Andrzej Polan

Jest szefem kuchni w czterogwiazdkowym Polonia Palace Hotel w Warszawie. Jak na szefa kuchni ma nietypowe wykształcenie, ponieważ jest absolwentem Studium Nauczycielskiego w Olkuszu. Karierę w branży hotelarsko-gastronomicznej zaczynał w roku 1992 jako kierownik obiektu w pensjonacie Kalina w Zakopanem. Cztery lata później został szefem kuchni w hotelu Daglezja w Zakopanym. Następnie pełnił obowiązki szefa […]

Czytaj dalej


Afrodyzjaki w kuchni

Afrodyzjaki to środki pobudzające seksualność człowieka. Dają siłę, poprawiają nastrój, pozwalają urozmaicić grę miłosną. Na świecie jest znanych wiele kulinarnych afrodyzjaków. W książce przedstawiono najważniejsze, najpopularniejsze i najbardziej dostępne. Ich wprowadzenie do codziennej diety na trwałe dodaje wigoru. „Afrodyzjaki w kuchni. 200 recept na miłosne dania i napoje”, to w zasadzie książka adresowana do czytelnika […]

Czytaj dalej


Wyzwania concierge

W Polsce panuje przekonanie, że „konsjerż” to osoba wykonująca pracę łączącą część obowiązków kamerdynera i hotelowego portiera. Przez wiele lat to przedstawiciele profesji concierge edukowali gości, w jakim zakresie świadczą usługi oraz jakiego standardu mają prawo oczekiwać. Dziś kultura obsługi concierge rozwija się w tempie nieznanym do tej pory. Wpływa na to kilka czynników. Do […]

Czytaj dalej


Accounting and Financial Management

Opracowanie „Accounting and Financial Management” prezentuje badania i analizy autorów dotyczące zasad prowadzenia rachunkowości i zarządzania finansami w międzynarodowym przemyśle hotelarskim. Książka nie jest tylko pracą teoretyczną przeznaczoną dla wyższej kadry kierowniczej i pracowników odpowiadających za finanse. Autorzy porównują funkcjonowanie pionów finansowych i zasad prowadzenia gospodarki finansowej w różnych ośrodkach, włączając w to duże, międzynarodowe […]

Czytaj dalej


Ulokować hotel na rynku

Odpowiednia lokalizacja i jej walory nie są jedynym warunkiem koniecznym do tego, by planowana inwestycja hotelowa odniosła sukces. Innym z czynników decydujących o powodzeniu lub fiasku projektu jest otoczenie rynkowe i jego potrzeby. Wpoprzednim numerze „Hotelarza” przedstawiono, jak na przyszłe powodzenie obiektu hotelowego wpływa odpowiedni dobór jego lokalizacji. Nie jest to jedyna przesłanka przyszłego sukcesu. […]

Czytaj dalej


Barmański MBA

Zakończył się pierwszy etap Akademii Johnnie Walker Master of Bar Administration firmy Diageo Polska. Pierwsze sesje wyjazdowe III edycji Programu Johnnie Walker Master of Bar Administration rozpoczęły się wizytami audytorskimi w wybranych lokalach gastronomicznych. Trenerzy i audytorzy programu odwiedzili barmanów z sześciu miast Polski w ich miejscach pracy. Dzięki temu mogli zaktualizować swoją wiedzę na […]

Czytaj dalej


Hotel Sztuki w Nowym Porcie

W gdańskim Nowym Porcie przy pomocy funduszy unijnych może powstać Hotel Sztuki, park i przystań żeglarska. Tak zakłada jeden z projektów rewitalizacji jednej z bardziej zaniedbanych dzielnic Gdańska. W Biurze Rozwoju Gdańska rozstrzygnięto konkurs na wstępną koncepcję zagospodarowania parku miejskiego, który powstanie na terenie zlikwidowanej bazy paliwowej, zbudowanej na obszarze dawnego Szańca Zachodniego. W jego […]

Czytaj dalej


Ewa Cienki

Z początkiem marca 2006 roku została dyrektorem generalnym Hotelu System. Ewa Cienki jest związana z Polską Siecią Hotel System od roku 2002. Jako jeden z pierwszych pracowników Hotel System Premium w Krakowie budowała strukturę organizacyjną hotelu, wyznaczała standardy obsługi i kierowała zespołem recepcji hotelu przez 3 lata. Pod jej kierunkiem szlify branżowe zdobywała obecna kadra […]

Czytaj dalej


Pierwsze prywatne muzeum w hotelu

W kwietniu 2006 roku zostało otwarte pierwsze prywatne muzeum archeologiczne zlokalizowane w hotelu Gródek w Krakowie. Przed rozpoczęciem budowy hotelu, dwa lata temu, prowadzone były w tym miejscu prace wykopaliskowe. Natrafiono na ślady osadnictwa z XI i późniejszych wieków. Do najważniejszych należy odkrycie wczesnośredniowiecznej osady, zabudowy związanej z siedzibą wójta Alberta oraz pozyskanie licznych zabytków […]

Czytaj dalej


Barmani na ringu

23 kwietnia w warszawskiej restauracji Champions w hotelu Marriott odbyły się pierwsze rozgrywki z cyklu Independent Flair League „Flair Ring” – impreza stylizowana na walkę bokserską, pełna niepowtarzalnych trików i międzynarodowych zawodników, czynnie pracujących w stylu Flair. Jest to jedyna na świecie cykliczna impreza dla barmanów o charakterze ligowym. W Wielkim Finale o tytuł zwycięzcy […]

Czytaj dalej