Monografia powstała z potrzeby poszerzenia i pogłębienia aksjologicznej refleksji nad turystyką i podróżowaniem. Mimo filozoficznej terminologii warta przynajmniej przejrzenia przez organizatorów i animatorów turystyki. Praca jest efektem i zbiorem rozmaitych punktów widzenia, wywodzących się ze zróżnicowanych środowisk intelektualnych, dostrzegających w aktywności turystycznej możliwości wzbogacania życia jednostkowego społecznego pod względem m.in. poznawczym, estetycznym, moralnym, ludycznym, zdrowotnym, […]
07/2007
07/2007
Leksykon sztuki kulinarnej. Międzynarodowa kuchnia hotelowa i restauracyjna
Klasyka literatury gastronomicznej. Młodzi kucharze mogą ją chyba nawet traktować jak… beletrystykę, bo nazwy wielu potraw brzmiących po polsku dość swojsko podane zostały jeszcze w kilku innych językach. Książka, mimo że ma w tytule leksykon, jest nie tylko zbiorem pół tysiąca przepisów ale zawiera również informacje o poszczególnych, składnikach dań oraz prezentuje, jak można je […]
Marcin Bała
Szef kuchni hotelu AMAX, oraz restauracji Sielawa, Lady Mary, űagiel i Pod Złamanym Pagajem w Mikołajkach. Jest absolwentem technikum gastronomicznego w Olsztynie. Karierę zawodową rozpoczynał w 1995 roku w olsztyńskim hotelu Park jako kucharz. W 1997 roku zaczął pracę także jako kucharz w nowo otwartym hotelu – restauracji Villa Pallas, gdzie po roku został zastępcą […]
Sandacz z tagliatelle w sosie kurkowo-rakowym
Składniki (1 porcja): filet z sandacza 150 g marynata: sok z cytryny, koper, sól, pieprz, cebula 20 g makaron tagliatelle 100 g kurki świeże 60 g szyjki rakowe 40 g wino białe, wytrawne 50 g śmietana 60 g sałata kolorowa natka pietruszki masło 20 g Sposób przygoowania Rybę zamarynować na ok. 1,5 godziny. Makaron ugotować […]
Po EURO stolica chce sięgnąć po EXPO 2020
Prawo i Sprawiedliwość chce, by w stolicy powstała Warszawska Lokalna Organizacja Turystyczna. Chcą, by miasto kandydowało do organizacji wystawy światowej Expo w 2020 roku. Stołeczna LOT miałaby skupiać przedsiębiorców, np. hotelarzy i restauratorów, i koordynować ich działania. Organizacja miałaby też wspierać rozwój turystyczny miasta, zajmować się promocją i tworzeniem planów rozwoju. Gdyby Warszawie udało się […]
Z wielkopolską gościnnością
Tadeusz Tulibacki Ekspert hotelarski, wykładowca akademicki Gnieźnieńska rodzina Pietraków jest jednym z najlepszych przykładów odrodzenia w Polsce wielopokoleniowego hotelarstwa rodzinnego Mimo że polskie hotelarstwo rozwijało się równolegle z hotelarstwem europejskim, nie może pochwalić się dziś równie bogatymi tradycjami rodzinnymi, jak w krajach Europy Zachodniej. Po części jest to winą zaborów i braku własnej państwowości […]
Z kategorią w szyldzie
Na początku lipca 2007 roku w Polsce było niemal 2170 skategoryzowanych obiektów noclegowych, czyli takich, które jako elementu nazwy mogą używać nazw rodzajowych zastrzeżonych w ustawie o usługach turystycznych z sierpnia 1997 roku takich jak: hotel, motel, pensjonat, dom wycieczkowy, schronisko młodzieżowe, czy kemping. Biorąc jednak pod uwagę, że kategoryzacja obiektów noclegowych w Polsce jest […]
Zespoły wielofunkcyjne w hotelach
Sławomir Manikowski Autor jest architektem, współwłaścicielem pracowni Palladium Architekci Błądek, Manikowski W ostatnich latach obserwujemy bardzo dynamiczny rozwój wszystkich dziedzin życia naukowego, społecznego i gospodarczego. Niezbędna w każdym zawodzie staje się potrzeba dokształcania i podnoszenia swoich kwalifikacji. Narzuca to konieczność stworzenia odpowiedniej bazy dla różnego rodzaju szkoleń, zjazdów i konferencji, będących miejscem wymiany myśli i […]
Diament w centrum Opola
Spółka Diament, właściciel sieci hoteli, chce zbudować kolejny obiekt w Opolu. Firma zainteresowana jest terenem na skrzyżowaniu ulic Reymonta i Ozimskiej, na którym chce postawić kilkupiętrowy hotel z podziemnym parkingiem. Na przełomie lipca i sierpnia ma zostać ogłoszony przetarg na ten teren.
„Okrągła” kategoryzacja Hotelu Grot
Ostatniego dnia czerwca Hotel Grot w Malborku, który okazał się 1500. skategoryzowanym hotelem w Polsce, otrzymał z rąk przedstawicieli redakcji i wydawnictwa PWS ProMedia, pamiątkowy dyplom Hotelarza i powołanej z inicjatywy miesięcznika Gildii Skategoryzowanych Obiektów Noclegowych. Hotel otrzymał również prezent ufundowany przez firmę Polor – wielofunkcyjny wózek do pełnej obsługi hotelowej. – Jestem zaskoczony i […]