Housekeeping Managmenet

Książka napisana w bezpośredni sposób, przystępnym stylem. Ujawnia wszelkie aspekty hotelowego housekeepingu – nie wyłączając takich zagadnień, jak: struktura tego działu w hotelu, planowanie, zatrudnianie, i zarządzanie pracownikami, zapasy i wyposażenie pracowników, dostawy dla tego działu, pralnia, sprzątanie i czyszczenie, codzienne administrowanie. Przykładowe rozdziały książki to: • Organizacja działu housekeepingu • Planowanie strukturalne • Zatrudnianie […]

Czytaj dalej


The Hospitality Supervisor’s Survival Kit

„Survival kit”, czyli „podręcznik przetrwania” w biznesie hotelarskim zawiera narzędzia potrzebne do rozwoju zdolności w zakresie relacji społecznych, stosunków w pracy, zarządzania personelem, obsługi gości. Autorzy – w sposób bardzo przejrzysty – formułują zasady , praktyczne sugestie dla menedżerów i dyrektorów hoteli odnośnie rozwiązywania konfliktów, prowadzenia spotkań, oceny dokonań podwładnych, narzucania dyscypliny. The Hospitality Supervisor’s […]

Czytaj dalej


Profitable Menu Planning

Książka sprzedawana z CD-romem. Dokładnie prezentuje zagadnienie planowania menu – poprzez zadanie sobie właściwych pytań i próbę znalezienia odpowiedzi na nie. Jakie to pytania? Oto kilka z nich: • Kim jest twój klient • Jak marketingować menu do naszego klienta • Ograniczanie kosztów • Ustalanie cen sprzedaży dań • Analiza menu pod kątem potrzeb gości […]

Czytaj dalej


Boutique Hotel Gródek

Hotel Gródek jest trzecim hotelem sieci Donimirski Boutiąue Hotels. Podobnie jak dwa pozostałe powstał na bazie zabytkowego budynku. Ulica Na Gródku znajdująca się na krakowskim Starym Mieście jest szczególnie dogodna dla zlokalizowania tu hotelu – nie jest to bowiem typowa ulica, a jedynie zaułek dojazdowy do położonego nieopodal średniowiecznego klasztoru Dominika-nek. Kamienica, w której obecnie […]

Czytaj dalej


How to Open a Financially Successful Bed&Breakfast or Smali Hotel

Ta wszechstronna publikacja (sprzedawana w komplecie z płytą CD) w sposób niezwykle przejrzysty wyjaśnia, jak założyć, obsługiwać i – co najważniejsze – z sukcesem zarządzać obiektem typu bed&breakfast lub małym hotelem. Autorzy przestrzegają: Bez względu na powody, dla których chcesz otworzyć mały hotel, pensjonat lub obiekt typu bed&breakfast, powinieneś mieć świadomość, że aby osiągnąć sukces, […]

Czytaj dalej


Konferencja Finansowanie inwestycji w hotelarstwie

Hotelarze, bankowcy i inwestorzy z całej Polski już po raz drugi wzięli udział w konferencji na temat: „Finansowanie inwestycji hotelarstwie”. Odbyła się ona 12 października br. w warszawskim Hotelu Jan III Sobieski. Przybyło na nią ponad 120 osób z całej Polski – w większości hotelarzy, choć wśród uczestników były także osoby które dopiero planują swoją […]

Czytaj dalej


Doradzać każdy może? Zarządzanie hotelem

Czy hotele, pensjonaty, motele, mające określony staż na rynku, własne doświadczenia, indywidualną specyfikę – mogą liczyć na pomoc w dalszym poprawianiu efektywności, optymalizacji procesów „produkcji”, czy podniesieniu efektywności pracy i obniżeniu jej kosztów? Wjaki sposób zbadać wewnętrzną efektywność? Skąd mieć pewność, że obiekt funkcjonuje tak, jak powinien? Kto może pomóc? Gdzie szukać pomocy, jakiej i […]

Czytaj dalej


Dwór Oliwski w Smali Luxury Hotels

Od momentu naszego przystąpienia do Smali Luxury Hotels nasz hotel odwiedziło już kilkudziesięciu gości, którzy zarezerwowali noclegi poprzez stronę internetową tego programu – mówi Maja Lubomańska, kierownik marketingu i PR pięciogwiazdkowego Hotelu Dwór Oliwski w GdańskuWe wrześniu tego roku Hotel Dwór Oliwski przystąpił do programu Smali Luxury Hotels. Jakie argumenty zdecydowały o wstąpieniu do właśnie […]

Czytaj dalej


Alliance Holding w Kazimierzu

Budowę czterogwiazdkowego hotelu w Kazimierzu Dolnym rozpoczęła firma Alliance Holding, Będzie miał 115 pokoi. Obiekt powstaje w miejscu po dawnym przedsiębiorstwie owocowo-warzywnym przy ul. Puławskiej. Stojący tam spichlerz popadał w ruinę. Po modernizacji będzie frontonem i wejściem do obiektu, który powstaje za nim. Zgodnie z wymogami konserwatora, nowe budynki, przy elewacji, których zostaną kamień i […]

Czytaj dalej


Jolanta Tylus

Od września br. jest dyrektorem Fundacji Polish Prestige Hotels. Wcześniej była dyrektorem handlowym w Warszawskim Centrum EXPO XXI (2003-2005). Doświadczenie w branży hotelarskiej zdobywała w stołecznym pięciogwiazdkowym Hotelu Marriott (1989-2003), gdzie przez kilkanaście lat pracowała na różnych stanowiskach i w różnych działach. Zaczynała w dziale kadr, następnie pracowała w biurze zarządu hotelu, w dziale sprzedaży […]

Czytaj dalej