V Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej

Historyczny weekend branży hotelarsko – gastronomicznej16-18.03.2007 r. – Hotel Zamek Ryn****Na XIV – wiecznym dziedzińcu zamkowym pojawiło się tego dnia mnóstwo osób: kucharzy biorących udział w konkursie kulinarnym, jurorów, ale przede wszystkim ludzi z branży hotelarsko – gastronomicznej z całego kraju.Jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, organizowany od wielu lat w wyjątkowych miejscach, […]

Czytaj dalej


Warszawski Hilton w obiektywie

Hilton Warsaw Hotel & Convention Centre, pierwszy w Polsce obiekt sieci Hilton Hotels Corporation przyjął 19 marca pierwszego gościa. Chociaż w budynku trwają jeszcze ostatnie, kosmetyczne prace wykończeniowe, hotel został już otwarty dla gości. W ciągu miesiąca dzielącego otwarcie „miękkie” od „twardego”, które ma się odbyć 17 kwietnia, w centrum konferencyjnym hotelu będzie miało miejsce […]

Czytaj dalej


Recepcja funkcjonalna i wygodna

Zenon Błądek Autor jest architektem, profesorem Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie, specjalistą w zakresie obiektów hotelowych i rekreacyjnych, współtwórcą kategoryzacji obiektów hotelowych w Polsce, prowadzi Pracownię Architektoniczną Palladium specjalizującą się w projektowaniu obiektów noclegowych Recepcja jest tym miejscem w hotelu, z którym gość spotyka się w pierwszej kolejności, szukając spokojnej przystani na nocny […]

Czytaj dalej


Ograniczmy to palenie

Tematem marcowej sondy redakcyjnej „Hotelarza” było wprowadzenie całkowitego zakazu palenia tytoniu w miejscach publicznych w tym w lokalach. Odpowiednia ustawa jest przygotowywana przez parlament, jednak nie należy się spodziewać jej wejścia w życie w najbliższych miesiącach. Drogą e-mailową zadaliśmy pracownikom hoteli trzy pytania i otrzymaliśmy 102 odpowiedzi. Czy w lokalach gastronomicznych powinien zostać wprowadzony całkowity […]

Czytaj dalej


Tomasz Leśniak

Szef kuchni w hotelu Sheraton Kraków. Urodził się w Krakowie. Po raz pierwszy stanowisko szefa kuchni objął, mając zaledwie19 lat. Tytuł mistrzowski uzyskał po pięciu latach pracy zawodowej. Zanim przed dwoma laty związał się z krakowskim Sheratonem, szefował kuchniom kilku renomowanych restauracji. Wielokrotnie brał udział w konkursach kulinarnych nie tylko jako uczestnik, ale przede wszystkim […]

Czytaj dalej


Barbara Pawliczuk

Hotel Zamek Ryn W lutym została mianowana dyrektorem ds. marketingu i sprzedaży hotelu Zamek Ryn. Z wykształcenia jest ekonomistą, absolwentką Wydziału Ekonomiczno-Społecznego Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. Bezpośrednio po studiach rozpoczęła pracę w Biurze Turystyki Młodzieżowej Juwentur w Olsztynie, następnie przez dwa lata pracowała w Biurze Turystyki Motorowej PZM. Od 1991 roku odpowiadała za pracę […]

Czytaj dalej


www.conciergeclefsdor.com

Strona jest oficjalnym portalem Union Internationale des Concierges d’Hôtels Clefs D’Or (U.I.C.H.), czyli Międzynarodowego Związku Hotelowych Concierge „Les Clefs D’Or”.Wprawdzie w przeciwieństwie do innych portali hotelarskich nie znajdziemy na niej odnośników i linków do instytucji, organizacji i mediów związanych z branżą hotelarską, to nawet jeśli nie myślimy o wstąpieniu do tego elitarnego stowarzyszenia, warto na […]

Czytaj dalej


Rosną dwie najwyższe wieże

Pod koniec lutego budowany w Gdyni przy Nabrzeżu Prezydenta apartamentowiec Sea Towers (Morskie Wieże) osiągnął wysokość dziesięciu kondygnacji. Wznoszony przez firmę Invest Komfort SA, ma zostać oddany do eksploatacji w przyszłym roku i będzie się składać z dwóch przeszklonych wież spiętych łącznikiem. Wyższa, 36-kondygnacyjna wraz z masztem antenowym ma mieć wysokość 138 metrów (do dachu […]

Czytaj dalej


Recepcjonista też sprzedaje

Wśród wielu ról, jakie może i powinien pełnić na co dzień każdy recepcjonista, jest również rola sprzedawcy oferty obiektu hotelowego, w którym pracuje Pracownicy recepcji są, a właściwie powinni być, jednym z istotnych ogniw łańcucha sprzedaży każdego obiektu noclegowego. Niestety, jak pokazuje praktyka, potencjał sprzedażowy front desku, jest w wielu przypadkach wykorzystywany przez hotele w […]

Czytaj dalej


Dzieje turystyki w Polsce

Tradycje turystyki w Polsce sięgają średniowiecza. I chociaż historia ziem polskich w okresie XVIII, XIX i początków XX wieku położyła się cieniem na rozwoju turystyki, to przecież wówczas powstały podstawy do jej burzliwego rozkwitu po odzyskaniu niepodległości. Autor przedstawia historię turystyki w Polsce na tle jej rozwoju w Europie, koncentrując się na dwudziestoleciu międzywojennym, okresie […]

Czytaj dalej