Wielu właścicieli i operatorów hoteli ma problem z gastronomiczną częścią działalności. Zgodnie z przepisami – a i logiką prowadzenia interesu – gastronomia powinna w określonych obiektach być. I jest. Tylko że w wielu wypadkach trzeba do niej dokładać z działalności noclegowej, rzadziej bilans wychodzi na zero. Najtrudniej zaś na hotelowej restauracji przyzwoicie zarobić Prawo do […]
GASTRONOMIA
GASTRONOMIA
Zanim podamy kawę
W pracy czy w domu Polacy coraz częściej przyzwyczajają się do picia kawy w kubkach. Warto mieć w ofercie i takie rozwiązanie, jednak warto również podtrzymywać i propagować tradycję podawania kawy w naczyniach specjalnie do tego przeznaczonych Elementem niezbędnym przy podawaniu kawy jest łyżeczka. Zgodnie z zasadami savoir-vivre, służy ona wyłącznie do mieszania zimnych i […]
Najbardziej czarny rynek
Dzień bez małej czarnej, to dla wielu osób dzień stracony. Hotele w rozmaity sposób podchodzą do zaspokojenia kawowych potrzeb swych gości. W wielu obiektach mogą oni rozpocząć dzień, sami przyrządzając sobie napój, korzystając z umieszczonych w pokojach zestawów kawowo-herbacianych. W innych przez całą dobę mogą zamówić do numeru swój ulubiony orzeźwiający napój Wędrując wczesnym letnim […]
Sposób na całoroczny ogródek
Sezon dla ogródków gastronomicznych w Polsce trwa zwykle ok. 5 miesięcy. Tymczasem w wielu miastach europejskich – także tych zlokalizowanych w naszej strefie klimatycznej – sezon ogródkowy trwa o wiele dłużej. Przykładów nie trzeba szukać daleko – w czeskiej Pradze nawet w październiku ogródki restauracyjne tętnią życiem do późnego wieczora. Na Lazurowym Wybrzeżu, w Cannes […]
Halibut Pieczony w Szynce Parmeńskiej z Pomidorową Salsą
SKŁADNIKI: – halibut filet 300 g – szynka parmeńska 4 plastry – masło – rozmaryn świeży – pieprz świeży mielony – sok pomidorowy 100% – oliwka – cebula 1 szt. – czosnek 2 ząbki – papryka 3 kolory – pomidor SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety z halibuta porcjujemy na 2 równe „eskalopki” grubości ok. 2 cm. Mięso […]
Pomysł na gastronomię
Atrakcyjna, dobrze przemyślana i oferująca smaczną kuchnię hotelowa restauracja to nie tylko źródło dodatkowych przychodów. To także wizytówka obiektu, która – jeśli jest dobrze prowadzona – jest w stanie zapewnić długofalową i skuteczną promocję Część hotelarzy, szczególnie starszej daty, uważa, że gastronomia jest w hotelu niepotrzebna. űe to zbędny kłopot i z dodatkową robotą papierkową, […]
Bez kawy już ani rusz
W porównaniu z mieszkańcami innych krajów Europy Polacy spożywają jeszcze stosunkowo niedużo kawy. Jednak kolejne lokale gastronomiczne serwujące po kilka czy nawet kilkadziesiąt rodzajów „małej czarnej” rosną jak grzyby po deszczu, upowszechniając nad Wisłą kulturę picia ożywczego naparu Pewnie trudno w to uwierzyć, ot po prostu napój, zwłaszcza w naszym wciąż bardziej herbacianym kraju, ale […]
Potrawa miesiąca
Krewetki w rozmarynie na ragoût z fasolek i peperoncino Składniki (10 porcji): krewetki 16-20 ok. 1000 g fasola biała 250 g pomidor świeży 1000 g czosnek 1 ząbek boczek wędzony 100 g wino białe 100 g 1 pęczek pietruszki zielonej 1 gałązka rozmarynu peperoncino QS oliwa z oliwek 100 g sól pieprz Namoczyć fasolki w […]
Grilowane langustynki ułożone na leśnych grzybach
Składniki langustynki w skorupach 200 g oliwa z oliwek 30 ml wino białe 30 ml ryż Venere 50 g borowiki 100 g śmietana 30 proc. 30 ml masło 20 g cebula 20 g szafran 1 g Dodatki: Tymbala z grilowanych warzyw (bakłażan 20 g, cukinia 20 g, papryka 20 g, jajko 0,5szt., oliwa z oliwek […]
Czas na andrzejkowe imprezy
Andrzejki obchodzone są w Polsce w noc z 29 na 30 listopada, czyli w wigilię dnia św. Andrzeja. Jest to wieczór wyjątkowy, gdyż zgodnie z tradycją święty ten uchyla rąbka tajemnicy wszystkim pragnącym poznać, jaka przyszłość ich czekaÉ My znamy przyszłość hotelarzy – w tym dniu organizują imprezy andrzejkowe Wieczór andrzejkowy to dobra okazja, by […]