Piłkarze podsycili zainteresowanie

Piotr Gowinautor jest doradcą ds. rynku ukraińskiego, rzecznikiem Polsko – UkraińskiejIzby Gospodarczej Kijów i reszta kraju Rozbudowa bazy hotelowo-turystycznej wymaga czasu, poważnego zaangażowania inwestycyjnego, skoncentrowania przedsięwzięć organizacyjnych, a także pozyskania partnerów inwestycji. Po wygraniu konkursu na organizację Piłkarskich Mistrzostw Europy w roku 2012, daje się zaobserwować znaczne przyspieszenie może nie tyle samych inwestycji, co zainteresowania […]

Czytaj dalej


Hostele inaczej

Według ofert hoteli na portalu HostelWorld.com, który jest najważniejszym portalem rezerwacyjnym na świecie dla tej kategorii obiektów, na początku listopada w Polsce funkcjonowało 115 hosteli, z czego 72 (63 proc.) w Krakowie. Warszawa ma ich 14, zaś Wrocław 10. Nawet biorąc pod uwagę fakt, że w Polsce funkcjonuje kilkadziesiąt obiektów nazywających się hostelami a nie […]

Czytaj dalej


Moda na design

Polska architektura hotelowa pozostawia wiele do życzenia. Zazwyczaj spotykamy albo obiekty utrzymane w stylistyce polskiej tradycji dworkowo-pałacowej, albo formy zbliżone do bloków mieszkalnych okraszone co najwyżej postmodernistycznym detalem Chociaż design hotele nie są na świecie zjawiskiem ani nowym, ani niecodziennym, to w naszym kraju dominują hotele w stylu „bez stylu” lub nawiązującym do tradycji dworkowej. […]

Czytaj dalej


Kawał tradycji w jednej osadzie

Dworek nad Łąkami w Kiermusach to nie hotel.To spotkanie z historią, z kulturą, sztuką i obyczajowością Polski szlacheckiej i chłopskiej, na tle nadnarwiańskiej przyrody Lokalizacja, lokalizacja, lokalizacja… powiedział kiedyś twórca najbardziej bodaj znanej marki hotelowej – Conrad Hilton. Historycy i biografowie nie przytaczają zazwyczaj tego, co powiedział dalej. Według wielu teoretyków hotelarstwa najprawdopodobniej nie powiedział […]

Czytaj dalej


Rachunkowość a kierowanie hotelem

Marta Kuniszyk Autorka jest doktorem nauk ekonomicznych, członkiem zarządu, dyrektorem ds. finansowych w spółce Orbis Travel. Wykłada również w Szkole Głównej Handlowej Rachunkowość zarządcza, to proces identyfikacji, pomiaru, analizy, przygotowywania i prezentowania informacji wykorzystywanych przez zarządzających do planowania, oceny i kontroli działalności hotelu lub innej firmy Dokładnie trzy lata temu Hotelarz opublikował pierwszy materiał dr […]

Czytaj dalej


Recepcjonista, czy gospodarz

Sylwia Bortniak Autorka jest socjologiem, reprezentuje firmę Concierge Polska Recepcjoniści dużych obiektów sieciowych zawsze mogą liczyć na pomoc kolegów. W mniejszych hotelach osoba zatrudniona na tym stanowisku musi być o wiele bardziej wszechstronna, bo jest nie tylko „wizytówką”, ale często jedynym pracownikiem znajdującym się w danym obiekcie Ponad 80 proc. działających w Polsce hoteli, to […]

Czytaj dalej


Obiad bardzo oficjalny

Można powiedzieć, że wspólne spożywanie posiłków to zwyczaj celebrowany, odkąd istnieje cywilizacja. Takie „grupowe” zasiadanie przy stole zawsze zbliża ludzi, sprzyja nawiązywaniu kontaktów, a więc jest niezbędnym elementem również w pracy każdego hotelarza Przyjęcia na siedząco mają w naszym kraju bogatą tradycję. Już w średniowieczu powstawały utwory, nierzadko w sposób satyryczny opisujące ówczesną etykietę zasiadania […]

Czytaj dalej


Człowiek orkiestra, czyli zarządca

Krzysztof Czekaj Autor jest licencjonowanym zarządcą nieruchomości z firmy Partner Consulting, współpracuje m.in. z grupą DSV. Jako rzeczoznawca majątkowy wyceniał m.in. wartość obiektów przeznaczonych na działalność hotelarską i gastronomiczną O ile już samo zarządzanie nieruchomością wydaje się – szczególnie w gąszczu zmieniających się przepisów – sztuką, o tyle sprawne i efektywne zarządzanie nieruchomością hotelową może […]

Czytaj dalej


Krakowscy hotelarze Drogą Pienińską

Członkowie i sympatycy hotelarstwa skupieni w i wokół Małopolskiej Izby Hotelarskiej „Gremium” 28 września wzięli udział w II Memoriale ku czci śp. Zbigniewa Chojnackiego, zasłużonego krakowskiego hotelarza. W ubiegłym roku „piesza” trasa memoriału wiodła przez tatrzańskie szczyty. Trasa tegorocznej edycji memoriału, zorganizowanego w polskich i słowackich Pieninach, wiodła ze Szczawnicy przez Leśną do Czerwonego Klasztoru […]

Czytaj dalej


Dyletant ale tani

„W hotelarstwie generalnie panuje zasada jak w medycynie „wszyscy znają się na leczeniu” i oczywiście na gotowaniu, sprzątaniu itd… hotel to przecież tylko większy dom”, napisał w odpowiedzi na listopadową sondę Hotelarza jeden z Czytelników. Trudno się w tym nie doszukać racji, bo z jednej strony wiemy, że większość mniejszych obiektów noclegowych buduje się według […]

Czytaj dalej