Recepcjonista, czy gospodarz

Sylwia Bortniak Autorka jest socjologiem, reprezentuje firmę Concierge Polska Recepcjoniści dużych obiektów sieciowych zawsze mogą liczyć na pomoc kolegów. W mniejszych hotelach osoba zatrudniona na tym stanowisku musi być o wiele bardziej wszechstronna, bo jest nie tylko „wizytówką”, ale często jedynym pracownikiem znajdującym się w danym obiekcie Ponad 80 proc. działających w Polsce hoteli, to […]

Czytaj dalej


Obiad bardzo oficjalny

Można powiedzieć, że wspólne spożywanie posiłków to zwyczaj celebrowany, odkąd istnieje cywilizacja. Takie „grupowe” zasiadanie przy stole zawsze zbliża ludzi, sprzyja nawiązywaniu kontaktów, a więc jest niezbędnym elementem również w pracy każdego hotelarza Przyjęcia na siedząco mają w naszym kraju bogatą tradycję. Już w średniowieczu powstawały utwory, nierzadko w sposób satyryczny opisujące ówczesną etykietę zasiadania […]

Czytaj dalej


Człowiek orkiestra, czyli zarządca

Krzysztof Czekaj Autor jest licencjonowanym zarządcą nieruchomości z firmy Partner Consulting, współpracuje m.in. z grupą DSV. Jako rzeczoznawca majątkowy wyceniał m.in. wartość obiektów przeznaczonych na działalność hotelarską i gastronomiczną O ile już samo zarządzanie nieruchomością wydaje się – szczególnie w gąszczu zmieniających się przepisów – sztuką, o tyle sprawne i efektywne zarządzanie nieruchomością hotelową może […]

Czytaj dalej


Krakowscy hotelarze Drogą Pienińską

Członkowie i sympatycy hotelarstwa skupieni w i wokół Małopolskiej Izby Hotelarskiej „Gremium” 28 września wzięli udział w II Memoriale ku czci śp. Zbigniewa Chojnackiego, zasłużonego krakowskiego hotelarza. W ubiegłym roku „piesza” trasa memoriału wiodła przez tatrzańskie szczyty. Trasa tegorocznej edycji memoriału, zorganizowanego w polskich i słowackich Pieninach, wiodła ze Szczawnicy przez Leśną do Czerwonego Klasztoru […]

Czytaj dalej


Dyletant ale tani

„W hotelarstwie generalnie panuje zasada jak w medycynie „wszyscy znają się na leczeniu” i oczywiście na gotowaniu, sprzątaniu itd… hotel to przecież tylko większy dom”, napisał w odpowiedzi na listopadową sondę Hotelarza jeden z Czytelników. Trudno się w tym nie doszukać racji, bo z jednej strony wiemy, że większość mniejszych obiektów noclegowych buduje się według […]

Czytaj dalej


Czas na andrzejkowe imprezy

Andrzejki obchodzone są w Polsce w noc z 29 na 30 listopada, czyli w wigilię dnia św. Andrzeja. Jest to wieczór wyjątkowy, gdyż zgodnie z tradycją święty ten uchyla rąbka tajemnicy wszystkim pragnącym poznać, jaka przyszłość ich czekaÉ My znamy przyszłość hotelarzy – w tym dniu organizują imprezy andrzejkowe Wieczór andrzejkowy to dobra okazja, by […]

Czytaj dalej


Sympozjum i SPA

Krakowski pięciogwiazdkowy hotel Sympozjum wzbogacił się o centrum SPA. Oferujące swe usługi jako Kryształowe SPA centrum zdrowia i urody ma powierzchnię 300 m2 i wyposażone jest m.in. w gabinety masażu tureckiego, sauny: błotną, parową i suchą oraz siłownię. Hotel oferuje 69 luksusowych pokoi dwuosobowych, 2 pokoje dla osób niepełnosprawnych, 6 eleganckich apartamentów dwupokojowych oraz 3 […]

Czytaj dalej


Zarządzanie nieruchomościami w Akademii Inwestycji Hotelarskich

W budynku Dominanty Praskiej, siedzibie wydawnictwa ProMedia i redakcji Hotelarza odbyło się pierwsze spotkanie w ramach trzeciej edycji Akademii Inwestycji Hotelarskich organizowanej przez redakcję magazynu Hotelarz i Instytut Gościnności Hotelarza. W kilkugodzinnym bloku wykładów poświęconych Uruchomieniu i optymalizacji działalności hotelu wzięło udział ponad dwudziestu właścicieli hoteli, hotelarzy, oraz osób chcących zainwestować na rynku hotelarskim. Uczestnicy […]

Czytaj dalej


Warszawskie hotele bardziej „w cenie”

Średnia cena, którą można uzyskać ze sprzedaży jednego luksusowego pokoju hotelowego w Warszawie wzrosła o 9 proc., wynika ze wstępnych danych Hotel Valuation Services. Za jeden pokój w „statystycznym” hotelu stolicy Polski można obecnie otrzymać 106,5 tys. euro. Przed rokiem było to 104,5 tys. euro, jednak w rekordowym 2000 r. aż 150,8 tys. euro. Pierwsze […]

Czytaj dalej