Kurczak z lekką nutką orientu

Składniki: młody kurczak – ok. 1 kg 1duża marchewka 1duży korzeń pietruszki kuskus – 200g świeży sok z pomarańczy – 300 ml 1 średnia cebula 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1 owoc granatu garść wyłuskanych orzechów włoskich oliwa z oliwek garść świeżego tymianku i mięty łyżka masła sól, pieprz – świeżo zmielone Sposób przyrządzenia: […]

Czytaj dalej


Michał Maj

Pracował w renomowanych restauracjach Trójmiasta (był m.in. szefem zmiany restauracji Haffner w Sopocie), w restauracjach w Londynie i na południu Francji oznaczonych dwoma gwiazdkami Michelin, wraz z przyjaciółmi prowadził japońską restaurację „Ichi Ban Sushi”. Był uczestnikiem i laureatem konkursów kulinarnych. Od trzech lat podróżuje i gotuje na luksusowych, prywatnych jachtach, zaspokajając wyrafinowane potrzeby podniebienia ich […]

Czytaj dalej


Górskie fascynacje

Harmonijne rozwiązania przestrzenne i nieskrywany respekt wobec otaczającej go przyrody dobrze świadczą o inwestorze otwartego niedawno hotelu SPA Jawor Położony u podnóża Beskidów czterogwiazdkowy hotel SPA Jawor jest przykładem wyjątkowo udanej modernizacji pochodzącego z lat 80-tych obiektu. Przed dwoma laty trafił on w ręce prywatnego inwestora, który zlecił modernizację jednej z krakowskich pracowni architektonicznych. Remont […]

Czytaj dalej


Duży zysk z małych procentów

W ślad za postępującymi zmianami w preferencjach alkoholowych Polaków wzrasta oferta win dostępnych na naszym rynku. Wina pije się coraz częściej i w coraz większych ilościach. Kartę win można już znaleźć nie tylko w wytwornych, drogich restauracjach, ale także w miejscach bardziej dostępnych dla przeciętnego klienta. Umiejętnie sprzedane wino może przynieść restauratorom spore zyski, jednak […]

Czytaj dalej


Zemsta homara

Domowe zacisze to jedyne miejsce, gdzie bez skrępowania można jeść tzw. potrawy trudne Zdecydowanie do homara nie mam szczęścia. Po raz pierwszy wszedłem z tym skorupiakiem w konflikt kilka lat temu w jednej z nowojorskich restauracji, gdzie podano mi go w całości, to znaczy nieprzygotowanego, w nierozłupanej skorupce, przyniesionego prosto z garnka. I choć otrzymałem […]

Czytaj dalej


Hotelowe systemy łączności

Globalny zasięg sieci łączności sprawił, że wymagania dotyczące zapewnienia możliwości kontaktu z macierzystą firmą gościom hotelowym są aktualnie znacznie większe niż jeszcze kilka lat temu.Dla każdego hotelu globalny zasięg systemów łączności jest walorem nie do przecenienia, ale tylko wtedy, gdy dostęp do niego będą mieli goście. Bez względu na wielkość hotelu i bez względu na […]

Czytaj dalej


Sommelierzy pilnie poszukiwani

Wino… Aby opisać jego smak, znawcy tematu używają ponad stu różnych określeń. Te, które dotyczą znakomitych gatunków, kojarzą się z piękną kobietą albo doskonałej jakości tkaniną. Na przeciwnym biegunie, na którym lokują się wina kiepskie, określenia kojarzą się z korkiem, drzewem dębowym lub octem złego gatunku. Krótko mówiąc – wina dzielą się na te do […]

Czytaj dalej


Dolce vita w spa

Agnieszka GrzegorczykAutorka ukończyła Górnośląską Wyższą Szkołę Handlową im. Wojciecha Korfantego w Katowicach. Informacje zamieszczone w artykule pochodzą z jej pracy licencjackiej zatytułowanej „Hotele Sanus Per Aquam (SPA) we Włoszech”, napisanej w Katedrze Turystyki GWSzH pod kierunkiem naukowym prof. dr hab. T. Żabińskiej i mgr J. Raźniewskiego Praktykowane od niedawna połączenie klasycznych zabiegów wodolecznictwa z nowoczesnymi […]

Czytaj dalej


Wplątani w sieć

Maciej Grelowski jest hotelarzem, od 1992 do 2004 był prezesem zarządu spółki Orbis SA.Dobrze przygotowana i gotowa do ciągłego podnoszenia kwalifikacji kadra to pierwszy krok na drodze do sukcesu. A jak przedstawia się poziom wykształcenia i aspiracje polskich menedżerów? Czy są oni w stanie konkurować z cudzoziemcami? Czy opuszczający szkoły hotelarskie młodzi adepci zawodu są […]

Czytaj dalej


Prezentacje

Druga młodość od Babora Producent wysokiej klasy kosmetyków, firma Babor stworzyła skoncentrowane serum o działaniu liftingującym z serii HSR, które dzięki innowacyjnym aktywnym składnikom efektywnie zwalcza wszystkie oznaki starzenia się skóry. W skład serum wchodzi m.in. microstim – substancja, która zaopatruje skórę w potrzebne jej substancje odżywcze, wygładza ją i nadaje sprężystości. Dzięki zawartości wyciągu […]

Czytaj dalej