Szef Kuchni: Manager czy Kucharz?

Czy ktoś z odwiedzających restaurację hotelową zastanawiał się kiedyś choć przez chwilę, ilu kucharzy jest zaangażowanych w przygotowanie dania, które otrzymuje na talerzu? Pewnie nikt, no bo i po co. Kto odpowiada za smak? Kto decyduje o ostatecznym wyglądzie potrawy? Kto kreuje smak sosu? I kto za to wszystko odpowiada? Pewnie nikt, no bo i […]

Czytaj dalej


Ulga na zakup nowych technologii w hotelarstwie i gastronomii

Ulga na nabycie nowych technologii, pomimo kilkuletniej historii swojego istnienia oraz wymiernego wpływu na zmniejszenie podstawy opodatkowania, nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Dziwi to tym bardziej, że mogą z niej skorzystać prawie wszyscy podatnicy, a jej zastosowanie nie jest obwarowane zbyt wieloma warunkami.   Podatnik może skorzystać z tej ulgi pod warunkiem, że zakup […]

Czytaj dalej


Jak polepszyć swoje śniadania

Śniadanie jest zazwyczaj ostatnią rzeczą, jakiej doświadcza gość ze strony hotelu przed wymeldowaniem się. A więc tworzy ono to „ostatnie wrażenie”, z którym gość z niego wyjeżdża. Nawet jeśli jakość potraw i kompozycja menu są zadowalające, warto zastanowić się, czy tego efektu nie psuje sposób jego serwowania. Śniadanie to też przeważnie jedyny posiłek, jaki gość […]

Czytaj dalej


Nastrój hotelowej gastronomii, czyli kawa w kieliszku i ciasto z molekularnymi dodatkami

W hotelowej kawiarni gościa warto czasem zaskoczyć podając mu np. espresso w eleganckim kieliszku do tequili. Na pewno spodobają mu się serwowane do kawy ciastka z własnej cukierni ozdobione przy użyciu technik kuchni molekularnej i podane na popularnych ostatnio talerzach o fantazyjnych wzorach w kształcie np. liścia. Managerowie gastronomii w hotelu muszą przy tworzeniu koszyka […]

Czytaj dalej


Jak przyjęcie, to tylko w hotelu

Autor jest kierownikiem Katedry Hotelarstwa i Gastronomii w Wyższej Szkole Ekonomicznej AlmaMer Gastronomia hotelowa otwarta jest na gości hotelowych, osoby indywidualne spoza hotelu, jak też gościa grupowego, który nie korzysta z noclegu w obiekcie, lecz zainteresowany jest zorganizowaniem w nim przyjęcia. Hotele mogą być konkurencyjne w przygotowaniu i obsłudze imprez okolicznościowych na wysokim poziomie, ponieważ […]

Czytaj dalej


Czekoladki hotelowe do poduszki tradycja rodem z Wiednia wzięta!

Powstał spór o to kto pierwszy wprowadził czekoladki do hotelowych pokoi i od razu… na pościel. Temat bardzo wąski, ale z przeglądu starych kronik wynika, że to pomysł niestrudzonych wiedeńczyków! Jak widać Franz Sacher promując w roku 1832 swój czekoladowy tort nie był osamotniony w swoich słodkich pomysłach. Cukiernicy hoteli Regina w Wiedniu (zał. w […]

Czytaj dalej


Do hotelu na kawę

Żaden hotelarz w Europie nie ma wątpliwości, że elegancka i kameralna kawiarnia to prestiż dla obiektu i inwestycja o stopie zwrotu trudnej do przecenienia. Bez względu na to, czy prowadzimy motel z daleka od miasta czy elegancki hotel na starówce europejskiego miasta, dobra kawa utkwi w pamięci naszych gości. Zła niestety również Bez względu na […]

Czytaj dalej


Talerz we franczyzie

Joanna Pieńczykowska Autorka jest dziennikarką dziennika „Polska – The Times” Przychody polskiej gastronomii rosną w tempie ok. 7,7 proc. rocznie. Coraz więcej Polaków wychodzi do restauracji. Najszybciej rozwija się gastronomia sieciowa – obroty liderów rosną kilka razy szybciej niż całego rynku. I być może dlatego coraz więcej zagranicznych firm postrzega Polskę jako znakomite miejsce do […]

Czytaj dalej


Nacierają restauracje

Joanna Pieńczykowska Autorka jest dziennikarką gazety „Polska – The Times”Po okresie zastoju znów zaczęła rosnąć liczba lokali gastronomicznych w obiektach noclegowych. Ostatnie lata były dla polskiej gastronomii wyjątkowo dobre: obserwowane jest znaczące przyspieszenie tempa rozwoju branży. Tylko w ubiegłym roku przychody całego sektora wzrosły o ponad 7,7 proc., przekraczając 20,2 mld zł – wynika z […]

Czytaj dalej


Mała kawa, duża sztuka

Przygotowanie właściwego espresso to prawdziwa sztuka. Nawet najlepszy ekspres ciśnieniowy i najdroższa mieszanka kawy na świecie nie jest w stanie zastąpić baristy – osoby, która stanowi jeden z czterech filarów przygotowania idealnego espresso Codziennie docierają do nas informacje o zawodach, które istnieją tylko dzięki pasji osób je wykonujących. Ostatnio podczas zajęć z jazdy konnej spotkałem […]

Czytaj dalej