Liczba tego rodzaju obiektów – hoteli z rozbudowanym zapleczem odnowy biologicznej – rośnie w Polsce bardzo szybko. Każdy z inwestorów ma nadzieję, że inwestycja obroni się swoją wyjątkowością W wielu przypadkach doświadczenie inwestorów w prowadzeniu SPA jest małe albo żadne. Często ignorują oni podstawowe dla hotelu wskaźniki, np. RevPar, a w momencie rozpoczęcia inwestycji powierzchnia […]
05/2005
05/2005
Medycyna, fizykoterapia i odpoczynek
Arkadiusz Labudda Dyrektor powstającego Hotelu Dom Zdrojowy zajmuje się tą inwestycją od marca ub.r. Nadzorował jej przygotowanie i budowę. Wcześniej był dyrektorem Ośrodka Konferencyjno-Szkoleniowego Exploris w Jastarni, pracował też w Hotelu Faltom w Rumi. Karierę zawodową rozpoczynał jako kucharz, później chief-steward na statkach kursujących pomiędzy Hamburgiem a Ekwadorem. Odnowa biologiczna w hotelach to kierunek, który […]
Ryba maślana z sosem homarowym (6 porcji)
Składniki:– ryba maślana – 720 g n – szparagi – 6 szt. n pomidory Cherry – 16 szt.– algi morskie – 6 płatów – śmietana 36% – 180 ml– cytryna – 3 szt. – winiak luksusowy – 120 ml– pasta homarowa – keczup – ocet balsamiczny – natka pietruszki – sól – biały pieprz Sposób […]
Marcin Al -Mousfi
LOUVRE HOTELSW kwietniu br. został powołany na stanowisko koordynatora ds. handlowych i marketingu grupy Louvre Hotels (wcześniej Grupa Envergure). Odpowiada za sprzedaż i marketing wszystkich hoteli tej sieci w Polsce (trzygwiazdkowych Kyriad Prestige, dwugwiazdkowych Campanile i jednogwiazdkowych Premiere Classe). W latach 1997–2000 pracował w Sympozjum Cracoviensis, gdzie zajmował się organizowaniem konferencji i kongresów w Krakowie. […]
Kołobrzeg sprzedaje gruntyinwestorom hotelowym
Kilku inwestorów zgłosiło chęć zakupu wystawionych na sprzedaż przez gminę Kołobrzeg pięciu nieruchomości o łącznej powierzchni 74 ha. Przedmiotem przetargu nieograniczonego będzie zachodnia część lotniska. Jedną ze wspomnianych spółek jest firma Euro Terra, która chce za 128 mln euro zbudować tu zamknięty zespół hotelowo-kongresowo-apartamentowy. Miasto obliczyło, że za oferowane do sprzedaży grunty uzyska około 33 […]
Jerzy Lewartowski
CENTRUM KONFERENCYJNO-SZKOLENIOWE MAGELLAN Od 1 kwietnia br. jest dyrektorem zarządzającym w Centrum Konferencyjno-Szkoleniowym Magellan w Bronisławowie w woj. łódzkim. Wcześniej był kierownikiem administracyjnym Zespołu Szkół Muzycznych w Łodzi (w latach 1996–2005). Jest związany z branżą turystyczną, w latach 1977–1984 pracował jako dyrektor łódzkiego oddziału Biura Podróży i Turystyki Almatur. Ukończył Wydział Mechaniczny na Politechnice Łódzkiej. […]
Evip przygląda się Ostródzie
Spółka Evip chce zamienić znajdujące się w Ostródzie (woj. warmińsko-mazurskie) zabytkowe budynki dawnych koszar na hotele z częścią wystawienniczą, konferencyjną i rekreacyjną. Całość tej inwestycji szacujemy na około 100 mln euro – mówi Aleksandra Krzewińska, przedstawicielka firmy Evip. To inwestycja rozłożona na klika lat, będziemy ją realizować etapami. Nasza firma będzie jednym z inwestorów. Pozostali […]
Prezentacje
Heat MasterTen wysokosprawny kocioł dwufunkcyjny z wymiennikiem ciepłej wody o wysokiej wydajności zrobiony jest ze stali nierdzewnej. Został wykonany w oparciu o konstrukcję „zbiornik w zbiorniku”. Urządzenie pracuje przy wysokich temperaturach wody sanitarnej (90° C). Łączy w sobie zalety pojemnościowego podgrzewacza wody z przepływowym – przy minimum kosztów i maksimum wydajności. Skutecznie chroni przed odkładaniem […]
Ryszard Posyniak
VILLA MARYSINOd kwietnia br. jest generalnym menedżerem niedawno otwartego pensjonatu Willa Marysin w Bukowinie Tatrzańskiej (jest też współwłaścicielem tego obiektu). Oprócz tego zarządza własnym biurem podróży PC Express w Warszawie (od 1990 r.). Swoją karierę zawodową rozpoczynał w PLL LOT, gdzie pracował – na różnych stanowiskach – w latach 1972–1989. Początkowo w dziale taryf i […]
Finał konkursu im. Wellmanna w Gdańsku
W dniach 18–20 kwietnia 2005 r. w Hotelu Novotel Marina w Gdańsku odbyły się finały VII Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Hotelarstwie im. Leonarda Wellmanna. W tegorocznej edycji wzięło udział ponad 3,5 tys. uczniów z 71 szkół kształcących w zawodzie technik hotelarstwa. Rywalizowali oni w dwu zadaniach. W pierwszym, „Recepcja i jej tajniki”, musieli wykazać się […]