Nowy butik-hotel w Warszawie

Jewish Renaissance Foundation (JRF), od ponad siedmiu lat przymierzająca się do rewaloryzacji ulicy Próżnej w Warszawie, oficjalnie ogłosiła, że zbuduje tu luksusowy hotel typu butik. W tym celu rozpoczęła współpracę ze spółką Warimpex, która ma kompleksowo odrestaurować należące do JRF dwie kamienice przy ulicy Próżnej (nr 7 i 9). W przyszłości Warimpex ma także zarządzać […]

Czytaj dalej


Marek Grzesiak

Współwłaściciel i dyrektor nowo otwartego czterogwiazdkowego Hotelu Branicki w Białymstoku. W latach 2002–2005 jako prezes spółki HB Projekt zajmował się przygotowaniem tej inwestycji, nadzorem nad budową oraz uruchomieniem obiektu. W tym czasie był także doradcą zarządu w Park Hotelu Vienna w Bielsku-Białej (2003). Hotelarz z wieloletnim doświadczeniem. Był dyrektorem Hotelu Cristal w Białymstoku (1998–2002), Hotelu […]

Czytaj dalej


l’Art de la cuisine Martell w Mrongovii

22 stycznia br. w Hotelu Mercure Mrongovia Resort & Spa w Mrągowie odbyła się czwarta edycj konkursu kulinarnego „l’Art de la cuisine Martell”. Celem organizatora, Polskiego Zrzeszenia Hoteli była promocja młodych kucharzy. W zmaganiach brało udział 18 dwuosobowych ekip z hoteli z całej Polski. W jury technicznym zasiedli Kurt Scheller i Theofilos Vafidis, szef kuchni […]

Czytaj dalej


Seria UWE P-90

    Solarium P90 wyróżnia oryginalny i charakterystyczny design. Wyposażono je w kombinację lamp nisko- i wysokociśnieniowych. Leżanka zawiera 20 lamp o mocy 160 W. Jej górną część tworzą trzy panele, z których każdy wyposażono w 4 lampy o mocy 600 W i jedną tysiącwatową w części twarzowej. Całość uzupełnia całkowicie nowa konstrukcja opalaczy ramion (2 […]

Czytaj dalej


Janusz Wojtaszek

Szef kuchni nowo otwartego czterogwiazdkowego Hotelu Branicki w Białymstoku. Karierę zaczynał w stołecznym Hotelu Forum, gdzie przez siedem lat (1985–1992) pracował jako kucharz. Następnie był szefem kuchni w trzygwiazdkowym Hotelu Lega Inn w Chełchach koło Ełku (1992 –2001), w Siedlisku Morena koło Ełku (2002–2004). Z wykształcenia jest kucharzem. Absolwent szkoły gastronomicznej przy ulicy Poznańskiej w […]

Czytaj dalej


Catering Like A Pro

W przeciwieństwie do publikacji przedstawionej wyżej, książka ta przeznaczona jest dla osób, które dopiero startują w tym biznesie. Opisuje zagadnienia budżetowania cateringu przy okazji różnego typu imprez, kwestie prawne, sanitarne, planowanie menu, zdobywanie nowych klientów i utrzymywanie dotychczasowych. Autorka przede wszystkim stara się pokazać nowicjuszom w tej branży, że można tu szybko osiągnąć zyski. W […]

Czytaj dalej


Ascom 9d24 Protector

   9d24 Protector to rozwiązanie typu „trzy w jednym”. Łączy funkcje osobistego alarmu, zaawansowane opcje wiadomości i funkcje telefoniczne. Zapewnia łatwy dostęp do informacji pochodzących z systemów automatyki budynków, alarmowych, internetu, a także komunikację z innymi użytkownikami. Protector wyróżnia się trwałością, odpornością na działanie wody, łatwą obsługą, dużym podświetlanym wyświetlaczem, głośnikiem umożliwiającym korzystanie z telefonu […]

Czytaj dalej


Peter Goehle

Od października ub.r. jest dyrektorem generalnym czterogwiazdkowego Hotelu Polonia Palace w Warszawie, zarządzanego przez Hotele Warszawskie Syrena. Wcześniej był dyrektorem generalnym w hotelach sieci Sheraton i Dorint Hotels & Resorts International  (w latach 1996–2004). Doświadczenie zawodowe zdobywał też w obiektach zrzeszonych w programie Leading Hotels of the World w Londynie, Szwajcarii i Niemczech. Pracował także […]

Czytaj dalej


Dziennik toskański

W czasach mego dzieciństwa lata były bardziej gorące, ziemia bardziej wysuszona przez słońce; było mniej zieleni, wszystko mniej na pokaz, mniej wyrównane, nie tak uładzone, po prostu mniej ad usum turisticum. Tessa Capponi-Borawska co roku z mężem Polakiem i czwórką dzieci spędza wakacje w Toskanii. Oczami autorki oglądamy ukochane zakątki regionu, uczestniczymy w życiu domowym, […]

Czytaj dalej


Krzesełko Smart z Estimy

    Krzesło Smart, przeznaczone specjalnie do hoteli, zostało zaprojektowane przez włoską pracownię Archirivolto. Mebel łączy nowoczesny styl oraz wyjątkowy komfort użytkowania. Jego niezwykły kształt potrafi przyciągnąć gości, dodatkową zaletą jest tworzywo, z którego wykonano krzesło, tzw. inteligentny technopolimer. Smart jest dostępny w trzech kolorach. Zachęca swoim nowoczesnym designem i – jak zapewnia dystrybutor, firma Estima […]

Czytaj dalej