„Dobry marketing, dobry personel”… dobre szkolenie

W czwartek 5 czerwca w siedzibie redakcji „Hotelarza” na warszawskiej Pradze odbyło się szkolenie „Dobry marketing, dobry personel”. Prowadzony w ramach Akademii Hotelarza cykl skierowany jest do właścicieli hoteli, dyrektorów oraz menedżerów odpowiadających za sprzedaż i marketing obiektów noclegowych. W całodniowym szkoleniu uczestniczyło 26 osób, reprezentujących hotele m.in. z Gdańska, Krakowa, Warszawy oraz województw: łódzkiego, […]

Czytaj dalej


Pomysł na gastronomię

Atrakcyjna, dobrze przemyślana i oferująca smaczną kuchnię hotelowa restauracja to nie tylko źródło dodatkowych przychodów. To także wizytówka obiektu, która – jeśli jest dobrze prowadzona – jest w stanie zapewnić długofalową i skuteczną promocję Część hotelarzy, szczególnie starszej daty, uważa, że gastronomia jest w hotelu niepotrzebna. űe to zbędny kłopot i z dodatkową robotą papierkową, […]

Czytaj dalej


Pomagamy w edukacji rynku SPA w Polsce

– mówi Urszula Patrzała, prezes Thalgo Poland, ekspert SPA Thalgo jest firmą, która od początku swej działalności, od roku 1964 konsekwentnie oparła najpierw swe produkty, a potem filozofię na roślinach morskich, a dokładniej na mikronizacji alg. Kiedy Thalgo zainteresowało się rynkiem SPA? A może powinienem zadać inne pytanie: od kiedy istnieje rynek usług SPA? Czterdzieści […]

Czytaj dalej


Szczęśliwy hotel Bristol

Otworzony w roku 1901 hotel Bristol, a właściwie Le Royal Meridien Bristol Warszawa jest najstarszym funkcjonującym w Warszawie obiektem hotelowym. Chociaż przetrwał w stanie niemal nienaruszonym dwie wojny światowe, to zanosiło się, że dokona żywota jako gmach mieszczący bibliotekę. Jednak i wówczas nie opuściło go szczęście Niemal już od chwili swego otwarcia w dniu 19 […]

Czytaj dalej


Atmosferę tworzy kadra

Sylwia Bortniak Autorka jest socjologiem, reprezentuje firmę Concierge Polska Na atmosferę, czy raczej wyczuwalną przez gości aurę hotelu ma wpływ wiele czynników. Niezależnie od rodzaju obiektu, jego standardu, architektury, wyposażenia wnętrz czy jakości serwowanej kuchni wpływa na nią w sposób decydujący czynnik ludzki Kontynuujemy przerwane w poprzednim numerze „Hotelarza” rozważania dotyczące znaczenia dla gości klimatu […]

Czytaj dalej


Fundusze UE mogą pomóc Polsce centralnej

Jan Kordasiewicz Autor jest wspólnikiem w Kancelarii Doradztwa Gospodarczego Cieślak & Kordasiewicz. Specjalizuje się w obsłudze przedsiębiorstw w zakresie pozyskiwania dofinansowania zewnętrznego, ze szczególnym uwzględnieniem sektora turystycznego oraz sportowo – rekreacyjnego Fundusze Unii Europejskiej pozwalają na pozyskanie środków finansowych na rozwój lub rozpoczęcie działalności w sektorze usług turystycznych lub noclegowych. W tym miesiącu przedstawiamy warunki, […]

Czytaj dalej


Zimno dla zdrowia i urody

Chociaż wprowadzenie w roku 1978 krioterapii do profilaktyki leczenia całego ciała przypisuje się Japończykowi Toshiro Yamanchiemu, to historia leczniczego stosowania zimna sięga czasów starożytnego Egiptu, czyli około 2,5 tys. lat p.n.e. W Polsce prekursorką zastosowania krioterapii jako środka pomagającego utrzymać zdrowie i urodę była Aleksandra de Pernet, pochodząca z Francji żona polskiego i francuskiego generała […]

Czytaj dalej


Finanse nie tylko dla doświadczonych

Najnowsze, wiosenne propozycje banków to nie tylko kredyty, ale również lokaty, serwisy unijne i prawne, usługi hostingowe, a nawet pożyczki hipoteczne Firmy z niewielkim doświadczeniem mogą liczyć na pomoc doradców w BZ WBK i Citi Handlowym. Pierwszy z banków wystartował w maju tego roku z ofertą „Pakiet na start”, proponując kompleksową obsługę firmowych finansów, drugi […]

Czytaj dalej


Migawki z targów IMEX

Jakie jest to nasze polskie hotelarstwo? Czy turyści zagraniczni rozpoznają w naszym serwisie starą zasadę, iż „Gość w dom Bóg w dom”. A może „szeroko znana” opinia o polskiej gościnności, znana jest faktycznie tylko w granicach naszego państwa…? Jak to robią inni? Wojciech Łopaciński Autor jest dyrektorem hotelu Filmar, prezesem TCB Copernicus, wiceprzewodniczącym Rady ds. […]

Czytaj dalej