreca.pl – nowy serwis dla branży hotelowej i gastronomicznej

Największym problemem branży Horeca, co potwierdzają na każdym kroku inwestorzy, właściciele i managerowie hoteli i restauracji, jest brak pracowników – od najwyższego do najniższego szczebla.  (...)

Nowy dyrektor Hamptona by Hilton Gdańsk Old Town

Daniel Danielewicz, przez ostatnie pięć i pół roku dyrektor generalny Golden Tulip Gdańsk Residence (o zmianie na tym stanowisku pisaliśmy TUTAJ), objął stanowisko dyrektora generalnego (...)

Jacek Florczuk dyrektorem Hamptona by Hilton Gdańsk Oliwa

Jacek Florczuk, ostatnio dyrektor gastronomii w Doubletree by Hilton Warszawa, został dyrektorem generalnym hotelu Hampton by Hilton Gdańsk Oliwa. Zastąpił Magdalenę Suligę, która została dyrektorem (...)

Najnowszy „Hotelarz” w opakowaniu zastępczym :)

Na okładce najnowszego „Hotelarza” laureat naszego konkursu „Hotel z Pomysłem 2018″. Który hotel zdobył to prestiżowe wyróżnienie nasi Czytelnicy przekonają się już niebawem. O czym (...)

Bezpłatny newsletter
Z Branży
więcej...

Na piszemy:







Nasze serwisy


ProMedia www.pws-promedia.pl     Restauracja www.e-restauracja.com

Rynek Turystyczny www.rynekturystyczny.pl     Polski Jubiler www.polskijubiler.pl    

Nowoczesna Stacja Paliw www.e-stacjapaliw.pl
REKLAMA