SPA wtopione w region

Stworzenie ośrodka SPA & wellness, który będzie oryginalny a jednocześnie osadzony w tradycji regionu, nie wymaga większych nakładów inwestycyjnych niż stworzenie każdego innego SPA. Do pieniędzy przeznaczonych na ośrodek SPA wystarczy dodać chęć stworzenia czegoś wyróżniającego się, kreatywność projektantów i osób programujących SPA   Każdy nowo powstający bądź istniejący już ośrodek SPA & wellness powinien […]

Czytaj dalej


Nie takie zimno straszne

Na początku XIX wieku Vincent Priessnitz przekonywał, że zabiegi z użyciem lodowatej wody mają wyjątkowe właściwości lecznicze. Nowsza wersja leczenia zimnem (czyli powietrzem schłodzonym ciekłym azotem), zwana krioterapią, zaczyna być włączana do oferty hoteli   W 1978 roku w Japonii otworzono pierwszą na świecie klinikę, która zajmowała się leczeniem reumatoidalnego zapalenie stawów i astmy za […]

Czytaj dalej


Hotel co trzy dni

W połowie grudnia 2008 roku w Polsce funkcjonowało niemal 1,7 tys. hoteli. W ciągu półtora roku takich obiektów noclegowych przybyło niemal 180. Statystyka wskazuje, że co trzy dni otwiera się w Polsce nowy hotel Statystyka statystyką, nie do końca można jej wierzyć, jednak prawdą jest, że hoteli w Polsce przybywa. Jak wynika z ewidencji obiektów […]

Czytaj dalej


Pasja i pieniądze…

Szanowna Redakcjo HOTELARZA, piszę do Was, ponieważ chciałabym się odnieść do listu czytelniczki z listopadowego numeru HOTELARZA. List ten był komentarzem do artykułu „Absolwent na rynku pracy”   Od czterech i pół roku pracuję w branży hotelarskiej, obecnie na stanowisku koordynatora sprzedaży bankietów. Zacznę może jednak od początku. Odkąd pamiętam, chciałam pracować w branży turystycznej, […]

Czytaj dalej


Hotelowa wieża, która stała się jednym z symboli Szczecina

Funkcjonujący od ponad piętnastu lat kompleks budynków PAZIM z pierwszym w Polsce hotelem sieci Radisson SAS wtopił się w panoramę Szczecina. Ten najwyższy w stolicy Pomorza Zachodniego obiekt stał się obecnie jednym z symboli miasta, o którym niegdyś mówiono: Paryż Północy niszczony w ciągu ostatniej wojny Szczecin powoli odzyskuje miano Paryża Północy. Takie porównania wzięły […]

Czytaj dalej


Światło architektem hotelu

Odpowiednia ekspozycja świetlna hotelu potrafi wydobyć piękno jego architektury lub ukryć jej mankamenty. I to zarówno w przypadku samej bryły obiektu, jak i jego przestrzeni wewnętrznych oraz pokoi. Jednak należy pamiętać, że dziś światło to nie tylko odpowiednie rozmieszczenie żarówek, ale także ich energooszczędność oraz estetyka oprawy Pokój hotelowy, by spełniał potrzeby różnych grup gości, […]

Czytaj dalej


Jak kwartalnie płacić VAT?

Marek Piotrowski autor jest prawnikiem, doradcą podatkowym Możliwość kwartalnego rozliczania podatku VAT stanowi korzystne rozwiązanie, zarówno z uwagi na zmniejszenie obciążeń formalnych związanych z comiesięcznym rozliczaniem podatku, jak i w związku z finansowym wymiarem tej metody Kwartalna metoda rozliczeń podatku VAT może być szczególnie korzystna dla tych podatników, u których w poszczególnych miesiącach istnieją znaczne […]

Czytaj dalej


Sieć w hotelu

Coraz większe potrzeby klientów sprawiają, że w XXI wieku hotele muszą częściej stawiać na nowoczesne rozwiązania telekomunikacyjne. Kilkanaście lat temu luksusem był telefon w każdym pokoju. Jeszcze kilka lat temu dostęp do internetu miała jedynie recepcja. Dzisiaj wszystko diametralnie się zmieniło Baza telekomunikacyjna w hotelu służy przede wszystkim do łączności zewnętrznej i wewnętrznej oraz oferuje […]

Czytaj dalej


Pamiętajmy o gastronomii

Marta Kuniszyk Autorka jest doktorem nauk ekonomicznych, członkiem zarządu ds. finansowych w spółce Orbis Travel. Wykłada również w Szkole Głównej Handlowej Kontynuując materiał z poprzedniego numeru HOTELARZA przedstawiający najważniejsze dla działalności hotelu wskaźniki ekonomiczne, obecnie prezentujemy podstawowe zasady pozwalające ocenić efektywność działalności gastronomicznej   W działalności gastronomicznej hotelu warto liczyć stopień wykorzystania gastronomicznej zdolności eksploatacyjnej, […]

Czytaj dalej