Odpowiedzialni za piętra i pokoje

W grudniowym Hotelarzu zastanawialiśmy się nad istotą pracy oraz predyspozycjami, jakimi powinni się charakteryzować pracownicy służby pięter w obiektach noclegowych. W tym materiale przedstawiamy zadania i miejsce służby pięter w schemacie organizacji pracy hotelu Pewien starszy hotelarz powiedział mi przy okazji zbierania informacji do tego materiału, że termin służba pięter zastąpił powszechnie używane jeszcze latach […]

Czytaj dalej


Sprawdzian z gastronomii

Styczeń to dla wszystkich studentów tradycyjny okres rozpoczęcia sesji egzaminacyjnej. űeby wszyscy moi Czytelnicy nie czuli się gorsi, a wielu z nich przypomniało sobie studenckie lata, zamiast kolejnego materiału postanowiłam, jak co jakiś czas, przeprowadzić mały egzamin W grudniowym numerze Hotelarza przedstawiłam wskaźnik RevPASH, który jest gastronomicznym odpowiednikiem znanego wszystkim hotelarzom wskaźnika RevPAR. RevPAR (inaczej […]

Czytaj dalej


Summary

Development not without brakes Poland’s hotel market is growing, but there seems no reason for overstated optimism. Factors that would help from now on in speeding up this development are: classifying and assessing the potentials of the current accommodation database, increasing the training levels for managers, supportive measures from the regional and national authorities on […]

Czytaj dalej


Światło też buduje hotel

Podstawowym zadaniem hotelu jest stworzenie gościowi poczucia, że przebywa w domu, w miejscu przyjaznym i gościnnym, którego atmosfera jest w stanie zapewnić dobre samopoczucie. Klimat i nastrój hotelu powinny zachęcać do ponownej wizyty. Kluczową rolę w budowaniu tego wizerunku spełnia oświetlenie O atrakcyjności hotelu stanowi przede wszystkim wizerunek recepcji, lobby, pokoju i łazienki oraz restauracji […]

Czytaj dalej


Ósmy Campanile w Łodzi

Z początkiem lutego pierwszych gości przyjmie dwugwiazdkowy hotel Campanile zlokalizowany w centrum Łodzi. Stojący opodal Galerii Łódzkiej przy al. Piłsudskiego 27 hotel dysponuje doskonałą lokalizacją. Obiekt ma 104 pokoje, salę konferencyjną z tarasem, barek i restaurację. Budynek zaprojektowany na planie litery „L” posiada skromną, utrzymaną w różnych odcieniach beżu elewację nawiązującą do architektury łódzkich kamienic. […]

Czytaj dalej


Balt Tur sprzedaje hotele

Sopockie hotele Opera i najprawdopodobniej Miramar (wymiennie z Miramar mówi się też o hotelu Europa) wystawiła na sprzedaż spółka Balt Tur Hotele i Turystyka należąca do Henryka Piękosia. Jako powód sprzedaży nieoficjalnie wymieniana jest m.in. chęć zdobycia środków na dalsze inwestycje oraz rozbudowę zakupionego jesienią przez Piękosia Pałacu Wiejce. Jest to położony w województwie lubuskim, […]

Czytaj dalej


Pierwsza „dziesiątka” PPH&R

W 2008 roku hotelowa grupa marketingowa „Polish Prestige Hotels & Resorts” obchodzi swoje 10 – lecie. Od 10 lat programowi marketingowemu „Polish Prestige Hotels& Resorts” przyświeca idea umacniania roli polskich hoteli w oparciu o najwyższą jakość świadczonych usług i różnorodność oferty. Program kieruje się dewizą: „przyjedziesz, polubisz, powrócisz”, a hotele należące do PPH&R starają się […]

Czytaj dalej


Triton zrezygnował z projektu Malta

Triton Development odstąpił od finalizacji umowy zakupu działki o powierzchni 6,8 ha, zlokalizowanej przy jeziorze Malta w Poznaniu. Tłumaczy to nieopłacalnością przedsięwzięcia. Zgodnie ze wstępnym porozumieniem, podpisanym w lipcu ub. r., giełdowa firma miała zapłacić za grunty 40,9 mln zł. Chciała na nich wybudować kompleks, składający się z hotelu, hali sportowej i apartamentów mieszkalnych w […]

Czytaj dalej


Pałac nie na sprzedaż

XIX-wieczny zespół pałacowy w Chrobrzu w województwie świętokrzyskim nie zmieni właściciela. Uchwałę o sprzedaży budowli, podjętą w listopadzie przez radę powiatu w Pińczowie, unieważnił – jako sprzeczną z prawem – wojewoda świętokrzyski. W kwietniu ubiegłego roku wojewoda świętokrzyski przekazał chroberski pałac i 50 ha gruntów – mienie Skarbu Państwa – powiatowi pińczowskiemu na jego potrzeby, […]

Czytaj dalej


Park Inn w Krakowie

„Trzy i pół” gwiazdkowy Hotel Park Inn (marki należącej do Rezidor SAS) o oryginalnej i nowoczesnej architekturze powstaje w bezpośrednim sąsiedztwie planowanego Centrum Kongresowego przy Rondzie Grunwaldzkim w centrum Krakowa. Koncepcja architektoniczna budynku o oryginalnej bryle i aluminiowo-szklanej elewacji zrobionej z klockowej mozaiki, powstała w krakowskiej pracowni Ovotz Design Lab we współpracy z GD&K Consulting […]

Czytaj dalej