Hotele nocą…

„Jak Cię widzą, tak Cię piszą” – każdy zna to przysłowie. I faktycznie, niemal wszyscy skłonni jesteśmy ocenić hotel na podstawie pierwszego wrażenia. Wieczorem lub nocą dobre pierwsze wrażenie możemy uzyskać dzięki nie tyle efektownemu, co efektywnemu oświetleniu Prawidłowo dobrana hierarchia, poziom jasności i barwa światła pozwalają podkreślić silne strony architektury budynku, przy jednoczesnym ukryciu […]

Czytaj dalej


Hotel za 100 tys. puszek coli

Marta Kuniszyk Autorka jest doktorem nauk ekonomicznych, dyrektorem działu rozwoju w biurze zarządu Orbis SA. Wykłada rachunkowość zarządczą w Szkole Głównej Handlowej Każdego roku właścicieli zmienia co najmniej kilkanaście dużych i małych obiektów noclegowych. Jak dobrze przygotować się do takiej transakcji? Otóż metod wyceny wartości hoteli jest przynajmniej kilka Najpierw coś miłego dla osób, które […]

Czytaj dalej


Skąd przybywali prawdziwi komuniści

Jak to za komuny bywało… Powszechnie przyjęto, że najprawdziwsi z prawdziwych komunistów mieszkali zawsze w Związku Radzieckim. Przekonaniu temu odpór postawiła praktyka przyjmowania przez hotele zagranicznych delegacji. W czasach Polski Ludowej pobyt wszelkiego rodzaju VIP-ów w mieście „wyposażonym” w hotel spadał zazwyczaj na barki tegoż hotelu w sposób nagły i nieoczekiwany. Czy oficjalne delegacje krajowe […]

Czytaj dalej


Sztuka buduje hotele

Marzeniem każdego hotelarza jest sprawienie, że gość będzie się czuł w gościnie dobrze, że zachęcony nie tylko lokalizacją, wyśmienitą obsługą, rozkoszami podniebienia, wygodnym łóżkiem, ale i architekturą, wystrojem wnętrza, klimatem oraz nastrojem obiektu, poczuje jego magię i… będzie powracał Hoteli, w których właściciele szczególnie dbają o to, by wnętrza oprócz tego, że są czyste i […]

Czytaj dalej


Udane targi branży SPA & Wellness w Krakowie

Wsobotę 2 czerwca zakończyły się I Targi Wyposażenia, Usług i Obiektów Spa&Wellness w Krakowie. Swą ofertę zaprezentowało 60 wystawców, reprezentujących przede wszystkim szeroko pojmowaną branżę pielęgnacji ciała i urody oraz sektor hotelarsko-wypoczynkowy. Dobrym pomysłem organizatora okazał się tematyczny podział firm na część EquipSPA i BeautySPA, który ułatwiał zwiedzającym poruszanie się po targach i porównywanie ofert […]

Czytaj dalej


Hotele za Bugiem

Ukraiński rynek hotelowy jeszcze przed ogłoszeniem decyzji o wspólnej z Polską organizacji EURO 2012 uchodził za obiecujący dla rodzimych i zagranicznych inwestorów. Po decyzji UEFA jego atrakcyjność jeszcze wzrosła Wprawdzie baza noclegowa Ukrainy nie należy do najnowszych i nie oferuje najwyższego standardu usług, ale – po okresie zastoju – w ostatnich latach rozwija się pod […]

Czytaj dalej


Dariusz Tadeusz Zahorański

Szef kuchni hotelu Radisson SAS w Warszawie. Absolwent warszawskiego technikum gastronomicznego, który karierę zawodową rozpoczynał, pracując w dziale zaopatrzenia i administracji Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie. Pracę w hotelowej gastronomii rozpoczął w roku 1988 w Hotelu Polonia na stanowisku młodszego kucharza. Następnie, również jako młodszy kucharz, krótko, bo zdecydował się na wyjazd […]

Czytaj dalej


Wędrujący klub Jasia

Diageo Polska, producent i dystrybutor najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie, zakończył pierwszy etap Johnnie Walker Master of Bar Administration Prestige Club. Etap ten polegał na spotkaniach z barmanami w wybranych trzech miastach Polski. Część teoretyczna obejmowała sprawdzian umiejętności z zakresu produktów Diageo. Tegoroczne zjazdy miały także charakter eliminacji do zawodów Every Serve Perfect na […]

Czytaj dalej


Hotelowy marketing po nowemu

Pod koniec sierpnia 2007 ukaże się podręcznik „Marketing w hotelarstwie”, napisany przez Jacka Piastę, który zarówno jako autor, jak i ekspert jest związany z „Hotelarzem” od kilku lat. W roku 1996 Jacek Piasta wydał podręcznik „Marketing w hotelarstwie”. Przygotowywana obecnie do druku książka, chociaż nosi ten sam tytuł, nie jest wznowieniem wydania sprzed 11 lat. […]

Czytaj dalej


The Culinary World of Vienna International Hotels&Resorts

Album prezentujący przepisy kulinarne poszczególnych hoteli, wchodzących w skład sieci zarządzanej przez Vienna International Hotelmanagement nie jest pierwszym i pewnie nie ostatnim wydawnictwem tego typu w Polsce i na świecie. Biorąc pod uwagę format i objętość, jest za to z pewnością jednym z obszerniejszych. I to nie tylko ze względu na swą pięciojęzyczność (przepisy prezentowane […]

Czytaj dalej