Mój hotel spa krok po kroku

Świat oszalał na punkcie spa. To, co jeszcze do niedawna było gabinetem kosmetycznym, dziś zmienia się w „day spa”, zestaw kosmetyków do pielęgnacji ciała w domu to już „home spa”, a uzdrowisko coraz częściej bywa nazywane „mineral spring spa”. Nic dziwnego, że popyt na tego rodzaju usługi chcą też wykorzystać właściciele hoteli. Sprawdźmy, co zrobić, […]

Czytaj dalej


Sałatka św. Huberta

Składniki (dla 4 osób): szynka z dzika – 30 dkgcomber z sarny – 30 dkgpierś z kaczki wędzona – 30 dkgróżne rodzaje sałatek – 40 dkggrzyby marynowane – 10 dkgburaczki – 10 dkg żurawina – 20 dkgoliwa z oliwekocet balsamicznypieprz młotkowanyzioła do dekoracji Sposób przyrządzenia: Mięsa z dziczyzny marynujemy, pieczemy i schładzamy. Piersi z kaczki […]

Czytaj dalej


Marcin Walasek

Jest szefem kuchni Zameczku Myśliwskiego w Promnicach, zdobywcą Kulinarnego Pucharu Polski. Przygodę z kuchnią rozpoczął się w 1996 r. w liceum gastronomicznym i na praktykach w Promnicach. Po ukończeniu edukacji został kucharzem, a dwa lata później zastępcą szefa kuchni w Zameczku. Wielokrotnie brał udział w konkursach kulinarnych, dwa razy zajął pierwsze miejsce w konkursie na […]

Czytaj dalej


Inwestycje hotelowe z funduszy Unii Europejskiej

Autor jest właścicielem eksperckiej firmy HOTELON, ekspertem Instytutu Turystyki w Warszawie w zakresie problematyki hotelarstwa oraz twórcą i realizatorem projektu budowy sieci hoteli tranzytowych IDEAL w Polsce. Przystąpienie Polski do Unii Europejskiej stworzyło nowe możliwości dla firm działających już lub planujących rozpocząć działalność na rynku usług hotelarskich. Dzięki dofinansowaniu z UE przedsiębiorcy – także z […]

Czytaj dalej


Sonda: recepcja hotelowa

Recepcja to pierwsze miejsce, gdzie gość spotyka się z obsługą hotelu. Od wrażenia, jakie wyniesie z tego kontaktu, zależy, czy będzie chciał do nas wracać. Jak znaleźć odpowiedniego pracownika recepcji, czym kierować się przy naborze i jak sprawdzić jakość jego pracy. Zapytaliśmy o to kierowników recepcji pięciu hoteli różnych kategorii. Jest wśród nich hotel sieciowy […]

Czytaj dalej


Na kawę do… hotelu Prezentacja kawiarni hotelowych

Na kawę do… hotelu Tu można spotkać popularną aktorkę, znanego z telewizyjnego ekranu polityka czy ekscentrycznego projektanta mody. Podpatrzeć, jak ubierają się gwiazdy, co czytają iÉ jaką kawę piją. W końcu po to tu przyszły. Hotelowe kawiarnie od lat cieszą się zasłużoną sławą miejsc, w których warto bywać. W tym numerze prezentujemy Państwu kilka z […]

Czytaj dalej


Kawa ekspresem!

Co proponują producenci Wiedeń roku 1683. Król Jan III Sobieski przybył na odsiecz miastu obleganemu przez Turków. W obozie tureckim stoi kilkaset worków z tajemniczymi ziarnami, które – jak głosi wieść – dodają sił żołnierzom spod znaku półksiężyca.Kiedy po kilku godzinach bitwy wezyr Kara Mustafa orientuje się, że jego armia jest skazana na przegraną, ucieka, […]

Czytaj dalej


Hotel jak twierdza

W dobie współczesnych zagrożeń, wśród których ataki terrorystyczne są tylko jednym z wielu, problematyka bezpieczeństwa obiektów hotelowych, ich gości i pracowników, staje się niezwykle ważna. Nocujący poza własnym domem gość musi się czuć w nowym miejscu jak w domu, czyliÉ bezpiecznie. Jeśli tym miejscem jest hotel lub pensjonat, to musi się w nim czuć bezpiecznie […]

Czytaj dalej


Listy do redakcji

Do napisania do Państwa skłonił mnie artykuł p. Grelowskiego zamieszczony w poprzednim numerze. Oczywiście, doceniam problem młodej dziewczyny poszukującej swojego miejsca w życiu zawodowym i cieszy mnie jej postawa i ambicja. Ale tak naprawdę, to czy dzisiaj najważniejszym problemem dla właścicieli hoteli jest kadra nimi zarządzająca? Myślę, że nie. Jak do tej pory niewiele się […]

Czytaj dalej


Grecja w Solfeżu

Grecka kuchnia zapanowała w restauracji Solfeż w krakowskim hotelu Radisson SAS. W ramach piątkowych spotkań kulinarnych przez cały miesiąc na gości czekają aromatyczne smakołyki kuchni greckiej. Podczas inauguracji nowego menu goście mieli okazję poznać kilka sekretów mistrza kuchni Piotra Pabisiaka. Wśród dań znalazły się między innymi: dolmadakia – faszerowane liście winorośli, oktapodi xitado, czyli ośmiornica […]

Czytaj dalej