www.hotele-restauracje.pl

Znajdujący się jeszcze w fazie rozbudowy portal stawia sobie za cel promocję polskiej bazy hotelowej i gastronomicznej. Według założeń twórców ma spełniać dwojaką funkcję: pomagać gościom w znalezieniu oferty dla siebie i być źródłem informacji, nawiązywania kontaktów i wymiany poglądów dla branży. Zdecydowanie lepiej wypełnia tą pierwszą funkcję, chociaż w porównaniu do innych portali prezentujących […]

Czytaj dalej


Ciechocinek: trzy w jednym

Podczas imprezy Polish Prestige Hotels, 9 września 2006 roku w hotelu Villa Park Klinika Zdrowia i Urody, odbędą się trzy wydarzenia gastronomiczne – IX konkurs barmański w stylu klasycznym, trzecie rozgrywki tegorocznej edycji Independent Flair League oraz konkurs: „Co wylosujesz, to przygotujesz…”, w którym kucharze walczyć będą o tytuł Profesjonalisty Roku 2006 Polish Prestige Hotels […]

Czytaj dalej


A jednak więcej gości

Jeszcze na przełomie maja i czerwca zapowiadało się na to, że tegoroczny sezon letni będzie dla polskich hotelarzy okresem bessy. Na podsumowanie całego sezonu wprawdzie jest jeszcze za wcześnie, tym bardziej że sierpień – zgodnie z prognozami – zaczął się od opadów, jednak wyniki sondy „Hotelarza” jednoznacznie wskazują, że właściciele obiektów noclegowych są z pierwszego […]

Czytaj dalej


Kabiny Niven

Kabiny Niven reprezentującej najnowszą serię marki „Koło” można w łazience nie zauważyć, ponieważ składa się tylko z przezroczystych tafli szkła i niezbędnych okuć. Przejrzysta kabina „uwalnia” przestrzeń, dzięki czemu doskonale nadaje się do niedużych łazienek. Dodatkowo prosta konstrukcja zawiasów i wsporników ułatwia utrzymanie czystości. Seria obejmuje kabiny półokrągłe, kwadratowe, z drzwiami montowanymi do wnęk lub […]

Czytaj dalej


Boom nad Motławą

Skala realizowanych i planowanych inwestycji hotelowych w śródmieściu Gdańska przypomina hotelowy boom w Krakowie. Czy stolica Pomorza powtórzy turystyczny sukces, jaki jest udziałem podwawelskiego grodu W ścisłym centrum Gdańska realizowanych lub planowanych, z terminem ukończenia najpóźniej zimą 2008 roku, jest obecnie 10 inwestycji hotelowych. Zważywszy na fakt, że na tym terenie działa obecnie sześć takich […]

Czytaj dalej


Barmani na plaży

Pod koniec lipca na plaży klubu Copacabana, obok sopockiego mola odbyły się drugie w tym roku rozgrywki barmanów w ramach Independent Flair League. W tej edycji IFL na „ringu” spotkało się niemal trzydziestu zawodników z Polski, Ukrainy i Wielkiej Brytanii. Zwycięzcą został Vladymyr Buryanov z Ukrainy, który zdobył 163 punkty w konkurencji finałowej Exhibition i […]

Czytaj dalej


Boom pod Wawelem

W krakowskim urzędzie miasta na rozpatrzenie czeka 50 wniosków dotyczących budowy nowych lub adaptacji istniejących już obiektów na hotele. Ekspansję przygotowuje Orbis, który zamierza m.in. wyburzyć hotel Cracovia, jednak hotelowe plany zgłaszają również inne firmy polskie i zagraniczne. Większość wniosków dotyczy mniejszych hoteli, które powstają ostatnio w Krakowie jak po deszczu. W ciągu ostatniego roku […]

Czytaj dalej


Survival Guide for Hotel and Motel Professional

Napisana żywym, pełnym humoru stylem książka-przewodnik o tym, co i jak powinno się robić, by nasz hotel, motel lub pensjonat przeżył. Przeżycie nie oznacza nic innego, niż robienie dobrego biznesu. Nieco lżejsza niż w tradycyjnych poradnikach forma podawania rad i użytecznych informacji ułatwia ich przyswojenie, jednak podobnie jak w wielu tego typu poradnikach, autorzy nie […]

Czytaj dalej


Feng Shui nad Wisłą

Stara chińska sztuka budowy i aranżacji wnętrz, mimo iż dla wielu osób wydaje się czymś nierealnym, bo nienamacalnym, stosowana jest od lat w tak nowoczesnych sieciach hotelowych jak Hilton. Polscy hotelarze powoli przekonują się, że może ona być sztuką bardzo praktyczną Najistotniejszym celem feng shui, która współcześnie zaczyna z powodzeniem gościć w naszych wnętrzach, jest […]

Czytaj dalej


Bar, dziewczyny i żonglerka

Spółka Entertainment Group we współpracy z grupą tańca współczesnego Quest wprowadziła na rynek bar Sweet&Sour – pierwszy w Polsce profesjonalny bar do obsługi imprez firmowych. Show bar Sweet&Sour zaprojektowany został w sposób umożliwiający wykorzystywanie go zarówno podczas imprez plenerowych, jak i uroczystości organizowanych w zamkniętych pomieszczeniach. Firmy korzystające z baru mają zapewnioną sześciogodzinną barmańską obsługę […]

Czytaj dalej