Starwood kontroluje Société de Louvre

Starwood Capital Group zakończył już przejęcie francuskiej grupy Groupe Taittinger oraz zależnej od niej grupy hotelowej Société du Louvre. Starwood Capital przejął 69 proc. Groupe Taittinger i 67 proc. w Société du Louvre. Starwood Capital, poprzez Star GT Acquisition SAS, zamierza złożyć w przyszłym miesiącu ofertę zakupu reszty udziałów w obu spółkach. Szefem zarządu Groupe […]

Czytaj dalej


Artur Góra

Szef kuchni restauracji BelEtage w Grand Hotelu Lublinianka w Lublinie. Swoje pierwsze kroki w zawodzie stawiał w restauracji Hotelu Orbis Unia pod kierunkiem Lucjana Klaczyńskiego. Po kilku latach został szefem kuchni w restauracji Dworek Grafa w Lublinie. Pracując tam przez sześć lat jednocześnie podróżował po Europie, poznając kuchnie innych krajów. Kolejnym krokiem w jego karierze […]

Czytaj dalej


Polisy na hotel

Autor jest dziennikarzem Gazety BankowejCo może się przydarzyć prowadzącemu hotelu? Właściwie wszystko. Od drobnej kradzieży, poprzez zalanie piętra wodą, pożar, aż po… przypadki niemal niewyobrażalne, takie jak na przykład zderzenie budynku z samolotemTen ostatni przypadek nie jest bynajmniej anegdotą, bo kilka lat temu uszkodzony concorde linii Air France spadł właśnie m.in. na obiekt hotelowy. A […]

Czytaj dalej


Hyatt stworzył Hyatt Place

H yatt Place to nowa marka słynącej z luksusu sieci hotelowej. Stworzenie i promocję marki poprzedziły długie badania amerykańskiego rynku hotelowego. W zamyśle projektantów Hyatt Place ma oferować „larger than home experience”, czyli „przeżycia wspanialsze niż te z domu”. Nacisk położono na wzornictwo wnętrz oraz najnowsze technologie. Przestrzeń publiczna ma oferować – za pomocą współczesnego […]

Czytaj dalej


Jak zwiększyć zyski restauracji

Menedżer restauracji naprawdę może zrobić wiele dla podniesienia jej zyskowności. Jego obecność wcale nie musi ograniczać się do „szpiegowania” nieuczciwych kelnerów . Dlaczego hotelowe restauracje tak często są puste? Jednym z powodów jest to, że od strony menedżerskiej niewiele się w nich dzieje. Owszem, inwestuje się w nowe meble, zastawę stołową, nowe karty dań i […]

Czytaj dalej


Aleksandra Tymofiejczuk

Została dyrektorem administracyjnym nowo otwartego Hotelu Kuracyjnego w Gdyni działającego w ramach Centrum Rekreacji i Odnowy Biologicznej Clinica Medica (odpowiada również za wszelkie sprawy związane z administrowaniem Centrum). Trzygwiazdkowy hotel został otwarty na początku sierpnia br. Aleksandra Tymofiejczuk pracę w zawodzie hotelarza rozpoczynała w Hotelu Park w Poznaniu, gdzie w latach 1996–1998 była kierownikiem restauracji […]

Czytaj dalej


Megaprojekt w Las Vegas

Plejada światowej klasy architektów zaprojektuje CityCenter w Las Vegas. Inwestorem tego projektu, szacowanego na pięć miliardów dolarów, jest MGM Mirage. Jego otwarcie zaplanowano na 2009 r. CityCenter będzie największą finansowaną z prywatnych pieniędzy inwestycją w Stanach Zjednoczonych. Architekci z biura Cesar Pelli & Associates zaprojektują hotel z czterema tysiącami pokoi i kasynem, specjaliści z Rafael […]

Czytaj dalej


Wina z Kalifornii

Jedynie trzy kraje – Francja, Włochy i Hiszpania – produkują więcej wina niż Stany Zjednoczone. Blisko 90 proc. całej produkcji tego kraju przypada na Kalifornię, a pochodzące stąd wyroby zdobywają rynki na całym świecie – również w Polsce Pierwsze krzewy winne trafiły do Kalifornii pod koniec XVIII w. Zasadzili je, w 1796 r., mnisi z […]

Czytaj dalej


Marcin Kiełt

Został kierownikiem nowo otwartego trzygwiazdkowego Hotelu Kuracyjnego w Gdyni. Wcześniej, w latach 1998–2005, pracował w firmie Akademia Przygoda (pierwszej w Polsce firmie, która na tak szeroką skalę zajmowała się organizacją imprez integracyjnych dla pracowników przedsiębiorstw z różnych branż). W ostatnich latach był głównym koordynatorem i organizatorem imprez dla firm w Akademii Przygoda. Z wykształcenia jest […]

Czytaj dalej


Vienna International w Bratysławie

Spółka Vienna International Hotels wraz ze słowackim deweloperem Urbia Holding zbuduje dwa hotele w Bratysławie. Będą to pierwsze inwestycje tej austriackiej firmy na Słowacji. Obydwa hotele zostaną zlokalizowane w wyremontowanych kamienicach. Pierwszy z nich, Palais Habermayer, będzie miał standard czterech gwiazdek i 86 pokoje. Druga inwestycja to Hussitenhaus. Będzie to pięciogwiazdkowy 35-pokojowy butik hotel. Łączny […]

Czytaj dalej