Składniki (4 porcje): Filet łososia – 320 g Zielony groszek – 200 g Kawior czarny – 80 g Sos pikantny chilli – 2 łyżki Limonka – 1 szt. Koper świeży – 2-3 gałązki Cytryna – 1 szt. Cukier – 20 g Imbir – do smaku Sól, pieprz kolorowy – do smaku Sposób przyrządzenia: Łososia porcjujemy […]
05/2006
05/2006
Prezentacje
Kule w zimnym błękicie Kręgielnia typu Bowling umożliwia gościom miłe spędzenie czasu, szczególnie w czasie niepogody. System sterowania umożliwia grę sportową na punkty oraz gry rekreacyjne, takie jak wyścigi samochodów czy zbijanie bombek z choinki. Istnieje możliwość uruchamiania kręgielni za pomocą żetonów lub centralnego sterowania przez komputer PC. Zastosowanie w ostatnich latach systemu Moonlight składającego […]
Runda golfa w…hotelu
Golf to nie tylko sport i doskonała zabawa na świeżym powietrzu. Golf może być również narzędziem marketingu, magnesem, który przyciągnie do hotelu nowych klientów. Golf kojarzy się zazwyczaj z przestrzenią, wypielęgnowaną trawą, białymi strojami, aktywnym relaksem, podczas którego politycy i biznesmeni załatwiają interesy. Golf to dla jednych sport i pasja, a dla innych jeden ze […]
Hotele przenoszą pieniądze
Rozwój bazy hotelowej przyczynia się do wzrostu przychodów właścicieli obiektów, jak i pracowników, mieszkańców, a także samorządów lokalnych. Jej pośrednim efektem jest przenoszenie pieniędzy zarobionych w regionach bogatszych do biedniejszych. Dla tych regionów Polski, które dysponują potencjałem turystycznym, a jednocześnie są biedne, zwiększanie bazy noclegowej jest szansą na rozwój. Wpływa na doskonalenie infrastruktury, jak drogi, […]
Wirtualna półeczka
Idzie lato, robi się ciepło, dlatego chętniej będziemy się ruszać z domu, a więc i nocować w hotelach. Miejsc noclegowych dość szybko przybywa. Coraz częściej nie jesteśmy już skazani na usługi lokalnego monopolisty. W wielu miejscowościach mamy wybór, a w niektórych – nawet spory. To dobrze, że możemy wybierać, czasem jednak ten wybór jest bardzo […]
Drugi oddech agroturystyki
Po boomie z lat 90. liczba gospodarstw agroturystycznych zaczęła się zmniejszać. Jednak odnotowywana od kilkunastu miesięcy poprawa sytuacji gospodarczej sprzyja odwróceniu niekorzystnego trendu. Nikt nie jest w stanie dokładnie określić liczby gospodarstw agroturystycznych w Polsce. Szacunkowe dane Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi mówią o ponad 12 tys. takich gospodarstw. Z ewidencji gmin i miast wynika, […]
Willa z widokiem na morze
O atrakcyjności Sopotu jako nadmorskiego kurortu decydują przede wszystkim: piękna plaża i urok Zatoki Gdańskiej. Molo, Opera Leśna i ulica Monte Cassino – najsłynniejszy polski deptak to miejsca, które są dodatkowym magnesem przyciągającym do miasta rzesze turystów. Jednak wystarczy nieco oddalić się od najbardziej uczęszczanych w sezonie tras, by odkryć inny Sopot – miasto wąskich […]
Małe hotele i ich problemy
Małe obiekty noclegowe powstają z różnych powodów. Bo ktoś miał marzenia i całe życie chciał prowadzić pensjonat lub mały hotel, więc wziął kredyt w banku i wybudował hotel; bo ktoś dorobił się godziwych pieniędzy w innej branży i postanowił wybudować hotel, inwestując w nieruchomość; bo ktoś chciał zaspokoić kaprys własny lub kogoś z bliskiej rodziny. […]
Andrzej Polan
Jest szefem kuchni w czterogwiazdkowym Polonia Palace Hotel w Warszawie. Jak na szefa kuchni ma nietypowe wykształcenie, ponieważ jest absolwentem Studium Nauczycielskiego w Olkuszu. Karierę w branży hotelarsko-gastronomicznej zaczynał w roku 1992 jako kierownik obiektu w pensjonacie Kalina w Zakopanem. Cztery lata później został szefem kuchni w hotelu Daglezja w Zakopanym. Następnie pełnił obowiązki szefa […]
Kuchnia pełna technologii
Restauracyjne zaplecze wykorzystuje coraz więcej urządzeń i technologii, które zapewniają sprawniejsze i bezpieczniejsze funkcjonowanie kuchni. Higiena i oszczędność – rozumiana także jako ochrona środowiska – to cechy, które odgrywają istotną rolę przy zagospodarowaniu przestrzeni kuchennej. Przed zaplanowaniem ustawienia sprzętów należy uwzględnić ergonomikę, czyli dostosowanie do organizacji pracy, liczbę zatrudnionych osób i charakter ich zadań. Nie […]