Wprowadzanie gastronomii do hotelu

Włodzimierz Błądek Autor jest architektem, współwłaścicielem pracowni Palladium Architekci – Błądek, Manikowski, specjalizującej się w projektowaniu obiektów hotelarskich We współczesnym hotelarstwie szczególnie ważną rolę pełnią zespoły gastronomiczne. Zadania tych często bardzo rozbudowanych kompleksów kuchni i dziennych oraz nocnych lokali nie ograniczają się jedynie do nakarmienia gości, ale również zapewnienia im rozrywki i spełniania funkcji promujących […]

Czytaj dalej


Mała czarna z…galanterią

Filiżanka małej czarnej przyciąga gości do lokali gastronomicznych, sprawia, że zostają przy stoliku na dłużej, nie poprzestając tylko na kawie. Pod jednym wszakże warunkiem: napój musi być dobry Rynek kawy w Polsce można podzielić na cztery segmenty: kawy ziarnistej, mielonej, rozpuszczalnej oraz cappuccino. Tak wynika z badań rynkowych i opinii producentów kawy, rynek zdominowany jest […]

Czytaj dalej


Z organizacjami na marginesie

W Polsce działają obecnie trzy organizacje, mające ambicje reprezentowania środowiska, czy raczej branży hotelarskiej na szczeblu centralnym. Wymieniając w kolejności rozpoczynania działalności. Są to: Polskie Zrzeszenie Hoteli, Polska Izba Hotelarska i Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego Wmarcowym i kwietniowym numerach „Hotelarza” z tego roku opublikowaliśmy rozmowy z osobami, stojącymi na czele organizacji grupujących hotelarzy, próbując przez […]

Czytaj dalej


Kąpielowy kombajn

Thalaxoterm to wszechstronne urządzenie pozwalające na wykonywanie kąpieli parowych, w naturalny sposób leczy celulit, detoksykuje, pomaga w wyszczuplaniu, likwidując lokalne otłuszczenia i wiele problemów skórnych m.in. atoniczność, suchość, oznaki starzenia, niedotlenienie oraz nadmierne wydzielanie łoju. Doskonale i kompleksowo regeneruje organizm. Urządzenie umożliwia przeprowadzanie następujących zabiegów: łaźnia turecka, chromoterapia, muzykoterapia, czy koktajle zdrowia, wykorzystujące mieszanki elementów […]

Czytaj dalej


Wiadoma rzecz: …Mazowsze

Rynek noclegowy regionu mazowieckiego, to w zasadzie dwa osobne rynki: stolicy i województwa. Chociaż ten drugi jest większy pod względem liczby obiektów noclegowych, to jednak znacznie uboższy w miejsca, no i ma znacznie gorsze wskaźniki ich wykorzystania Trudno nie nazwać Mazowsza z warszawską perełką w środku wschodzącym rynkiem noclegowym. Z kolei nazwanie nasyconego w pewnych […]

Czytaj dalej


Ręczniki z własnym logo

Firma Vossen, producent i dostawca wyrobów frotte wprowadził na rynek zestaw ręczników i dywaników łazienkowych, które charakteryzują się łatwością w utrzymaniu i długą żywotnością. Ręczniki i dywaniki hotelowe charakteryzują się gęstszym splotem, niższą nie zaciągającą się pętelką, podwójnym szwem i – co w wielu przypadkach istotne – pozwalają na gotowanie w trakcie prania. Oferta Vossen, […]

Czytaj dalej


„Potrząsacz” do ciała

Huber to urządzenie, przy pomocy którego możemy poznać fizyczne możliwości naszego organizmu i w sposób indywidulany zaprogramować trening. Możemy także szybko ocenić rezultaty ćwiczenia. Dzięki dwóm elementom: platformie oscylacyjnej i ruchomej kolumnie stworzone zostało niestabilne środowisko, w którym podczas treningu mierzona jest wydatkowana siła, co zostaje zobrazowane na interaktywnym ekranie. Wstępny pomiar zużywanej podczas ćwiczenia […]

Czytaj dalej


Sauna multi

Multi-sauna renomowanego producenta szwedzkiej firmy Tylö, to sauna sucha, mokra, parowa, czyli tylarium oraz kąpiel infrared w jednej kabinie. W multi-saunie można korzystać z poszczególnych form kąpieli oddzielnie, ale również można je łączyć np. saunę parową z kąpielą infrared. Firma Tylö zastosowała w urządzeniu promienniki, które umożliwiają skrócenie czasu nagrzewania sauny. Ponieważ efekt promieniowania podczerwonego […]

Czytaj dalej


Zarządzanie i usługi w obszarze kultury fizycznej i hotelarstwa. Teoria i praktyka

Podstawowym celem, jaki postawili sobie autorzy monografii jest przedstawienie w jednej publikacji wielu aspektów zarządzania i usług w obszarze kultury fizycznej i turystyki oraz hotelarstwa i gastronomii i chociaż w publikacji przeważają artykuły napisane w języku polskim, to można również znaleźć w niej rozdziały napisane w języku rosyjskim i angielskim. Książka nie jest podręcznikiem, ale […]

Czytaj dalej


Lexical Compendium. Tourism

Jest to kolejny tom z serii repetytoriów leksykalnych English for Specjal Purposes, który poświęcony jest słownictwu związanemu z szeroko pojętą turystyką. Publikacja zawiera zbiór ćwiczeń i zadań leksykalnych dla początkujących i średnio zaawansowanych, którzy pragną usystematyzować, utrwalić i powtórzyć słownictwo angielskie z zakresu turystyki. Kompendium składa się z 13 rozdziałów poświęconych odpowiednio zagadnienieniom turystyczno-podróżniczym, takim […]

Czytaj dalej