Hotel Turówka nocą

Przy wyborze rozwiązania oświetleniowego trzeba zwrócić uwagę na nak zwiany całkowity koszt posiadania, na który poza ceną zakupu wpływa koszt zużytej energii elektrycznej, żywotność lamp, a nawet koszt ich wymiany i utylizacji po zużyciu 1. Przykład oświetlenia akcentowego – gra światła i cienia podkreśla rytm elewacji budynku. Dodatkowe akcenty tworzą latarnie oświetlające podjazd. Projektant zadbał, […]

Czytaj dalej


Jeśli lokata, to na krótko

Ewa Bednarz, Autorka jest dziennikarzem ekonomicznym i ekspertem zajmującym się tematyką finansową. Publikuje m.in. w Gazecie Prawnej i Newsweek Polska. Jest również redaktorem naczelnym czasopism Antyki i Modern Art Dla firm, które dysponują niewielkimi nawet nadwyżkami pieniężnymi, pewnym rozwiązaniem wydaje się założenie lokaty. Jednak po ostatnich podwyżkach stóp procentowych depozyty niewiele zyskały na atrakcyjności. Wciąż […]

Czytaj dalej


Euro na turystykę na obszarach wiejskich

Jan Kordasiewicz Autor jest wspólnikiem w Kancelarii Doradztwa Gospodarczego Cieślak & Kordasiewicz. Specjalizuje się w obsłudze przedsiębiorstw w zakresie pozyskiwania dofinansowania zewnętrznego, ze szczególnym uwzględnieniem sektora turystycznego oraz sportowo – rekreacyjnego Z funduszy unijnych pochodzących z Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich wsparcie finansowe mogą otrzymać m.in. przedsiębiorcy, którzy inwestują w rozwój bazy […]

Czytaj dalej


Współpraca z hotelami z perspektywy organizatora

Monika Błasikiewicz- -Tormanowska Autorka jest współwłaścicielem agencji Public Relations BIS. Wcześniej m.in. dyrektor ds. obsługi klientów w międzynarodowej agencji PR, dyrektor marketingu w firmie IT, dyrektor promocji zewnętrznej w telewizji TVN Jednym z większych klientów hoteli, szczególnie tych, które w swej ofercie mają organizację imprez o charakterze szkoleniowo-konferencyjnym oraz bankietów, balów czy przyjęć firmowych są […]

Czytaj dalej


Rachunkowość a kierowanie hotelem

Marta Kuniszyk Autorka jest doktorem nauk ekonomicznych, członkiem zarządu, dyrektorem ds. finansowych w spółce Orbis Travel. Wykłada również w Szkole Głównej Handlowej Rachunkowość zarządcza, to proces identyfikacji, pomiaru, analizy, przygotowywania i prezentowania informacji wykorzystywanych przez zarządzających do planowania, oceny i kontroli działalności hotelu lub innej firmy Dokładnie trzy lata temu Hotelarz opublikował pierwszy materiał dr […]

Czytaj dalej


Recepcjonista, czy gospodarz

Sylwia Bortniak Autorka jest socjologiem, reprezentuje firmę Concierge Polska Recepcjoniści dużych obiektów sieciowych zawsze mogą liczyć na pomoc kolegów. W mniejszych hotelach osoba zatrudniona na tym stanowisku musi być o wiele bardziej wszechstronna, bo jest nie tylko „wizytówką”, ale często jedynym pracownikiem znajdującym się w danym obiekcie Ponad 80 proc. działających w Polsce hoteli, to […]

Czytaj dalej


Obiad bardzo oficjalny

Można powiedzieć, że wspólne spożywanie posiłków to zwyczaj celebrowany, odkąd istnieje cywilizacja. Takie „grupowe” zasiadanie przy stole zawsze zbliża ludzi, sprzyja nawiązywaniu kontaktów, a więc jest niezbędnym elementem również w pracy każdego hotelarza Przyjęcia na siedząco mają w naszym kraju bogatą tradycję. Już w średniowieczu powstawały utwory, nierzadko w sposób satyryczny opisujące ówczesną etykietę zasiadania […]

Czytaj dalej


VAT na gastronomię bliżej 22 proc.

Unijna rada ministrów finansów, która odbyła się w połowie listopada nie osiągnęła porozumienia w sprawie dalszego stosowania obniżonych stawek VAT na niektóre towary i usługi. Oznacza to, że zgodnie z warunkami wynegocjowanymi w traktacie akcesyjnym, VAT od usług gastronomicznych wzrośnie z dniem 1 stycznia 2008 roku z obecnych 7 do 22 proc. Jdnak szansa na […]

Czytaj dalej


Prudential bliżej pięciu gwiazdek

Trwa kolejny etap remontu 17-kondygnacyjnego wieżowca na rogu ulicy Świętokrzyskiej i Placu Powstańców Warszawy w warszawskim Śródmieściu. Obecny właściciel wybudowanego w latach 1931-34 budynku, Polimex-Mostostal Siedlce, zamierza w nim urządzić ekskluzywny obiekt noclegowy – na niższych piętrach mieściłby się hotel (najprawdopodobniej pięciogwiazdkowy), zaś na wyższych apartamenty. Obiekt, którego modernizacja i wyposażenie ma kosztować około 120 […]

Czytaj dalej


… a motel obok

Niespełna 200 metrów od Hotelu Pałac Tarnowskich, przy ulicy Kuźnia powstaje motel z lokalem gastronomicznym, którego inwestorem jest ostrowiecka spółka ADBA. Obiekt, którego ukończenie planowane jest na przyszły rok, będzie oferował ponad 40 miejsc noclegowych i dużą salę gastronomiczną. Skromna do niedawna, bo składająca się przede wszystkim z trzygwiazdkowego hotelu Gromada, który oferuje 207 łóżek, […]

Czytaj dalej