Najlepiej schować ich na zapleczu?

Im większy hotel, a w ślad za tym większe zapotrzebowanie na personel, tym praktykanci są milej widziani i potrzebni.   Tylko oczywiście najpierw należy ich odpowiednio przeszkolić, zapewniając praktyki w każdym z działów. Nie ma lepszego sposobu na poznanie hotelu i jego specyfiki jak przejście przez wszystkie komórki hotelu. Praktykant, który wychodzi ze szkoły z […]

Czytaj dalej


Z doświadczeń hotelarza i wykładowcy

Jak szkoły hotelarskie przygotowują do pracy w hotelu W poprzednim numerze tekstem Marcina Szakoły, dyrektora hotelu Campanile w Poznaniu „Praktykanci – zło konieczne czy niewykorzystany potencjał” zainicjowaliśmy dyskusję o poziomie przygotowania przez szkoły hotelarskie swoich uczniów i studentów do pracy w branży hotelarskiej. „Istnieją dwie stare jak samo szkolnictwo metody organizacji praktyk: ‘praktykant, czyli człowiek […]

Czytaj dalej


Przychodzi absolwent do hotelu

Wojciech Łopaciński Autor jest dyrektorem hotelu Filmar, prezesem TCB Copernicus, wiceprzewodniczącym Rady ds. Rozwoju Turystyki Biznesowej Województwa Kujawsko-Pomorskiego Przychodzi absolwent szkoły hotelarskiej do pracy w trzygwiazdkowym hotelu Filmar. Na dyplomie znajdujemy oceny celujące. Praktyki zawodowe, odbyte w innych obiektach ukończone z powodzeniem. Gdy jednak zaczynamy już rozmawiać o konkretach, to ta pierwsza aura super wyszkolonego […]

Czytaj dalej


Szkolą się na potęgę

Zapotrzebowanie na szkolenia w branży hotelarskiej jest duże i to nie tylko ze względu na fakt, iż na rynku pojawia się coraz większa liczba obiektów hotelarskich. Zapotrzebowanie na szkolenia pracowników rośnie, bo rośnie konkurencja wśród obiektów noclegowych, rośnie liczba gości, a wraz z nimi rosną wymagania dotyczące standardu i jakości usług Już na pierwszy rzut […]

Czytaj dalej


Wiedza zbyt szeroka…

Co roku około 10 tysięcy osób w Polsce uzyskuje dyplomy szkół średnich i wyższych uprawniające ich posiadaczy do ubiegania się jako wykształconych pracowników o zatrudnienie w branży noclegowej. Jednak to praktyka, a nie szkoły weryfikują poziom ich przygotowania i predyspozycje do wykonywania zawodu Ile jest w Polsce szkół kształcących kadry dla polskiej branży noclegowej? Statystyki […]

Czytaj dalej


Wiślański „Patelniok”

Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle zwrócili się do naszej redakcji z prośbą o wydrukowanie na łamach Hotelarza nagrodzonej pracy w konkursie na reportaż o ich szkole. Hotelarz zobowiązał się do opublikowania tekstu. Czyniąc to zapraszamy na łamy uczniów innych szkół hotelarskich i gastronomicznych W ponury, chłodny, zimowy jeszcze poranek wybieram się na „wiślańskie krepliki” […]

Czytaj dalej


Więcej szkół, mniej hotelarzy

Jeszcze kilkanaście lat temu technika hotelarskie i szkoły policealne o profilu hotelarskim, kojarzyły się z edukacją dość elitarną. Przez sito egzaminacyjne przechodziło niewielu kandydatów, co miało gwarantować, że do placówek dostawali się najlepsi. Dziś szkoły takie powstają jak grzyby po deszczu i pojawiają się w miastach, które do tej pory nie miały żadnych tradycji turystycznych […]

Czytaj dalej