Jeszcze kilkanaście lat temu technika hotelarskie i szkoły policealne o profilu hotelarskim, kojarzyły się z edukacją dość elitarną. Przez sito egzaminacyjne przechodziło niewielu kandydatów, co miało gwarantować, że do placówek dostawali się najlepsi. Dziś szkoły takie powstają jak grzyby po deszczu i pojawiają się w miastach, które do tej pory nie miały żadnych tradycji turystycznych […]
06/2008
06/2008
Personel, personel, personel…
„Lokalizacja, lokalizacja, lokalizacja… „miał kiedyś odpowiedzieć twórca najbardziej bodaj znanej na świecie marki hotelowej – Conrad Hilton, zapytany o receptę na sukces w hotelarstwie. Niestety ani biografowie, ani historycy nie przytaczają zazwyczaj tego, co powiedział dalej. Najprawdopodobniej nie powiedział już nic. Pewnie dlatego część inwestorów oraz hotelarzy trzyma się tej wersji, lokując hotele w miejscach, […]
Wojciech Harapkiewicz
Związany z branżą gastronomiczną od wielu lat. Mówi, że odkąd pamięta, gotowanie było jego pasją, a pasja – powodem wyboru drogi zawodowej. Od niemal 14 lat pracuje w zawodzie, z czego ostatnie pięć lat w restauracji w hotelu „Królewski” w Gdańsku, w którym jest szefem kuchni. Od kilku lat współpracuje także z firmą Küppersbusch, będąc […]
Zacerować, wyprać, wyprasować
Jeśli hotel ma być miejscem, które ma stać się dla gościa drugim domem, to jego gospodarze powinni zapewnić mu nie tylko komfortowe łóżko i smaczne jedzenie, ale i warunki jak najbardziej zbliżone do domowych. A do takich należy m.in. możliwość odświeżenia, wyczyszczenia, a nawet dokonania drobnych napraw garderoby i obuwia W XIX i na początku […]
Halibut Pieczony w Szynce Parmeńskiej z Pomidorową Salsą
SKŁADNIKI: – halibut filet 300 g – szynka parmeńska 4 plastry – masło – rozmaryn świeży – pieprz świeży mielony – sok pomidorowy 100% – oliwka – cebula 1 szt. – czosnek 2 ząbki – papryka 3 kolory – pomidor SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety z halibuta porcjujemy na 2 równe „eskalopki” grubości ok. 2 cm. Mięso […]
SPA z odpowiednim menu
Pełnowartościowy ośrodek SPA, który chce zaoferować swym gościom pełny program relaksująco-terapeutyczny, to nie tylko gama najnowszych urządzeń i zabiegów połączonych z odpowiednią oprawą, ale i dostosowana do programu odpowiednia dieta SPA Co o diecie SPA i związanych z nią nowinkach mówiło się podczas tegorocznych Targów The Monaco Spa Event 2008? Tym bardziej że zgodnie z […]
Nowości z krakowskich targów SPA
Witarium na parę Witarium SPA, to urządzenie do wykonywania kąpieli parowych z aromaterapią, zabiegów z użyciem prysznica Vichy oraz ogólnie pojętych zabiegów mokrych. Witarium SPA zostało zaprojektowane z myślą o stworzeniu takiego środowiska, które poprzez odpowiednią formę, kolory oraz wykorzystany materiał, harmonizowałby relacje między przestrzenią a ciałem ludzkim. Jest to wielofunkcyjne, praktyczne urządzenie do zabiegów […]
Refleksje z targów SPA pod Wawelem
W dniach od 29 do 31 maja w Krakowie odbyły się Drugie Targi Wyposażenia, Usług i Obiektów – Światowe trendy w Spa & Wellness. Organizator imprezy – spółka Targi w Krakowie zaprosił do współpracy funkcjonujące w Polsce firmy zajmujące się szeroko pojmowaną odnową biologiczną, ochroną oraz zachowaniem zdrowia i urody W ciągu trzech dni targi […]
06/2008
PKP zostaną nową siecią hotelową
Spółki z grupy PKP coraz poważniej rozpatrują inwestowanie w obiekty noclegowe. Jak informowaliśmy w majowym numerze „Hotelarza” Wars chce uruchomić hotele w budynkach dworców kolejowych. W niedalekiej przyszłości zupełnie nowe hotele z udziałem PKP mogą powstać na terenach kolejowych, m.in. nad torami linii średnicowej w Warszawie. Jak informuje „Rzeczpospolita” Ministerstwo Infrastruktury i Ministerstwo Sprawiedliwości pracują […]