Płaci połowa hoteli

– mówi Damian Popielarz, kierownik Wydziału Inkasa Terenowego Stowarzyszenia Autorów ZAiKS Czym zajmuje się ZAiKS? ZAiKS jest organizacją zbiorowego zarządzania prawami autorskimi powołaną do życia przez twórców i do dziś przez nich samych zarządzaną. Publiczne wykorzystanie utworu, za które twórcy należy się wynagrodzenie, dokonuje się w setkach różnych miejsc, w których autor nie ma możliwości […]

Czytaj dalej


Artur Szymański

Szef kuchni restauracji Romantyczna w hotelu SPA Dr Irena Eris w Dylewskich Wzgórzach. Jest rodowitym Kaszubem. Szlify kucharskie zdobywał w restauracji Marco Polo w Gdyni u boku szefa kuchni Józefa Banasia, a następnie doskonalił swe umiejętności w Zamku Jan III Sobieski w Rzucewie. Zanim rozpoczął pracę w Dylewskich Wzgórzach, kierował pracami kuchni w hotelu Łeba […]

Czytaj dalej


SPA aromat

Specjalnie roztaczane w hotelu przyjemne zapachy stanowią głównie element marketingowy, zaś aromaty stosowane w centrach SPA & Welness są elementem terapii Jednym z najmłodszych narzędzi walki hoteli z konkurencyjnymi obiektami czy sieciami jest aromamarketing. Jest on odmianą promocji sugestywnej, dzięki której klient nie rozróżni i zapamięta danego miejsca po wyglądzie lub innych szczegółach, lecz po […]

Czytaj dalej


Akademia w Art Hotelu

Wrocławski Art Hotel gościł 9 stycznia zorganizowaną przez Hotelarza Akademię Inwestycji Hotelarskich. W trzeciej edycji wykładów wzięło udział 38 słuchaczy, wśród których 22 zadeklarowały się, jako osoby, które już budują lub zamierzają wybudować nowe obiekty noclegowe. Ponad połowa z pozostałych uczestników spotkania przedstawiła się jako właściciele lub kierownicy hoteli i pensjonatów, którzy planują znaczną rozbudowę […]

Czytaj dalej


Katarzyna Szymańska

Hotel Qubus Łódź Katarzyna Szymańska Dyrektor Hotelu Qubus w Łodzi. Chociaż funkcję sprawuje dopiero od sześciu miesięcy, to w przyszłym roku obchodzić będzie 10-lecie pracy w sieci Qubus. Zaczynała w roku 1997 w jednym z hoteli w Zielonej Górze jako kierownik recepcji. Po wybudowaniu przez sieć obiektu w Wałbrzychu została jego dyrektorem, które to stanowisko […]

Czytaj dalej


Hotel w miejsce większego ZOO

Na terenie klubu sportowego Ślęzy we Wrocławiu powstanie czterogwiazdkowy hotel i wielopoziomowy parking. Teren, którego wartość wyceniana jest na ok. 50 mln zl, miał zostać przeznaczony pod rozbudowę miejskiego ZOO. Jednakże właściciel terenu, firma Intakus, nie zgodziła się na zamianę działki na inną, jak proponowało miasto. Według wrocławskiego wydania „Gazety Wyborczej” Intakus planuje wybudować na […]

Czytaj dalej


Hotelowe aromaty

W początkach lat 80. do gabinetu dyrektora czterogwiazdkowego hotelu w sercu Europy wszedł klient, trzymając rękę za sobą. – Czy wie pan, panie dyrektorze – zapytał – że w pańskim hotelu są śmierdzące mydełka? I tu, wykorzystując dyrektorskie zaskoczenie, położył na jego biurku trzymane ostrożnie przez serwetkę mydełko przyniesione wprost z hotelowego pokoju. Wielkość i […]

Czytaj dalej


Organizacja i technika pracy w hotelarstwie

Jest to już czwarte, poprawione i uzupełnione wydanie skryptu dla słuchaczy szkół średnich i policealnych, a także studentów studiów turystyczno-hotelarskich. Pozycja zawiera właściwie wszystkie zagadnienia, które z hotelarstwem mogą się kojarzyć – od historii, poprzez klasyfikację i kategoryzację bazy noclegowej, systemy hotelowe, a także bardziej szczegółowe, jak wyposażenie techniczne hotelu. Uwaga autorek skupiła się na […]

Czytaj dalej


Dzieje krajowego hotelarstwa od zajazdu do współczesności

Nie jest to pozycja najnowsza, ale ważna i zawsze aktualna, która powinna znaleźć się w biblioteczce każdego hotelarza. Z pewnością zainteresuje też architektów, historyków czy studentów tej dziedziny. A jak bogatej i pasjonującej, wystarczy choćby pobieżnie prześledzić zagadnienia: jest tu i rys historyczny polskiego hotelarstwa na przestrzeni pięciu wieków, ze szczególnym uwzględnieniem dziejów współczesnych, jest […]

Czytaj dalej