V Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej

Historyczny weekend branży hotelarsko – gastronomicznej16-18.03.2007 r. – Hotel Zamek Ryn****Na XIV – wiecznym dziedzińcu zamkowym pojawiło się tego dnia mnóstwo osób: kucharzy biorących udział w konkursie kulinarnym, jurorów, ale przede wszystkim ludzi z branży hotelarsko – gastronomicznej z całego kraju.Jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, organizowany od wielu lat w wyjątkowych miejscach, […]

Czytaj dalej


Warszawski Hilton w obiektywie

Hilton Warsaw Hotel & Convention Centre, pierwszy w Polsce obiekt sieci Hilton Hotels Corporation przyjął 19 marca pierwszego gościa. Chociaż w budynku trwają jeszcze ostatnie, kosmetyczne prace wykończeniowe, hotel został już otwarty dla gości. W ciągu miesiąca dzielącego otwarcie „miękkie” od „twardego”, które ma się odbyć 17 kwietnia, w centrum konferencyjnym hotelu będzie miało miejsce […]

Czytaj dalej


Recepcja funkcjonalna i wygodna

Zenon Błądek Autor jest architektem, profesorem Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie, specjalistą w zakresie obiektów hotelowych i rekreacyjnych, współtwórcą kategoryzacji obiektów hotelowych w Polsce, prowadzi Pracownię Architektoniczną Palladium specjalizującą się w projektowaniu obiektów noclegowych Recepcja jest tym miejscem w hotelu, z którym gość spotyka się w pierwszej kolejności, szukając spokojnej przystani na nocny […]

Czytaj dalej


Tomasz Leśniak

Szef kuchni w hotelu Sheraton Kraków. Urodził się w Krakowie. Po raz pierwszy stanowisko szefa kuchni objął, mając zaledwie19 lat. Tytuł mistrzowski uzyskał po pięciu latach pracy zawodowej. Zanim przed dwoma laty związał się z krakowskim Sheratonem, szefował kuchniom kilku renomowanych restauracji. Wielokrotnie brał udział w konkursach kulinarnych nie tylko jako uczestnik, ale przede wszystkim […]

Czytaj dalej


Ograniczmy to palenie

Tematem marcowej sondy redakcyjnej „Hotelarza” było wprowadzenie całkowitego zakazu palenia tytoniu w miejscach publicznych w tym w lokalach. Odpowiednia ustawa jest przygotowywana przez parlament, jednak nie należy się spodziewać jej wejścia w życie w najbliższych miesiącach. Drogą e-mailową zadaliśmy pracownikom hoteli trzy pytania i otrzymaliśmy 102 odpowiedzi. Czy w lokalach gastronomicznych powinien zostać wprowadzony całkowity […]

Czytaj dalej


Aroonsang Pongthep

Sheraton Warsaw Hotel W styczniu został szefem kuchni w restauracji The Oriental w warszawskim hotelu Sheraton. Pochodzi z Tajlandii, studiował marketing w Silom Commercial College w Bangkoku. Jego prawdziwą pasją okazała się gastronomia. Kilka lat był barmanem w hotelach w Bangkoku, później przeprowadził się do Arabii Saudyjskiej, gdzie początkowo był kelnerem. Następnie awansował na stanowisko […]

Czytaj dalej


Spoglądajmy na konkurencję

Marta Kuniszyk Autorka, doktor nauk ekonomicznych,jest dyrektorem działu rozwoju w biurze zarządu Orbis SA,wykłada rachunkowość zarządczą w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie Przygotowując i realizując budowę lub rozbudowę hotelu, warto obserwować zmiany na rynku mogące mieć wpływ na funkcjonowanie powstającego obiektu. Mogą one zasugerować zmianę planów i uchronić przed porażką finansową Planując poważny projekt inwestycyjny, […]

Czytaj dalej


Testowanie concierge

Pewnie trudno w to uwierzyć, ale pierwszą concierge, jaką spotkałem w życiu, była Pani Woźna w liceum. Wprawdzie nie nosiła surduta uznawanego za tradycyjny element stroju concierge i nie miała złotych kluczy w klapie granatowego fartucha, ale miała za to Złote Serce. Nasza Pani Woźna nie tylko pośredniczyła w przekazywaniu różnych drobiazgów czy zeszytów, ale […]

Czytaj dalej


Prezentacje

Diamentowy „skrobak” Urządzenie do mikrodermabrazji diamentowej z funkcją masażu vacum oraz chromoterapii. Diamond peel pozwala przeprowadzić skuteczne i nieinwazyjne zabiegi na twarz i ciało. Mikrodermabrazja diamentowa z jednoczesnym zastosowaniem koloroterapii działa eksfoliacyjnie i jednocześnie rewitalizuje komórki skóry. Masaż vacum polepsza dodatkowo kondycję skóry i poprawia jej elastyczność oraz dotlenienie. „Żelazko” do cellulitu Wśród nowości wprowadzanych […]

Czytaj dalej


Sheraton obok Grandu

Najważniejsza obecnie hotelowa inwestycji Sopotu – Centrum Haffnera rośnie z każdym dniem. Projekt centrum obejmuje 6 inwestycji. Najważniejszą z nich jest pięciogwiazdkowy, pięciokondygnacyjny hotel Sheraton z 200 pokojami. Dzięki łagodnej zimie na przełomie lutego i marca kontynuowano prace na poziomie pierwszego piętra przyszłego hotelu. Harmonogram prac zakłada ukończenie budowy pod koniec 2008 roku. Całość inwestycji […]

Czytaj dalej