Jak karmić dziennikarzy… mięsem

Na łamach Hotelarza wiele razy poruszaliśmy problematykę Public Relations, przedstawiając takie działania jako bardziej efektywną od reklamy, a przy tym najtańszą formę komunikacji marketingowej. Najprostszym zaś i najtańszym narzędziem PR jest informacja prasowa Hotele, czy szerzej obiekty noclegowe, dysponują zwykle dość ograniczonym budżetem promocyjnym. Większe wydatki towarzyszą zazwyczaj wejściu obiektu na rynek lub zaistnieniu ponownemu […]

Czytaj dalej


Dofinansowanie unijne Polski Południowo – Zachodniej

Rozpoczynamy cykl dotyczący pozyskania pomocy unijnej przeznaczonej dla przedsiębiorstw prowadzących działalność w obszarze turystyki, udzielanej w ramach 16 Regionalnych Programów Operacyjnych wdrażanych w Polsce w latach 2007-2013. Dziś o dofinansowaniu czterech południowych województw – dolnośląskiego, opolskiego, śląskiego i małopolskiego W nadchodzącym okresie programowania zastosowana została nowa systematyka wdrażania programów unijnych, kierowanych do poszczególnych regionów. Zgodnie […]

Czytaj dalej


Odpowiedzialni za piętra i pokoje

W grudniowym Hotelarzu zastanawialiśmy się nad istotą pracy oraz predyspozycjami, jakimi powinni się charakteryzować pracownicy służby pięter w obiektach noclegowych. W tym materiale przedstawiamy zadania i miejsce służby pięter w schemacie organizacji pracy hotelu Pewien starszy hotelarz powiedział mi przy okazji zbierania informacji do tego materiału, że termin służba pięter zastąpił powszechnie używane jeszcze latach […]

Czytaj dalej


Sprawdzian z gastronomii

Styczeń to dla wszystkich studentów tradycyjny okres rozpoczęcia sesji egzaminacyjnej. űeby wszyscy moi Czytelnicy nie czuli się gorsi, a wielu z nich przypomniało sobie studenckie lata, zamiast kolejnego materiału postanowiłam, jak co jakiś czas, przeprowadzić mały egzamin W grudniowym numerze Hotelarza przedstawiłam wskaźnik RevPASH, który jest gastronomicznym odpowiednikiem znanego wszystkim hotelarzom wskaźnika RevPAR. RevPAR (inaczej […]

Czytaj dalej


Targi? Tak ale…

Tematem styczniowej sondy redakcyjnej Hotelarza jest udział obiektów noclegowych w imprezach targowych. Przełom roku to zwykle ostateczna pora planowania działań marketingowych i promocyjnych na najbliższe dwanaście miesięcy. Jednym z elementów tych działań jest udział w imprezach targowych. Na pierwszy rzut oka okazji jest dużo, bo tylko w samym kraju imprez na szczeblu ogólnopolskim i regionalnym […]

Czytaj dalej


Bardzo mały „art-obiekt”

W grudniu 2007 roku pierwszych gości przyjął otwarty w Sopocie przy ulicy Rzemieślniczej 42 mały obiekt noclegowy – arthotel Lalala. Każdy z zaledwie siedmiu pokoi obiektu ma zupełnie inny wystrój, ponieważ każdy został zaprojektowany przez młodych artystów – studentów i absolwentów Akademii Sztuk Pięknych. Zastosowano tu nietypowe kolory oraz wzory na ścianach. W jednym z […]

Czytaj dalej


Qubus z CEFARM-u

Trzynasty już obiekt sieci Qubus Hotel powstanie w Gdańsku przy ulicy Chmielnej. Wstępne prace adaptujące dawny budynek CEFARM-u na czterogwiazdkowy hotel ruszyły już w zeszłym roku. Nowy obiekt powinien przyjąć pierwszych gości w lecie 2009 roku. Będzie to już drugi, po katowickim Qubus Hotel Prestige, obiekt, którego operatorem zostanie Qubus Hotele Management z Wrocławia. Właścicielem […]

Czytaj dalej


SPA Dr Irena Eris z certyfikatem

Hotele SPA Dr Irena Eris – Wzgórza Dylewskie oraz Krynica Zdrój – jako pierwsze i jedyne w Polsce otrzymały prestiżowy certyfikat jakości Premium Quality od Niemieckiego Stowarzyszenia Wellness – Deutscher Wellness Verband. Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie uzyskał jeden z najlepszych wyników w historii ok. 200 audytów przeprowadzonych do tej pory przez Niemieckie […]

Czytaj dalej


Plany wobec Grandu

Są już znane pierwsze plany spółki Likus Hotele&Restauracje, która na początku grudnia kupiła od Orbisu łódzki Grand Hotel (Hotelarz 12/2007). W Grandzie powstanie basen, który prawdopodobnie zostanie ulokowany na obecnym dziedzińcu, który przykryty zostanie szklanym dachem. Znajdująca się w budynku scena Teatru 7.15, posłuży najprawdopodobniej jako sala konferencyjna. Inwestor chce zwiększyć ilość pokoi w hotelu […]

Czytaj dalej


Ósmy Campanile w Łodzi

Z początkiem lutego pierwszych gości przyjmie dwugwiazdkowy hotel Campanile zlokalizowany w centrum Łodzi. Stojący opodal Galerii Łódzkiej przy al. Piłsudskiego 27 hotel dysponuje doskonałą lokalizacją. Obiekt ma 104 pokoje, salę konferencyjną z tarasem, barek i restaurację. Budynek zaprojektowany na planie litery „L” posiada skromną, utrzymaną w różnych odcieniach beżu elewację nawiązującą do architektury łódzkich kamienic. […]

Czytaj dalej