MEGATREND Wellness & SPA dla usług wolnego czasu i hotelarstwa w XXI wieku

Na rynku ukazała się polska publikacja poświęcona tematyce Wellness i SPA autorstwa Nataszy Sallmann. Książka powstała z myślą o osobach zainteresowanych poszerzeniem swojej wiedzy na ten temat. Adresowana jest nie tylko do hotelarzy i inwestorów, ale także do architektów programujących usługi w hotelach o profilu Wellness i SPA, jak również do studentów uczelni hotelarsko-turystycznych oraz […]

Czytaj dalej


Ekoturystyka

Ukazało się trzecie wydanie książki „Ekoturystyka” Dominiki Zaręby, pierwszej publikacji dotyczącej ekoturystyki w Polsce. Książka porusza problem ekoturystyki jako formy turystyki zrównoważonej, która przyczynia się do ochrony środowiska oraz przynosi korzyści ekonomiczne i poprawę jakości życia społeczności lokalnych w najbardziej atrakcyjnych przyrodniczo i kulturowo zakątkach świata. W publikacji znajdują się liczne przykłady rozwiązań proekologicznych w […]

Czytaj dalej


Oprogramowanie dla hotelarzy: Podstawowe pytania cz.1

Na rynku dostawców rozwiązań informatycznych dla branży hotelarskiej działa kilkanaście firm oferujących różny zakres usług, od dostarczania prostych programów recepcyjnych po całościową obsługę potrzeb informatycznych hotelu. A hotelarze zazwyczaj nie mają specjalistycznej wiedzy, aby wybrać najlepsze dla swojego obiektu rozwiązania. Aby ułatwić rozeznanie się w tym gąszczu ofert, HOTELARZ zapytał dostawców oprogramowania o podstawowe kwestie […]

Czytaj dalej


Sposób na konferencje

W Polsce hotele wciąż są najczęściej wybieranymi obiektami do organizacji eventów firmowych oraz konferencji. O ile w przypadku wydarzeń jednodniowych można rozważyć alternatywne lokalizacje, to przy kilkudniowych spotkaniach hotele stanowią najlepsze połączenie bazy noclegowej i gastronomicznej z powierzchnią eventowo-konferencyjną. Z jednej strony kompilacja wielu funkcji w tym samym miejscu, dobra infrastruktura, zazwyczaj dogodna lokalizacja. Z […]

Czytaj dalej


Od recepcji do Pay-TV

Autor jest członkiem zarządu firmy Prokonekt,dawniej HS Partner Pro-Test,zajmującej się wdrażaniem oraz integracjąsystemów informatycznych dla branży HoReCa Systemy służące do zarządzania obiektami hotelowymi rozwijają się wraz z rozwojem technologii. Obecnie standardem w obiektach są podstawowe programy do zarządzania poszczególnymi działami hotelu – rezerwacją, recepcją, konferencjami, gastronomią, księgowością itd. Nowe kierunki rozwoju oprogramowania podążają za ogólnoświatowymi […]

Czytaj dalej


Podatek od pola golfowego

Małgorzata Dankowska jest managerem,a Piotr Zając konsultantemw spółce doradczej TPA Horwath Inwestycje w pole golfowe mogą stanowić bardzo skuteczny sposób na przyciągnięcie do hotelu gości, dla których nie będzie ono jedynie dodatkiem, ale głównym celem podróży. Połączenie tych dwóch rodzajów inwestycji w niektórych lokalizacjach wydaje się naturalne. Jakie obciążenia podatkowe są specyficzne dla tego rodzaju […]

Czytaj dalej


Korzystają z kluczy, bo karty za drogie

Mimo deklaracji producentów i dystrybutorów zamków elektronicznych, że klucze wychodzą już z użycia, zdecydowana większość obiektów noclegowych cały czas z nich korzysta. Choć od czterech gwiazdek standardem stają się karty. Z rozmów z dostawcami zamków na rynek hotelarski można by wnioskować, że obiekty korzystające z tradycyjnych kluczy są już na wymarciu, ba, hotele przechodzą już […]

Czytaj dalej


J.W.C. nie zbuduje Hiltona

Warszawski deweloper J.W. Construction nie zostanie współinwestorem i generalnym wykonawcą wrocławskiego Hiltona. Przeznaczone na tę inwestycję środki firma wyda na skup działek pod budownictwo mieszkaniowe. Umowa między J.W.C. a grupą kapitałową Star Enterprises na nabycie połowy udziałów w spółce Wings Properties, która realizuje wrocławską inwestycję, podpisana została w maju. Deweloper miał wyłożyć 22 mln euro […]

Czytaj dalej


Branża przeciw ustawie

W lipcu Sejm uchwalił nowelizację ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Branża hotelarsko-gastronomiczna ma do niej zastrzeżenia i chce, aby nowy prezydent skierował ją do Trybunału Konstytucyjnego. Środowisko hotelarsko-gastronomiczne od dawna zgłaszało liczne zastrzeżenia dotyczące obowiązującej ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz kontrowersyjnych praktyk stosowanych przez organizacje zbiorowego zarządzania prawami, jakie napotykają […]

Czytaj dalej