Mój hotel spa krok po kroku

Świat oszalał na punkcie spa. To, co jeszcze do niedawna było gabinetem kosmetycznym, dziś zmienia się w „day spa”, zestaw kosmetyków do pielęgnacji ciała w domu to już „home spa”, a uzdrowisko coraz częściej bywa nazywane „mineral spring spa”. Nic dziwnego, że popyt na tego rodzaju usługi chcą też wykorzystać właściciele hoteli. Sprawdźmy, co zrobić, […]

Czytaj dalej


Sałatka św. Huberta

Składniki (dla 4 osób): szynka z dzika – 30 dkgcomber z sarny – 30 dkgpierś z kaczki wędzona – 30 dkgróżne rodzaje sałatek – 40 dkggrzyby marynowane – 10 dkgburaczki – 10 dkg żurawina – 20 dkgoliwa z oliwekocet balsamicznypieprz młotkowanyzioła do dekoracji Sposób przyrządzenia: Mięsa z dziczyzny marynujemy, pieczemy i schładzamy. Piersi z kaczki […]

Czytaj dalej


Marcin Walasek

Jest szefem kuchni Zameczku Myśliwskiego w Promnicach, zdobywcą Kulinarnego Pucharu Polski. Przygodę z kuchnią rozpoczął się w 1996 r. w liceum gastronomicznym i na praktykach w Promnicach. Po ukończeniu edukacji został kucharzem, a dwa lata później zastępcą szefa kuchni w Zameczku. Wielokrotnie brał udział w konkursach kulinarnych, dwa razy zajął pierwsze miejsce w konkursie na […]

Czytaj dalej


Inwestycje hotelowe z funduszy Unii Europejskiej

Autor jest właścicielem eksperckiej firmy HOTELON, ekspertem Instytutu Turystyki w Warszawie w zakresie problematyki hotelarstwa oraz twórcą i realizatorem projektu budowy sieci hoteli tranzytowych IDEAL w Polsce. Przystąpienie Polski do Unii Europejskiej stworzyło nowe możliwości dla firm działających już lub planujących rozpocząć działalność na rynku usług hotelarskich. Dzięki dofinansowaniu z UE przedsiębiorcy – także z […]

Czytaj dalej


Sonda: recepcja hotelowa

Recepcja to pierwsze miejsce, gdzie gość spotyka się z obsługą hotelu. Od wrażenia, jakie wyniesie z tego kontaktu, zależy, czy będzie chciał do nas wracać. Jak znaleźć odpowiedniego pracownika recepcji, czym kierować się przy naborze i jak sprawdzić jakość jego pracy. Zapytaliśmy o to kierowników recepcji pięciu hoteli różnych kategorii. Jest wśród nich hotel sieciowy […]

Czytaj dalej


Na kawę do… hotelu Prezentacja kawiarni hotelowych

Na kawę do… hotelu Tu można spotkać popularną aktorkę, znanego z telewizyjnego ekranu polityka czy ekscentrycznego projektanta mody. Podpatrzeć, jak ubierają się gwiazdy, co czytają iÉ jaką kawę piją. W końcu po to tu przyszły. Hotelowe kawiarnie od lat cieszą się zasłużoną sławą miejsc, w których warto bywać. W tym numerze prezentujemy Państwu kilka z […]

Czytaj dalej


Kawa ekspresem!

Co proponują producenci Wiedeń roku 1683. Król Jan III Sobieski przybył na odsiecz miastu obleganemu przez Turków. W obozie tureckim stoi kilkaset worków z tajemniczymi ziarnami, które – jak głosi wieść – dodają sił żołnierzom spod znaku półksiężyca.Kiedy po kilku godzinach bitwy wezyr Kara Mustafa orientuje się, że jego armia jest skazana na przegraną, ucieka, […]

Czytaj dalej


Hotel jak twierdza

W dobie współczesnych zagrożeń, wśród których ataki terrorystyczne są tylko jednym z wielu, problematyka bezpieczeństwa obiektów hotelowych, ich gości i pracowników, staje się niezwykle ważna. Nocujący poza własnym domem gość musi się czuć w nowym miejscu jak w domu, czyliÉ bezpiecznie. Jeśli tym miejscem jest hotel lub pensjonat, to musi się w nim czuć bezpiecznie […]

Czytaj dalej


Listy do redakcji

Do napisania do Państwa skłonił mnie artykuł p. Grelowskiego zamieszczony w poprzednim numerze. Oczywiście, doceniam problem młodej dziewczyny poszukującej swojego miejsca w życiu zawodowym i cieszy mnie jej postawa i ambicja. Ale tak naprawdę, to czy dzisiaj najważniejszym problemem dla właścicieli hoteli jest kadra nimi zarządzająca? Myślę, że nie. Jak do tej pory niewiele się […]

Czytaj dalej