Włodzimierz Walkowiak

ORBIS SAOd czerwca br. jest dyrektorem regionalnym czwartego regionu Orbisu (obejmuje on hotele zarządzane przez Orbis w Gdyni, Gdańsku, Sopocie, Mrągowie, Olsztynie i Wilnie). Z Orbisem związany jest od wielu lat, ostatnio był dyrektorem Hotelu Novotel Centrum w Poznaniu, wcześniej m.in. kierownikiem recepcji w poznańskim Hotelu Polonez, dyrektorem handlowym Polorbisu w Londynie, Dyrektorem Biura Obsługi […]

Czytaj dalej


Goście płacą kartami

Hotele i motele to, po stacjach benzynowych, najpopularniejsze miejsca, gdzie płaci się kartami płatniczymi, a nie gotówką. W ubiegłym roku odwiedzający Polskę Europejczycy wydali w naszych hotelach ponad 43 mln euro płacąc kartami MasterCard i Maestro. Zdecydowanie największą część tej sumy pozostawili goście z Niemiec. W całej Europie turyści wydali w hotelach i motelach 3,636 […]

Czytaj dalej


Sala konferencyjna i hotel AGH

Władze Akademii Górniczo-Hutniczej (AGH) w Krakowie planują budowę sali konferencyjnej na 1000 osób wraz z 10-kondygnacyjnym hotelem (343 pokoi). Obiekty mają powstać przy ulicy Czarnowiejskiej w Krakowie, na terenie należącym do AGH. Rozmawiamy z jednym z niemieckich inwestorów, który gotów jest wybudować salę konferencyjną wraz z hotelem oraz pokryć koszty inwestycji – w zamian użytkowałby […]

Czytaj dalej


Hotel sprzątają ludzie,nie maszyny

Każdy gość oczekuje czystego pokoju. I nie tylko dobra wola dyrektora hotelu, ale przede wszystkim przepisy prawa gwarantują spełnienie tych oczekiwań Czystość w hotelu jest efektem wysiłku ludzi. To nie tylko skuteczne środki chemiczne, nowe urządzenia, pralnia, ale chyba przede wszystkim praca personelu służb pięter, czyli pokojówek. Według standardów europejskich uważana jest ona za pracę […]

Czytaj dalej


Thomas Fehlbier

HOTEL INTERCONTINENTAL Został mianowany dyrektorem ds. gastronomii w pięciogwiazdkowym Hotelu InterContinental w Warszawie. Ma 15 lat doświadczenia w branży hotelarskiej – zaczynał karierę jako szef kuchni w małych restauracjach wyróżnionych przez Michelin Star i wiodących hotelach o profilu biznesowym w Niemczech, Szwajcarii i Wielkiej Brytanii. Pracował także dla działów gastronomii w sieci Starwood i dziale […]

Czytaj dalej


Licytowali obrazy z Europejskiego

Prawdziwe tłumy chętnych przybyły na początku sierpnia br. do sali balowej zamkniętego niedawno Hotelu Europejski w Warszawie na licytację obrazów, grafik i mebli stanowiących do niedawna wyposażenie obiektu. Pod młotek trafiło 440 przedmiotów. Dominowało malarstwo niezbyt wysokich lotów – obrazy osiągały ceny 300–1500 zł. Kilka z nich osiągnęło jednak wyższe, niemniej niezwykle okazyjne, ceny: „Kompozycja” […]

Czytaj dalej


Hotel Victoria we Włocławku

Nowy hotel powstaje we Włocławku. Hotel Victoria będzie miał 23 pokoje i standard trzech gwiazdek. Zlokalizowany w narożniku ulic Przedmiejskiej i Przechodniej obiekt swoich pierwszych gości przyjmie w grudniu br. Inwestorem, właścicielem i operatorem jest Zakład Budowlany Waldemar Boś z Włocławka. Również ta firma jest jednocześnie generalnym wykonawcą tej inwestycji. W hotelu będzie restauracja, sala […]

Czytaj dalej


Sabina Anielska

HOTEL SENACKI Jest kierownikiem gastronomii w trzygwiazdkowym Hotelu Senacki w Krakowie. Wcześniej przez wiele lat pracowała w Orbisie (1985–2004). Przygodę z hotelarstwem rozpoczęła w Hotelu Mrongovia w Mrągowie jako pracownik sezonowy. W latach 1984–1991 pracowała na wielu stanowiskach w gastronomii w tym obiekcie. Następnie pracowała w krakowskim Hotelu Francuski w recepcji (w latach 1991–2000). Jest […]

Czytaj dalej


Konfederat w Suchej Beskidzkiej

Nowy hotel powstanie w Suchej Beskidzkiej (woj. małopolskie) przy ulicy Hrabiego Tarnowskiego w kompleksie parkowo-zamkowym, dokładnie 200 metrów od działającej tu restauracji i Hotelu Kasper Suski. Powierzchnia zabudowy wyniesie 2100 mkw. Hotel Konfederat o standardzie trzech gwiazdek będzie miał 30 pokoi, dwa apartamenty, centrum odnowy biologicznej Spa, salę konferencyjną, kawiarnię, drink bar i salę bilardową. […]

Czytaj dalej