Zatrzymali się na chwilę, odetchnęli pięknem świata…

Rozeszła się fama na cztery strony świata, że małopolscy hotelarze postanowili się zatrzymać i poszli za radą Mecenasa Zbigniewa Chojnackiego, jednego z założycieli Małopolskiej Izby Hotelarskiej Gremium; człowieka, który jest wzorem wytrwałości i pracy społecznej, którą docenił również Jan Paweł II honorując go Orderem św. Sylwestra - najwyższym odznaczeniem osoby świeckiej. Wspomnianą radą były słowa:   „Zatrzymaj się na chwilę, odetchnij pięknem świata! […]

Czytaj dalej


Scandic Hotels wchodzi do Polski

Od początku roku 2009 dwa hotele działające obecnie pod marką Holiday Inn, zlokalizowane we Wrocławiu (164 pokoje) oraz w Gdańsku (143 pokoje), zaczną funkcjonować pod marką Scandic, należącą do skandynawskiej sieci hotelowej Scandic Hotels. Ta pierwsza inwestycja Scandic w Polsce jest ważnym elementem strategii rozwoju firmy, której głównym celem jest ekspansja w Europie Wschodniej. – […]

Czytaj dalej


Hotele przyszłości

Jakie będą hotele przyszłości? Nie te z futurystycznych wizji, czyli umieszczone na krążących w przestrzeni kosmicznej stacjach orbitalnych czy też na obcych planetach i nie te zlokalizowane pod powierzchnią mórz i oceanów. Jak zatem będą wyglądały hotele za kilka lat? Jakie będą wówczas obowiązywały trendy w architekturze, we wzornictwie i wyposażeniu, jakie zmiany zajdą w […]

Czytaj dalej


World Hotel po raz pierwszy

Od środy 5 listopada w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska na warszawskim Marysinie trwają Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Hotelowych WorldHotel. Impreza, w której bierze udział niemal 120 wystawców, jest kontynuacją i rozwinięciem tej części Międzynarodowych Targów Gastronomiczno-Hotelarskich  EuroGastro, w której brały udział  firmy z sektora hotelarskiego. Zwiedzający, w tym przede wszystkim hotelarze i inwestorzy mają okazję […]

Czytaj dalej


Absolwent na rynku pracy

We wrześniowym numerze „HOTELARZA” opublikowaliśmy dwa materiały prezentujące spojrzenie redakcji i doświadczonego hotelarza, dyrektora hotelu na problem szkolenia nowych kadr dla hoteli. Oba materiały dotyczące tylko jednego z aspektów problematyki miały stać się zaczynem do dyskusji, która w efekcie doprowadzi do zdefiniowania niedostatków systemu zawodowego hotelarzy. Systemu, na który składa się nie tylko szkoła czy […]

Czytaj dalej


Noclegi z fantazją

Nocować można wszędzie. Wystarczy zaoferować łóżko i kawałek dachu nad głową, a goście zawsze powinni się znaleźć. Goście zmęczeni, będący w drodze czy w delegacji. Jeśli chcemy jednak, by nasz obiekt się wyróżniał, by został zapamiętany, by goście przebywali kilkaset czy nawet kilka tysięcy kilometrów tylko po to, by u nas przenocować, by stał się […]

Czytaj dalej


Mała kawa, duża sztuka

Przygotowanie właściwego espresso to prawdziwa sztuka. Nawet najlepszy ekspres ciśnieniowy i najdroższa mieszanka kawy na świecie nie jest w stanie zastąpić baristy – osoby, która stanowi jeden z czterech filarów przygotowania idealnego espresso Codziennie docierają do nas informacje o zawodach, które istnieją tylko dzięki pasji osób je wykonujących. Ostatnio podczas zajęć z jazdy konnej spotkałem […]

Czytaj dalej


Czytam „HOTELARZA” bo…

Jacek Czepczyk dyrektor hotelu Europejski w Krakowie, prezes Małopolskiej Izby Hotelarskiej Gremium: „Hotelarz” nie jest jedynym pismem skierowanym do branży noclegowej. Ale we wspaniały, najlepszy sposób, wpływa na integrację środowiska, na interaktywność branży. Nie „blokuje” żadnych wypowiedzi. Jest pismem komercyjnym, ale nie przemyca treści reklamowych. Ma ambicje edukowania. Czy wiecie Państwo, że Gospodarz, właściciel hotelu […]

Czytaj dalej


Leczniczy zapach

Aromaterapia znana była już w czasach starożytnych, ale jeszcze kilkadziesiąt lat temu przypisywano jej cechy magiczne. Zawsze jednak przyświecał jej jeden cel: „Aromaterapia jest zarazem sztuką i nauką leczenia ciała, umysłu i ducha za pomocą olejków eterycznych” (Jade Shutes). Od kilku lat aromaterapia dostępna jest dla klienta hotelowego SPA Aromaterapia to niezwykle przyjemna metoda lecznicza […]

Czytaj dalej