Jubileusz Manor House

Kilka tygodni temu, 4 września br., Manor House – obiekt zamkowo-hotelowy – obchodził potrójny jubileusz: 900 lat historii posiadłości, 870 lat Zamku Duninów i 400 lat Pałacu Odrowążów. Obchody uświetniły odczyty: Jerzego Wrony, prezesa spółki Manor House (pt. „Manor House – historia, osiągnięcia, plany dalszego rozwoju ośrodka konferencyjnego – Zespołu Pałacowo Parkowego w Chlewiskach”) i […]

Czytaj dalej


Bezpieczeństwo przeciwpożarowe

Częste kontrole przeprowadzane przez strażaków pokazują rażące błędy popełniane przez hotelarzy. Wiele wspaniałych obiektów miało problemy z dopuszczeniem do użytku właśnie z powodu niedbałego podejścia do kwestii bezpieczeństwa przeciwpożarowego Ustawa o ochronie przeciwpożarowej nakłada na hotelarzy szereg obowiązków. Sumienne i uczciwe wywiązywanie się z tych obowiązków sprawdzają – przeprowadzając kontrole – pracownicy Państwowej Straży Pożarnej […]

Czytaj dalej


Adriana Rymarczyk

Córka Kapitana Żeglugi Wielkiej Zbigniewa Tomaszewskiego, właściciela Pensjonatu Zacisze w Ustroniu Morskim. Z wykształcenia jest plastykiem. Po ukończeniu szkoły w 2001 r. zaczęła pomagać rodzicom w prowadzeniu pensjonatu (wówczas jeszcze pięć pokoi), a od 2003 r. prowadzi go sama (po rozbudowie dziewięć pokoi). Uczy się angielskiego, niemieckiego, w wolnych chwilach maluje. Wiele z jej obrazów […]

Czytaj dalej


Port Hotel wychodzi poza Warszawę

W bezpośrednim sąsiedztwie łódzkiego portu lotniczego Lublinek w ciągu dwóch lat ruszy budowa dwugwiazdkowego hotelu na 100–150 miejsc noclegowych, nastawionego głównie na obsługę podróżnych. Inwestorem będzie spółka Port Hotel (zależna od Polskich Portów Lotniczych), która na przestrzeni pięciu najbliższych lat planuje wydać na budowę hoteli w Polsce blisko 300 mln zł. Firma interesuje się lokalizacjami […]

Czytaj dalej


Mam wszystko w sejfie

Coraz więcej firm – nie tylko amerykańskich – wymaga, aby ich pracownicy nie pozostawiali swoich laptopów bez nadzoru. Nie tylko hotele organizujące konferencje powinny mieć sejfy do ich przechowywaniaKomputer przenośny jest obecnie urządzeniem, z którego korzystają nie tylko wysokiej klasy biznesmeni. Ten jakże pożądany niegdyś atrybut „bycia kimś” spauperyzował się. Wraz ze zmianą prowadzenia biznesu […]

Czytaj dalej


Tomasz Matusiak

Od lipca br. pracuje w warszawskim czterogwiazdkowym Hotelu Holiday Inn jako Food&Beverage Manager. Nadzoruje działalność całej hotelowej gastronomii. Z hotelarstwem związany jest od 1998 r., kiedy to rozpoczął pracę w Hotelu Novotel Airport w Warszawie, gdzie spędził blisko siedem lat. Początkowo był kierownikiem sali, później kierownikiem działu gastronomii, a następnie kierownikiem restauracji i baru. Zanim […]

Czytaj dalej


Dworskie spotkania ze sztuką

W dniach 30 września–11 października br., w Hotelu Dwór Oliwski w Gdańsku, odbył się wyjątkowy, pierwszy plener malarski, zatytułowany „Barwy Oliwy”. Współorganizatorami tego niezwykłego wydarzenia byli: Galeria Klucznik oraz Hotel Dwór Oliwski. W przedsięwzięciu wzieło udział 12 artystów, m.in. Michel Lensky, Tomasz Sętowski, Uta Gnatowska, Ryszard Patzer, Czesław Tumilewicz. Była to niepowtarzalna okazja dla mieszkańców […]

Czytaj dalej


Bezpieczne światło

Światło w hotelu musi dawać gościom poczucie bezpieczeństwa. Powinno być również tak zaprojektowane, by personel obiektu miał w zasięgu wzroku możliwie największą przestrzeń, a złodzieje i włamywacze nie mieli ułatwionego zadania. Oświetlenie nie tylko zdobi, ale i zwiększa poczucie bezpieczeństwa. Na drodze z hotelowego parkingu do wejścia jest w tym kontekście wręcz niezbędne. Żeby oświetlenie […]

Czytaj dalej


Agnieszka Mazurkiewicz

Została zastępcą dyrektora czterogwiazdkowego Grand Hotelu Lublinianka w Lublinie. W hotelu tym pracuje od momentu jego otwarcia w maju 2002 r. (była kierownikiem działu marketingu). Wcześniej, od marca 2002 r do sierpnia 2002 r., pracowała w spółce Sorat Hotels jako regionalny menedżer sprzedaży (tworzyła strategię sprzedaży otwieranego Hotelu Lublinianka). Jeszcze wcześniej była przedstawicielem regionalnym firmie […]

Czytaj dalej


Grand Hotel do remontu

Długo oczekiwany kapitalny remont sopockiego Grand Hotelu wkrótce się rozpocznie. Hotel zostanie zamknięty 1 listopada br. Po zakończeniu remontu na przełomie 2006/2007 roku dyrekcja będzie się starać o przyznanie obiektowi kategorii pięciu gwiazdek. Zewnętrzny wygląd budynku pozostanie bez zmian. Kuchnia zostanie unowocześniona i przeniesiona na piętro. W miejscu, w którym obecnie funkcjonuje, będzie basen z […]

Czytaj dalej