Wirtualna półeczka

Idzie lato, robi się ciepło, dlatego chętniej będziemy się ruszać z domu, a więc i nocować w hotelach. Miejsc noclegowych dość szybko przybywa. Coraz częściej nie jesteśmy już skazani na usługi lokalnego monopolisty. W wielu miejscowościach mamy wybór, a w niektórych – nawet spory. To dobrze, że możemy wybierać, czasem jednak ten wybór jest bardzo […]

Czytaj dalej


Afrodyzjaki w kuchni

Afrodyzjaki to środki pobudzające seksualność człowieka. Dają siłę, poprawiają nastrój, pozwalają urozmaicić grę miłosną. Na świecie jest znanych wiele kulinarnych afrodyzjaków. W książce przedstawiono najważniejsze, najpopularniejsze i najbardziej dostępne. Ich wprowadzenie do codziennej diety na trwałe dodaje wigoru. „Afrodyzjaki w kuchni. 200 recept na miłosne dania i napoje”, to w zasadzie książka adresowana do czytelnika […]

Czytaj dalej


Wyzwania concierge

W Polsce panuje przekonanie, że „konsjerż” to osoba wykonująca pracę łączącą część obowiązków kamerdynera i hotelowego portiera. Przez wiele lat to przedstawiciele profesji concierge edukowali gości, w jakim zakresie świadczą usługi oraz jakiego standardu mają prawo oczekiwać. Dziś kultura obsługi concierge rozwija się w tempie nieznanym do tej pory. Wpływa na to kilka czynników. Do […]

Czytaj dalej


Accounting and Financial Management

Opracowanie „Accounting and Financial Management” prezentuje badania i analizy autorów dotyczące zasad prowadzenia rachunkowości i zarządzania finansami w międzynarodowym przemyśle hotelarskim. Książka nie jest tylko pracą teoretyczną przeznaczoną dla wyższej kadry kierowniczej i pracowników odpowiadających za finanse. Autorzy porównują funkcjonowanie pionów finansowych i zasad prowadzenia gospodarki finansowej w różnych ośrodkach, włączając w to duże, międzynarodowe […]

Czytaj dalej


Hotel od Karmelickiej

W kompleksie w centrum Krakowa w drugiej połowie roku ruszy budowa hotelu, kina wielosalowego i parkingu na kilkaset samochodów. Projekt powstał w biurze architekta Romualda Loeglera przy współautorstwie Sławomira Gębisia. Zakłada wzniesienie długiej, przeszklonej budowli pomiędzy ul. Karmelicką i ul. Dolnych Młynów. W pierwszym etapie wybudowany zostanie pięciogwiazdkowy hotel. Fasada będzie wykonana ze szkła i […]

Czytaj dalej


Termy w Bukowinie

Pomysł wybudowania w Bukowinie Tatrzańskiej kompleksu wodnego zrodził się w latach dziewięćdziesiątych, kiedy wykonywane w okolicach miejscowości Klin odwierty potwierdziły obecność bogatych zasobów wód geotermalnych. W 2001 roku powstała spółka Bukowińskie Towarzystwo Geotermalne, która po dokładnej analizie obiektów tego typu w Europie zdecydowała zlecić wykonanie projektu firmom niemieckim i austriackim. Projektantem generalnym jest pracujący w […]

Czytaj dalej


Z profesjonalistami od kuchni

Doceniając znaczenie sektora HoReCa, duże sieci handlowe kierują do niego specjalną ofertę. Obejmuje ona nie tylko produkty i półprodukty spożywcze, ale także wyposażenie zaplecza kuchennego, restauracji i barów. Najnowszym pomysłem na pozyskanie nowych i utrzymanie dotychczasowych klientów jest otwarty w kwietniu ośrodek pokazowo-szkoleniowy Makro Centrum HoReCa. W centrum można zapoznać się z modelowym wyposażeniem i […]

Czytaj dalej


Marek Przeorski

Po czterech latach pracy na stanowisku dyrektora generalnego odchodzi z Hotelu Sofitel we Wrocławiu. Pozostaje w sieci Accor i powraca do Tajlandii, w której pracował już wcześniej, by objąć funkcję dyrektora hotelu Sofitel Phokeethra w Krabi. Marek Przeorski po ukończeniu Wydziału Turystyki i Hotelarstwa na Uniwersytecie w Poznaniu w roku 1980, rozpoczął karierę w hotelu […]

Czytaj dalej


Wygodniej do Cracovii

Dzięki staraniom Zarządu Dróg i Komunikacji miasta Krakowa prawdopodobnie jeszcze przed letnim sezonem wakacyjnym uruchomiona zostanie przyśpieszona linia autobusowa łącząca lotnisko w Balicach z centrum Krakowa. Autobusy tej specjalnej linii po wyjeździe z terminalu lotniska będą się zatrzymywać dopiero przy hotelu Cracovia. Jeżeli uda się zrealizować przedsięwzięcie, to odetchną nie tylko potencjalni klienci Cracovii, ale […]

Czytaj dalej


Mirosław Jabłoński

Został mianowany szefem kuchni w hotelu Kongresowy w Kielcach, z którym jest związany od 2004 roku. Dotychczas jako zastępca szefa kuchni zajmował się reprezentacją hotelu na konkursach kulinarnych organizowanych przez Polish Prestige Hotels & Resorts, wprowadzaniem nowych dań w menu w hotelowej restauracji Patio. W planach na bieżący rok nowy szef kuchni zapowiada dalsze etapy […]

Czytaj dalej